Tulittakaamme turvallisesti uudenvuodenaattona

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes haluaa tänäkin vuonna kannustaa ilotulitteiden käyttäjiä varovaisuuteen ja huolellisuuteen, ettei uudenvuoden juhlinta päättyisi ikävällä tavalla. Ilotulittaa saa uudenvuodenaatosta kello 18 alkaen kello 02 saakka sinä yönä.

Suojalasit suojaavat tehokkaasti niin ampujien kuin katsojienkin silmiä, ja ilotulitteita käsiteltäessä pitää ehdottomasti noudattaa käyttöohjeita.  Tukes haastaa jälleen kaikki mukaan #muistasuojalasit-kampanjaansa ja jalkautuu myös muutamiin kaupunkeihin jakamaan suojalaseja. Kampanjan keulakuvina tänä vuonna ovat supersuositut Hydraulic Press Channel -tubettajat.

Viime vuonna ilotulitteiden aiheuttamien silmävammojen määrä kääntyi vuosien jälkeen selvään nousuun. Lisäksi raketin tuotevika aiheutti useita vakavia käsivammoja. Ilotulitteen kunto pitää tarkistaa aina ennen sen ampumista, eikä sitä koskaan saa ampua kädestä.

– Viime uutenavuotena loukkaantuneiden joukossa oli erityisen paljon keski-ikäisiä miehiä. Sen takia kutsuimme tämänvuotiseen ilotulitekampanjaamme mukaan huippusuositun YouTube-kanavan Hydraulic Press Channelin, jonka seuraajien joukossa on paljon myös tähän kohderyhmää kuuluvia. Oli hienoa, että kanavan pitäjät Lauri ja Anni Vuohensilta innostuivat lähtemään mukaan, Tukesin viestintäjohtaja Johanna Salomaa-Valkamo kertoo.

Kokeilemalla uudenlaisia viestintäkanavia Tukes uskoo tavoittavansa niitäkin kohderyhmiä, joita viraston viestintä ei välttämättä muuten löytäisi.

 Ilotulitteet ovat räjähteitä – käsittele niitä sen mukaisesti!

Ilotulitteiden käyttöohjeet on aina syytä lukea ennen niiden ampumista, ja ohjeissa mainittuja turvaetäisyyksiä pitää noudattaa. Rakettien kunto pitää myös tarkistaa mahdollisen tuotevirheen havaitsemiseksi.

– Vaikka vakavia käsivammoja viime vuonna aiheuttaneiden Jumbo-rakettien myynti on kielletty, on hyvä muistaa, että tuotevirheen mahdollisuus on aina olemassa. Jos pakkauksessa huomaa esimerkiksi irrallisen osan, jota ei mainita käyttöohjeessa, sitä ei missään nimessä pidä käyttää, vaan tuote pitää palauttaa myyjälle, ylitarkastaja Mikko Ojala opastaa.

Ojala muistuttaa, että ilotulite on räjähde, eikä sitä koskaan saa ampua suoraan kädestä. 

Suojalaseja jaetaan kaupunkien keskustoissa

Tukes kampanjoi turvallisen ilotulittamisen puolesta myös jalkautumalla joulun välipäivinä muutamaan suureen kaupunkiin jakamaan suojalaseja. Kampanjan tunnelmia voi seurata keskiviikkona 28.12. klo 13 Facebook livelähetyksestä osoitteessa https://www.facebook.com/turvallisuusjakemikaalivirasto/.

Tukes haastaa tänäkin vuonna kaikki ottamaan itsestään kuvan suojalasit päässä ja julkaisemaan kuvan sosiaalisen median kanavissa hashtagilla #muistasuojalasit.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kampanjoi turvallisen ilotulittamisen puolesta yhdessä Finanssialan Keskusliiton, HYKS Silmätautien klinikan ja silmälääkärien sekä Pelastuslaitosten kanssa.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

onnistuneen salaojaurakan

31.3.2023

Hyvät pohjatiedot takaavat onnistuneen salaojaurakan

As Oy Louhenkallio Espoon Pohjois-Tapiolassa toteutti salaojien perusparannuksen syksyllä 2022. Hyvät pohjatiedot ja huolellinen suunnittelu olivat ratkaisevia hankkeen onnistumisen kannalta. Salaojaremontti saatiin valmiiksi saman vuoden jouluksi.

27.4.2023

Näin grillaat turvallisesti vappuna

Kodin tulipalo syttyy useimmiten keittiössä ruoanlaiton yhteydessä. Grilli tulisi aina puhdistaa ja huoltaa laitteen käyttöohjeiden mukaisesti ennen grillikauden aloitusta.

energiayhteisö

26.9.2023

Energiayhteisö tuo säästöä osakkaan sähkölaskuun

Vantaalaisen As Oy Rautaluhdin katoille rakennettiin aurinkovoimala, jonka tuottamaa energiaa käytetään taloyhtiön sähkönkulutuksen kattamiseen. Ylijäämäenergia jaetaan osakkaiden kesken. Jakaminen onnistuu paikallisen verkkoyhtiön perustaman virtuaaliverkon kautta.

akut ja paristot

3.11.2023

Käytetyt akut ja paristot aiheuttavat tulipaloriskin

Kotona lojuvat käytetyt paristot ja akut muodostavat suuren tulipaloriskin. Käytöstä poistetut akut ja paristot täytyy irrottaa laitteista ja niiden navat täytyy teipata oikosulun estämiseksi. Akut ja paristot voi kierrättää palauttamalla ne kauppaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti