Kasvata talvella sisätiloissa

Kasviharrastajille pimeät talvikuukaudet voivat olla pitkäveteistä aikaa, kun kesä ja kasvukausi jäävät taakse. Kunhan tarjolla on tarpeeksi valoa, saa kasvit kukoistamaan sisällä.

Jo ennen kasvattamisen aloittamista kannattaa istutettavan kasvin valintaan kiinnittää huomiota. Esimerkiksi auringonkukansiemenet, herne ja salaatti ovat helppoja kasvatettavia. Hieman haastetta kaipaavalle kasviharrastajalle ovat avokadon ja omenan siemenet mainioita vaihtoehtoja.

Kasvien istutuksessa on tärkeää oikeanlainen kasvualusta. Käytä siementen istutukseen huokoista multaa. Taimien kasvatukseen tarkoitettu kylvömulta on erinomainen vaihtoehto, sillä se pitää kosteuden. On tärkeää muistaa kastella kasveja säännöllisesti niin kauan, kunnes siemenet alkavat itää.

Sijoita ruukku lämpimään paikkaan, mieluiten etelään päin suunnatun ikkunan ääreen, minkä alapuolella on patteri. Patterin lämpö auttaa siemeniä itämään. Mitä lämpimämmässä siemenet kasvavat, sitä enemmän niitä tulee kastella, jotta multa pysyy kosteana.

Koska talvella auringonvaloa on saatavilla hyvin niukasti, tulee  kasvin valon tarve ottaa huomioon. Talvella viljelyä sisätiloissa harrastettaessa on suositeltavaa, että valo asetetaan lähelle istutusalustaa ja kasvia, noin 10–20 cm korkeudelle. Valon tarve vaihtelee kasveittain, mutta keskimäärin hyvä aika antaa kasville lisävaloa on 10–12 tuntia päivässä.

Valon tarve kasvaa, kun taimi versoo mullan alta. Tällöin kasville kannattaa tarjota ylimääräistä valoa kasvivalaisimen avulla. Valaisimia on saatavilla useita erilaisia.  Yleisimmät ovat LED- ja T5-loistelamput. Kasvivalaisimiksi voi hyödyntää myös korkeapaineisia natriumlamppuja, MH (metallihalidilamput) ja matalaenergisiä lamppuja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sähköautojen latausjärjestelmät

24.5.2022

Nyt on aika investoida sähköautojen latausjärjestelmiin

Sähköautojen määrä kasvaa, ja latauslaitteiden hankinta tulee ennen pitkää eteen jokaiselle taloyhtiölle. Sähköauto- ja latausjärjestelmäasiantuntija Vesa Linja-aho kertoo, millaiseen latausjärjestelmään kannattaa investoida juuri nyt.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

nestekaasulämmitin

15.9.2022

Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

Suomalaiset ovat alkaneet hankkia talven varalle lisälämmittimiksi nestekaasulämmittimiä. Tukes ja SPEK muistuttavat, että kaasulaitteet täytyy huoltaa ja niitä täytyy käyttää oikein, jotta palo- ja häkävaaralta vältytään.

sähkön riittävyyden

30.3.2023

Säästötoimet takasivat sähkön riittävyyden talvella

Leuto talvi, tuontisähkön hyvä saatavuus, kotimaisen tuotannon luotettava toiminta ja sähkön säästäminen varmistivat sähkön riittävyyden kuluneena talvena. Niukin tilanne oli joulukuussa ja kulutushuippu saavutettiin vasta maaliskuussa.

myönteisiä muutoksia

15.3.2023

Kotien sisäympäristössä tapahtunut myönteisiä muutoksia

Asuinympäristössämme on tapahtunut myönteisiä muutoksia viimeisen 15 vuoden aikana, selviää Oulun yliopiston toteuttamasta kyselystä. Tupakointi sisätiloissa, sisäilman kosteus ja tuoksujen käyttö on vähentynyt, ja radontietoisuus lisääntynyt.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti