Kadut pöllyävät nyt urakalla – kastelu tarpeen

Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet nousivat eilen korkeiksi useilla ilmanlaadun mittausasemilla Helsingissä ja lähiseudulla. Pölypitoisuudet kohoavat todennäköisesti uudestaan, sillä sään ennustetaan jatkuvan aurinkoisena, kuivana ja tuulisena. Terveydelle haitallista katupölyä torjutaan kastelemalla katuja.

Viime päivinä katupölypitoisuudet ovat kohonneet laajalti pääkaupunkiseudulla Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) mittausten mukaan. Ilmatieteen laitos ennustaa katupölyn heikentävän ilmanlaatua pääkaupunkiseudulla todennäköisesti torstaihin saakka. Loppuviikosta sateet saattavat tilapäisesti helpottaa tilannetta, mutta ne voivat myös jäädä vähäisiksi.

Katuja kastellaan kalsiumkloridiliuoksella

Pölypitoisuuksien alentamiseksi Helsingin kaupungin ympäristökeskus antoi tiistaina 28.3.2017 toimenpidepyynnön kaupungin katuja hoitaville urakoitsijoille katupintojen kastelemiseksi laimealla kalsiumkloridiliuoksella. Kartalle on merkitty kasteltavat kadut.

Kalsiumkloridia käytetään, koska se pitää pölyn kosteana pitkään ja siten sitoo pölyä. Viime vuosina kalsiumkloridia onkin hyödynnetty joka kevät pölyntorjuntaan. Lisäksi ainetta voidaan käyttää pienellä pakkasella.

Kiinteistöjä kehotetaan pesemään jalkakäytäviä

Ympäristökeskus kehottaa kiinteistöjä ja kiinteistöyhtiöitä poistamaan jalkakäytäviltä hiekoitushiekat, mutta ottamaan kuitenkin huomioon mahdollisen liukkaudentorjuntatarpeen.

Hiekoitushiekka on lakaistava ja poistettava kosteana. Lehtipuhaltimien käyttö on kielletty hiekan poistossa, koska se nostattaa runsaasti pölyä ilmaan.

Kaupungin suorittama katujen jokavuotinen kevätsiivous jatkuu katujen kastelun rinnalla. Siivous käsittää hiekoitushiekan poiston ja katujen pesun. Helsingin kaupungin rakennusvirasto parantaa tiedonkulkua ja asiakaspalveluaan julkaisemalla verkkosivujen lisäksi tekstiviesteillä tietoa katujen puhdistusaikatauluista.

Kevään katujen puhdistusaikataulut ja tekstiviestipalvelun ohjeet ovat osoitteessa www.puhdistussuunnitelmat.fi/helsinki/kartta.

Katupöly vaikuttaa terveyteen

Katupöly aiheuttaa terveys- ja viihtyisyyshaittoja. Erityisen herkkiä pölyn terveysvaikutuksille ovat lapset, astmaatikot sekä sydän- ja keuhkosairauksista kärsivät. Terveillekin henkilöille katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja kirvelyä. Pölylle altistumista voi vähentää välttämällä ulkoilua vilkkaimmin liikennöidyillä alueilla.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

talotekniikan säädöt

30.10.2023

Talotekniikan säädöt kuntoon talven varalle

Sään viiletessä on aika laittaa kiinteistön talotekniikan järjestelmät ja automatiikan säädöt kuntoon. Lämmityksen toiminta kannattaa tarkistaa ensimmäisenä. Lämmityksen, sähkön ja veden kulutustietoja seuraamalla voidaan havaita pienetkin ongelmat.

suojaa koti

19.6.2023

Lomailija, suojaa kotisi murtovarkailta

Murtovarkaiden on helppo iskeä, kun asukkaat ovat lomalla. Siksi koti kannattaa ennen kesälomalle lähtöä suojata huolellisesti. Parhaiten murtoja ehkäisee asutun näköinen koti, jota joku naapuri käy välillä katsomassa.

syystalkoissa

18.8.2023

Syksy sopii hyvin uusien kasvien istutuksiin pihalle

Hyvä kasvu- ja istutuskausi jatkuu monin paikoin Suomea lokakuulle asti. Monet syksyllä istutetut kasvit ilahduttavat ensi keväänä, kun kasvit ovat ehtineet juurtua hyvin syksyn kosteassa ja lämpimässä maassa.

26.4.2023

Energiatodistusten hinnat nousseet hieman

Energiatodistusten hinnat ovat nousseet lievästi parin vuoden takaisesta, käy ilmi valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan selvityksestä. Energiatodistus tarvitaan, kun rakennusta tai huoneistoa myydään tai vuokrataan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti