Jalkakäytävän paikalle tehdystä muurista harmia taloyhtiöille Turussa

Grynderi rakensi taloyhtiöille kauniin muurin. Se vain tuli katualueelle. Kaupunki ehti jo painaa hyväksyntäleimat. Vasta sitten taloyhtiöt joutuivat hullunmyllyyn.

Turun Itäharjussa rakennettiin vuosina 2011–2014 uuden kadun, Munkkionkujan varrelle neljä asuinkerrostaloa: asunto-osakeyhtiöt Turun Munkkionpuisto I – Turun Munkkionpuisto IV.

Rakentaja ja rakennuttaja oli ­Turun Rakennekymppi Oy.

Rakentamisvaiheen aikana rakentaja teki myös tukimuurit tonttien kadunpuoleiselle reunalle – tai se oli tarkoitus. Osa muureista onkin kaupungin alueella, joka on katusuunnitelman mukaan varattu Munkkionkujan reunaan tulevalle jalkakäytävälle.

Turun rakennusvalvonta oli tietoinen muurien teosta ja hyväksyi ne sekä osittaisessa lopputarkastuksessa 28.11.2012 että loppukatselmuksessa 15.5.2014 ”myönnetyn luvan mukaisena ja valmiina”. Myös asemapiirroksessa on osittaisen lopputarkastuksen leima ja päivämäärä 28.11.2012 sekä tarkastus­insinöörin nimikirjoitus.

– Pöytäkirjoista voi havaita, ettei kummassakaan tilaisuudessa ole ollut taloyhtiön edustajia valvomassa taloyhtiöiden etuja. Lopputarkastuksessa taloyhtiöillä oli vielä grynderin valitsema isännöitsijä, eikä hänkään ollut paikalla. Taloyhtiölle näistä tarkastustilaisuuksista ei ole missään vaiheessa tullut minkäänlaista ilmoitusta, sanoo As Oy Turun Munkkionpuisto II:n hallituksen puheenjohtaja Matti Repo.

Kuten uusien alueiden kadut usein, Munkkionkujakin oli ja on yhä keskeneräinen: mm. jalkakäytävät puuttuvat.

Jo syksyllä 2013 alkoivat taloyhtiöt kysellä kaupungilta, milloin se tekee kujan valmiiksi. Ne saivat lupauksia valmistumisesta, mutta asia ei edennyt.

Vuodenvaihteessa 2016–2017 kaupungin edustaja lupasi, että kun routa on sulanut, katutyöt alkavat.

Keväällä 2017 kaupungin edustajia kävi paikalla ja he näkivät tilanteen: kujaa ei voi rakentaa suunnitellun levyiseksi tukimuurien takia. Kaupungin edustajat kuitenkin sanoivat, että kyllä asia järjestyy.

Pallo siirtyykin taloyhtiöille

19.3.2018 kaupungin rakennuttamistaho otti asian vastuulleen. Sen edustaja totesi, että kuja tehdään valmiiksi alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Kaupunki lähetti grynderille vaatimuksen tukimuurien poistamisesta katualueelta 30.6.2018 mennessä.

Juhannusviikolla 2018 kaupungin edustaja ja grynderi kävivät paikalla ja kaupunki toisti vaatimuksensa. Mitään ei tapahtunut määräaikaan mennessä. Grynderi on vedonnut siihen, että kaupunki oli hyväksynyt muurit lopputarkastuksessa, joten niiden poisto kuuluu kaupungille.  Kaupunki taas totesi, että vaikka sen taholta on nykytilanne lopputarkastuksessa hyväksytty, se ei ole asiasta vastuussa.

Kun grynderi ei suostunut poistamaan muureja, kaupunki esitti taloyhtiöille 27.11.2018 vaatimuksen, että luvatta rakennetut tukimuurit ja maa-aineksineen on poistettava 31.12.2018(!) mennessä. Kirjeessä uhattiin, että jos muureja ei poisteta, kaupunki saattaa ryhtyä pakkotoimiin.

Munkkionpuiston taloyhtiöiden sanoma on alusta asti ollut, etteivät taloyhtiöt suostu vastaamaan kivimuurien purkamisen (ja sokkelin mahdollisen kunnostamisen muurien poistamisen jälkeen) kustannuksista. Taloyhtiöiden mukaan on myös huomioitava kiinteistöjen sadevesiviemärien kansien sijainti; ne ovat ”kaupungin puolella” ja reilusti kadun pinnan yläpuolella, kivimuurien pinnan tasolla ja päällä.

Munkkionpuistolaiset ehdottivat, että Munkkionkujalla otetaan tilaa kadun toiselta puolelta. Siellä on uudempia taloja, joiden istutuksista osa on katualueella. Sillä puolella ei ole kiveystä, vain matala maavalli. Rakennetaan tai maalataan jalkakäytävä sen levyiseksi, kun näin saatu tila antaa myöden ja jätetään kivimuurit paikoilleen.

Katuosuudella tehtiin katselmus. Kaupungin lakimies lupasi selvittää tilannetta ja ilmoittaa, mihin kaupungin taholla päädytään. Yhteydenottoa Turun Rakennekymppiinkin pidettiin taas mahdollisena. Taloyhtiöiden ehdotukset eivät ole sopineet Turun kaupungille.

Taloyhtiöt pitävät puoliaan

Taloyhtiöiden As Oy Turun Munkkionpuisto I, II ja IV palkkaama asianajaja lähetti kaupungin rakennusvalvonnalle joulukuussa 2018 kirjeen, jossa totesi, että rakennusvalvonta on ilmeisesti pyörtämässä aikaisempaa hyväksyntäänsä. Taloyhtiöiden käsityksen mukaan lainvoimaisen rakennusluvan muuttaminen ei ole mahdollista taloyhtiöille annetulla korjauskehotuksella.

Kirjeessä todettiin, että jos kaupunki on nyt sitä mieltä, että muuri estää katusuunnitelman toteuttamisen, tulee rakentamisen aikoinaan hyväksyneen kaupungin tai vaihtoehtoisesti grynderin toteuttaa korjauskehotuksessa esitetyt toimet. Taloyhtiöt ovat täysin syyttömiä tilanteeseen.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa saatiin lopulta vähän vauhtia asiaan. Lisäksi kaupungin maankäyttöjohtaja on kertonut, että toimialajohtaja oli kehottanut selvittämään tilanteen. Kaupunki käsittelikin asiaa toimialajohtajan johdolla 9.4. Taloyhtiöille ilmoitettiin, että Munkkionkujalla suoritetaan katselmus 6.5.

Kaikilla taloyhtiöillä olikin 6.5. yhteinen palaveri kaupungin edustajien kanssa. Paikalla oli myös rakentajan toimitusjohtaja.

Kaupunki esitti kantanaan, että muureja ei tarvitse poistaa seiniä myöten, vaan katusuunnitelmassa olevan noin 90 cm viherkaistan osalta voi jättää myös muurit seinien ja jalkakäytävän väliin. Talo II:n kohdalla ylitys voisi olla jopa 1,3 m. Muureja pitäisi korjata niin, että ne täyttäisivät nämä vaatimukset ja korjaustyön joutuisi maksamaan taloyhtiöt.

Matti Repo ilmoitti, että ainakaan talo II:n hallitus ei tule tyytymään tähän ratkaisuun.

– Me emme tule osallistumaan kustannuksiin joiden syntymiseen emme ole mitenkään voineet vaikuttaa. Asia on kaupungin ja rakennusurakoitsijan välinen.

Lyhyen keskustelun jälkeen rakentajan uusi toimitusjohtaja lupasi, että heillä on palaveri, jossa he päättävät korjaako Rakennekymppi muurit.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2020

Kaupallinen yhteistyö

Ammattilainen paikalle, aina ja nopeasti

Syksy on saapunut ja sen mukana pimenevät illat. Hyvä valaistus kotipihassa on paitsi kaunista, myös turvallista. Sellaisen valaistuksen halusi myös Alli, jonka surullisenkuuluisasta yrityksestä saada sähkömies luokseen kirjoitti Iltalehti (21.10.2019).

24 Center

11.6.2020

GBCF: Taloyhtiöissä miljardien liiketoimintamahdollisuudet ilmastoviisaille palveluille

Taloyhtiöiden kiinnostus rakennusten ilmastovaikutusten vähentämiseen on kasvussa. Taloyhtiöt tarjoavat yrityksille miljardien eurojen liiketoimintamahdollisuudet energiankulutuksen ja päästöjen vähentämiseen 2020-luvulla. Ratkaisuilta vaaditaan helppoutta, selkeyttä ja kustannustehokkuutta.

7.12.2017

Kiinteistölehden joulukalenteri: Luukku 7

Suomen Kiinteistölehden joulukalenteri julkaisee vanhoja juttuja lehden 92-vuotisen historian varrelta. Luukusta 7 löytyy juttu vuodelta 2014. Siinä pääosassa ovat nuoret, jotka taloyhtiö työllisti kesäksi.

6.8.2020

Vapaarahoitteiset vuokrat nousivat eniten pk-seudulla ja Turussa

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat vuodessa eniten pääkaupunkiseudulla ja Turussa vuoden 2020 toisella neljänneksellä, ilmenee Tilastokeskuksen Kansaneläkelaitoksen asumistukirekisterin ja yksityisten vuokrataloyhtiöiden tietoihin perustuvasta asuntojen vuokrien neljännesvuositilastosta. Vuoteen 2015 verrattuna suurissa kaupungeissa vapaarahoitteiset vuokrat ovat nousseet eniten Helsingissä, Vantaalla, Turussa ja Tampereella. Vähiten vuokrat ovat nousseet Seinäjoella, Kotkassa, Hämeenlinnassa ja Lahdessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti