Kansainväliset sijoittajat hamuavat vuokra-asuntoja Suomesta

Maailman suurin kiinteistökonsulttiyhtiö CBRE arvioi tuoreessa Suomi 2022 -raportissa, että ammattimaisten kiinteistösijoittajien tekemät kaupat kasvavat Suomessa tänä vuonna kymmenen prosenttia.

Viime vuonna kiinteistösijoittajien sijoitukset kasvoivat 20 prosenttia toissa vuodesta 7,14 miljardiin euroon, yhdysvaltalainen CBRE arvioi. Kasvun ajurina oli jo viime vuonna kansainvälisten sijoittajien into ostaa Suomesta vuokra-asuntoja.

Tänä vuonna tuo into näyttää entisestään kasvavan. CBRE:n tutkimusjohtaja Jussi Niemistö kertoo markkinatilanteesta Helsingin Sanomille. Hänen mukaansa näyttää jo siltä, että vuoden 2022 ensimmäisellä vuosipuoliskolla sijoittajien asuntokauppoja voidaan tehdä euromääräisesti yhtä paljon kuin koko viime vuoden aikana.

Niemistön mukaan kyseessä on selvä suunnanmuutos. Kun vuonna 2014 vielä juuri kukaan suursijoittaja ei sijoittanut vuokra-asuntoihin Suomessa, nyt kansainvälisten sijoittajien osuus ammattimaisesta vuokra-asuntokaupasta on Suomessa jo 35 prosentin luokkaa.

Kansainväliset sijoittajat valmiina valtaviinkin sijoituksiin

Niemistö arvioi suurten sijoittajien olevan valmiita ja halukkaita ostamaan satoja ja tuhansia asuntoja vuokraustarkoituksessa.

Sijoittajien into vuokra-asuntojen ostoon on sikäli yllättävää, että samaan aikaan pääkaupunkiseudulla on kaksikertainen määrä vuokra-asuntoja tarjolla verrattuna aikaan ennen pandemiaa. Vuokratkin ovat olleet paikoin laskusuunnassa.

− Institutionaaliset sijoittajat uskovat, että tilanne palautuu normaalimmaksi. Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä lisää väkeä muuttaa kaupunkeihin ja vuokralla asumisen suosio kasvaa, Niemistö selittää HS:lle.

Niemistön mukaan Euroopassa nähdään nyt samanlainen kehitys, joka tapahtui Yhdysvalloissa jo kymmenen vuotta sitten. Vuokra-asuntojen tarjonta siirtyy entistä enemmän isojen institutionaalisten sijoittajien käsiin.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

21.12.2015

Vuokrasuhteen purkaminen-vuokranmaksun laiminlyönti

Jos vuokrasopimus puretaan, se päättyy välittömästi. Mitään irtisanomisaikaa ei siis tällöin ole. Vuokranantaja voi kuitenkin halutessaan antaa vuokralaiselle muuttoaikaa kohtuulliseksi katsomansa ajan, esimerkiksi viikon verran.

17.6.2016

Tarkkuutta vuokrasopimuksiin

Hyvä vuokrasopimus on aina tehty kirjallisesti selkeään ja yksiselitteiseen muotoon. Vuokrasopimusehtojen miettiminen tarkkaan kannattaa poikkeuksetta. Hyvin laadittu vuokrasopimus takaa parhaiten ongelmattoman ja pitkäaikaisen vuokrasuhteen.

21.1.2016

Lemmikkieläimet vuokrahuoneistossa

Neuvonnassamme vuokranantajat pohtivat usein sitä, kuinka heidän kannattaisi suhtautua lemmikkieläinten pitoon vuokrahuoneistossa. Vaikka vuokrasopimuksessa on sovittu lemmikkieläintenpitokiellosta, miten kannattaisi suhtautua vuokralaisen pyyntöön ottaa kissa vuokrahuoneistoon? Tai mitä tehdään sitten, jos vuokralaisen Musti päättääkin tylsistyksissään nakerrella keittiön kaapiston kulmat?

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti