Isännöitsijä laski kuinka paljon halvemmaksi maalämpö tulee kaukolämpöön verrattuna

Mikkeliin rakennettiin vuonna 2009 kaksi kutakuinkin samankokoista kerrostaloa. Molemmissa taloyhtiöissä on 22 asuntoa. Kaukolämpötalossa on neliöitä 1398 ja maalämpötalossa 1348. Toinen valitsi lämmitystavakseen perinteisen kaukolämmön. Toinen päätyi maalämpöön. Molemmissa toimi isännöitsijänä Juhani Kortelainen.

Vuonna 2021 maalämpötalon energiakulut olivat 11 032 euroa. Siitä kului lämmitykseen 7 190 euroa ja yleissähköön 3 842 euroa. Kaukolämpötalossa lämmitys imaisi 18 300 euroa ja yleissähkö 4 557 neliötä.

Energiakustannuksissa samankokoisissa ja -ikäisissä taloissa ero oli lähes 12 000 euroa.

– Maalämpötalo on säästänyt kymmenessä vuodessa yli sata tuhatta euroa, Kortelainen muistuttaa, Ylen haastattelussa.

Asuinneliötä kohti lämmityskustannukset maalämmöllä ovat 0,44 euroa kuukaudessa, kaukolämmöllä 1,09 euroa. Sadassa neliössä ero on 65 euroa, 50 neliössä puolet siitä.

Lämmitysenergiaa edullisimmassa kului viime vuonna 57,12 megawattituntia, kalliimmassa 187 megawattituntia.

Maalämpöön vaihtamista harkitsee tällä hetkellä moni kaukolämmössä oleva taloyhtiö. Joukossa on sekä kerrostaloja että rivitaloja. Voidaan puhua jopa buumista.

Kaukolämmöstä maalämpöön siirtymisen taustalla on valtakunnallinen ilmiö, joka on saanut vauhtia kaukolämmön reiluista hinnankorotuksista. Kaikki energiayhtiöt eivät ole suuria korotuksia kuitenkaan tehneet.

 

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.7.2022

Omatoimi-isännöitsijä on paljon vartija

Omatoimi-isännöitsijällä eli oto-isännöitsijällä on paljon vastuuta. Hänen täytyy tuntea asunto-osakeyhtiölaki ja ymmärtää hallintoa, taloutta ja kiinteistön ylläpitoa. Oto-isännöitsijän tehtävään ei pidä lähteä kylmiltään.

20.6.2022

Mitä maalämpö vaatii?

Maalämpöjärjestelmä voi olla taloyhtiölle hyvä vaihtoehto lämmityskustannusten leikkaamiseen. Järjestelmää harkittaessa kannattaa kuitenkin perehtyä sen reunaehtoihin ja teknisiin vaatimuksiin.

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Isännöitsijän valinta

18.5.2022

Isännöitsijän valinta kuuluu hallitukselle

Taloyhtiön hallitus valitsee toimikautensa alussa uuden isännöitsijän. Tämän lisäksi hallituksen täytyy laatia isännöintisopimus ja sopia sen ehdoista. Isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus toimivat yhteistyössä, ja hallitus voi myös vaihtaa isännöitsijän, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti