Kaukolämmön suosio hiipuu – maalämmöstä ratkaisu lämmityskustannusten nousuun?

Isännöintiliiton kyselytutkimuksen mukaan kiinnostus kaukolämpöön on laskenut – vain 43 prosenttia isännöitsijöistä arvioi taloyhtiön valitsevan kaukolämmön pääasialliseksi lämmitysmuodoksi, kun lämmityslaitteita seuraavan kerran uusitaan. Vastaava luku oli vuotta aiemmin 48 prosenttia.

Maalämpö on tutkimuksen mukaan ajanut kaukolämmön suosion ohi. Nyt lähes puolet arvioi taloyhtiön valitsevan maalämmön, kun vuotta aiemmin maalämmön osuus oli vain vajaa kolmannes.

– Lämmityskustannusten ja kaukolämpömaksujen nousu voivat olla yksi syy siihen, että muita lämmitysmuotoja harkitaan entistä enemmän. Esimerkiksi maalämpö koetaan ekologiseksi ja se on usein myös vastikeneutraali hankinta. Monelle taloyhtiölle se vaikutta näistä syistä olevan itsestään selvä vaihtoehto, vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa Isännöintiliitosta sanoo.

Maalämpö on osoittautunut kannattavaksi, muttei ratkaise kaikkea

Eurot ohjaavat useimman taloyhtiön päätöksentekoa vahvasti. Moni isännöitsijä kokee, että maalämmöstä päättämistä helpottaa se, että hanke voidaan usein toteuttaa vastikeneutraalisti.

Vastikeneutraali tarkoittaa, että hanke maksaa säästöinä itsensä takaisin. Vaikka esimerkiksi maalämmön asentaminen maksaisi paljon, tippuvat lämmityskulut heti asennushankkeen jälkeen. Osakkaiden maksut eivät siis nouse hankkeen myötä.

– Taloyhtiöiden korjauslainojen korkotaso on nyt erittäin matala. Se mahdollistaa usein maalämpöinvestoinnin niin, ettei vastikkeita tarvitse nostaa, Viljamaa sanoo.

Isännöintiliitto korostaa, että jokainen kiinteistö on kuitenkin omanlaisensa ja vaatii aina yksilölliset selvityksensä sekä toimenpiteensä.

– Taloyhtiöissä pitää ymmärtää, ettei kannata etsiä oikoteitä. Luotettavuus on lämmitysjärjestelmän tärkein ominaisuus myös Isännöintiliiton Energiabarometrin mukaan. Energiatehokkuuden parantaminen lähtee liikkeelle energiaselvityksistä. Selvitysten perusteella valitaan taloyhtiölle parhaat, ekologisimmat ja kustannustehokkaimmat ratkaisut, Viljamaa alleviivaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

8.10.2018

Kaukolämmön tarjonta monipuolistuu

Yli puolet suomalaisista asuu kaukolämpötalossa. Uudisrakennuksista kaksi kolmesta valitsee kaukolämmön. Tulevaisuudessa monimuotoisuus lisääntyy lämmityksessäkin.

16.4.2018

Espoon Soukkaan nousi ekomäki

Kolme taloyhtiötä toteutti yhteistyössä maalämpö-  ja lämmöntalteenottohankkeen. Sen edut on huomattu ensimmäisten käyttökuukausien aikana kylmistä talvipäivistä huolimatta. Ekologisuus ja energiaomavaraisuus kiinnostavat taloyhtiöitä asumiskustannusten noustessa.

1.4.2016

Kasvukeskuksissa vuokra-asuntotarjonta lisääntyy

RAKLIn vuokra-asuntobarometrin vastaajat arvioivat asuntotarjonnan jatkavan voimakasta kasvuaan. Myös kansainvälisten sijoittajien uskotaan lisäävän omistustaan suomalaisilla vuokra-asuntomarkkinoilla. Vuokrien nousuvauhti alkaa barometrin vastaajien mukaan hiljentyä myös pääkaupunkiseudulla, vaikka lähes 90 prosenttia vastaajista arvioi nousun kuitenkin yhä jatkuvan.

10.9.2015

Kiinteistöverot ja vesi ovat kustannusnousun kärki

Kiinteistövero nielee yli viisi prosenttia enemmän taloyhtiöiden varoja kuin vuonna 2014. Vesi kallistui yli kolme prosenttia. Kaukolämmön keskimääräinen hinta on noussut tänä vuonna vain hitusen yli 30 000 asukkaan kaupungeissa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti