Ilmannäytteenottaminen

Kun asbestia on havaittu kartoituksessa ja pätevä henkilö on suorittanut purkutyöt osastointimenetelmällä, on altistumisalueen puhtaus varmistettava, ennen kuin tila luovutetaan tilaajalle/seuraavalle urakoitsijalle, niin että käytännössä päästään jatkamaan urakkaa purkutöiden jäljiltä. Tämä tarkoittaa, että purkualueen puhtaus on varmistettava ilmamittauksella ennen osastoinnin purkamista. Ilmamittauksen analyysiraportin tuloksen osoittaessa, ettei tilan asbestikuitupitoisuus ylitä sallittua arvoa (sallittu arvo 0,01 kuitua kuutiosenttimetrissä), voidaan osastointi purkaa ja tila luovuttaa tilaajalle. Mikäli sallitut arvot ylittyvät, pitää tila puhdistaa uudemman kerran ja suorittaa uusi mittaus, jolla osoitetaan, ettei tilan asbestikuitupitoisuus ylitä sallittua arvoa. Vasta ilman puhtauden tultua todetuksi, voidaan osastointi purkaa ja tila luovuttaa tilaajalle, minkä jälkeen päästään käytännössä jatkamaan urakkaa purkutöiden jäljiltä.

Tilojen luovutuksesta on tehtävä asiakirja, johon on liitettävä tilan puhtaaksi osoittava ilmanäytteen analyysilausunto (luovutusasiakirjat).

Mittauksen tekijältä edellytetään ammatillista osaamista näytteiden ottamiseen ja niiden arviointiin. Näytteiden ottoon, analysointiin ja arviointiin on tarvittaessa käytettävä ulkopuolista asiantuntijaa. Esimerkiksi asbestikartoituksen tekijää voidaan käyttää. Varsinaista estettä ei kuitenkaan ole sille, että urakoitsijan edustaja itse ottaa ilmanäytteen.

Rakennuttajan kannattaa huomioida sekä käynnissä olevissa että tulevissa urakoissa, että vaatimus tulee vaikuttamaan urakan luovutushetkeen. Koska tämä on uusi vaatimus, saattaa osaaminen ja resurssit ilmanäytteiden analysoimiseen olla tiukalla lain voimaantullessa, jolloin ilmanäytteiden tutkituttaminen saattaa kestää useita päiviä tai jopa viikkoja. Suomessa asbesti-ilmanäytteitä analysoi ainakin Työterveyslaitos ja Labroc. Mikäli näissä syntyy pitkiä jonoja voi näytteet tutkituttaa myös ulkomaalaisissa erikoistuneissa laboratorioissa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti