Isännöitsijä laski kuinka paljon halvemmaksi maalämpö tulee kaukolämpöön verrattuna

Mikkeliin rakennettiin vuonna 2009 kaksi kutakuinkin samankokoista kerrostaloa. Molemmissa taloyhtiöissä on 22 asuntoa. Kaukolämpötalossa on neliöitä 1398 ja maalämpötalossa 1348. Toinen valitsi lämmitystavakseen perinteisen kaukolämmön. Toinen päätyi maalämpöön. Molemmissa toimi isännöitsijänä Juhani Kortelainen.

Vuonna 2021 maalämpötalon energiakulut olivat 11 032 euroa. Siitä kului lämmitykseen 7 190 euroa ja yleissähköön 3 842 euroa. Kaukolämpötalossa lämmitys imaisi 18 300 euroa ja yleissähkö 4 557 neliötä.

Energiakustannuksissa samankokoisissa ja -ikäisissä taloissa ero oli lähes 12 000 euroa.

– Maalämpötalo on säästänyt kymmenessä vuodessa yli sata tuhatta euroa, Kortelainen muistuttaa, Ylen haastattelussa.

Asuinneliötä kohti lämmityskustannukset maalämmöllä ovat 0,44 euroa kuukaudessa, kaukolämmöllä 1,09 euroa. Sadassa neliössä ero on 65 euroa, 50 neliössä puolet siitä.

Lämmitysenergiaa edullisimmassa kului viime vuonna 57,12 megawattituntia, kalliimmassa 187 megawattituntia.

Maalämpöön vaihtamista harkitsee tällä hetkellä moni kaukolämmössä oleva taloyhtiö. Joukossa on sekä kerrostaloja että rivitaloja. Voidaan puhua jopa buumista.

Kaukolämmöstä maalämpöön siirtymisen taustalla on valtakunnallinen ilmiö, joka on saanut vauhtia kaukolämmön reiluista hinnankorotuksista. Kaikki energiayhtiöt eivät ole suuria korotuksia kuitenkaan tehneet.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.7.2022

Omatoimi-isännöitsijä on paljon vartija

Omatoimi-isännöitsijällä eli oto-isännöitsijällä on paljon vastuuta. Hänen täytyy tuntea asunto-osakeyhtiölaki ja ymmärtää hallintoa, taloutta ja kiinteistön ylläpitoa. Oto-isännöitsijän tehtävään ei pidä lähteä kylmiltään.

20.6.2022

Mitä maalämpö vaatii?

Maalämpöjärjestelmä voi olla taloyhtiölle hyvä vaihtoehto lämmityskustannusten leikkaamiseen. Järjestelmää harkittaessa kannattaa kuitenkin perehtyä sen reunaehtoihin ja teknisiin vaatimuksiin.

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

tekninen isännöitsijä

25.11.2022

Kuukauden kasvo: Mitä tekee tekninen isännöitsijä?

Teknisiä isännöitsijöitä kouluttava Eero Oldén kertoo, miten tekninen isännöitsijä eroaa perinteisestä isännöitsijästä. Tekninen isännöitsijä voi esimerkiksi antaa suosituksia ja ehdotuksia taloyhtiön korjaushankkeissa sekä valvoa osakkaiden muutostöitä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti