Kasvata talvella sisätiloissa

Kasviharrastajille pimeät talvikuukaudet voivat olla pitkäveteistä aikaa, kun kesä ja kasvukausi jäävät taakse. Kunhan tarjolla on tarpeeksi valoa, saa kasvit kukoistamaan sisällä.

Jo ennen kasvattamisen aloittamista kannattaa istutettavan kasvin valintaan kiinnittää huomiota. Esimerkiksi auringonkukansiemenet, herne ja salaatti ovat helppoja kasvatettavia. Hieman haastetta kaipaavalle kasviharrastajalle ovat avokadon ja omenan siemenet mainioita vaihtoehtoja.

Kasvien istutuksessa on tärkeää oikeanlainen kasvualusta. Käytä siementen istutukseen huokoista multaa. Taimien kasvatukseen tarkoitettu kylvömulta on erinomainen vaihtoehto, sillä se pitää kosteuden. On tärkeää muistaa kastella kasveja säännöllisesti niin kauan, kunnes siemenet alkavat itää.

Sijoita ruukku lämpimään paikkaan, mieluiten etelään päin suunnatun ikkunan ääreen, minkä alapuolella on patteri. Patterin lämpö auttaa siemeniä itämään. Mitä lämpimämmässä siemenet kasvavat, sitä enemmän niitä tulee kastella, jotta multa pysyy kosteana.

Koska talvella auringonvaloa on saatavilla hyvin niukasti, tulee  kasvin valon tarve ottaa huomioon. Talvella viljelyä sisätiloissa harrastettaessa on suositeltavaa, että valo asetetaan lähelle istutusalustaa ja kasvia, noin 10–20 cm korkeudelle. Valon tarve vaihtelee kasveittain, mutta keskimäärin hyvä aika antaa kasville lisävaloa on 10–12 tuntia päivässä.

Valon tarve kasvaa, kun taimi versoo mullan alta. Tällöin kasville kannattaa tarjota ylimääräistä valoa kasvivalaisimen avulla. Valaisimia on saatavilla useita erilaisia.  Yleisimmät ovat LED- ja T5-loistelamput. Kasvivalaisimiksi voi hyödyntää myös korkeapaineisia natriumlamppuja, MH (metallihalidilamput) ja matalaenergisiä lamppuja.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.11.2017

Suomessa on miljoona kotia ilman raitisilmaventtiilejä

Talviaikaan suomalaiset viettävät suurimman osan päivästä sisätiloissa. Terveysilma teetti lokakuussa kyselyn, jossa selvitettiin, mitä mieltä suomalaiset ovat kotinsa sisäilmasta. Kyselyyn vastasi 1000 iältään 18–86-vuotiasta.

27.4.2017

Sisäilma

Ihminen oleskelee sisätiloissa keskimäärin 90 % elämästään, joten ei ole yhdentekevää minkälainen sisäilma omassa asuintalossa on. Sisäilmayhdistys on laatinut seuraavat terveen talon tuntomerkit: 1. Oikea huonelämpötila on kaiken A ja O, talvella 20-22 astetta.

16.9.2014

Ikkunaremontti onnistuu hyvin talvellakin

Usein ajatellaan, että ikkunaremontti pitää tehdä silloin kun ulkona on vielä lämmin. Alan asiantuntijoiden mukaan talvi on yhtä hyvä – ja osittain parempikin – ajankohta ikkunoiden vaihtoon. Ikkunoita vaihdetaan jo nyt ympäri vuoden.

16.2.2018

Suomalainen innovaatio poistaa kännykän kuuluvuusongelmat sisätiloissa

Matkapuhelimien huono kuuluvuus sisätiloissa on merkittävä rakentamisen ongelma, erityisesti uudiskohteissa. Suomalaisten Finnfoam Oy:n ja Stealthcase Oy:n yhteistyössä kehittämä FF-SIGNAL- signaalinvahvistin tuo tähän ratkaisun vahvistamalla mobiiliverkon signaalin jopa satakertaiseksi. Helmikuussa markkinoille tuleva tuote on yhteistyössä kenttätestattu kiinteistösijoitusyritys Kojamon kanssa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti