Ilma-vesilämpöpumput yleistyvät vauhdilla

ilma-vesilämpöpumppu

Energiasaneerauksissa maalämmön rinnalle on noussut ulkoilman hyödyntäminen. Ratkaisu on investointikustannuksiltaan halvempi, mutta onnistuminen edellyttää vanhan järjestelmän tarkkaa tutkimista.

Viime vuosina on ollut havaittavissa selkeä suuntaus, jossa kiinteistöt etsivät vaihtoehtoja monopoliasemassa toimiville kaukolämpöyhtiöille. Erilaiset lämpöpumput ovat olleet ratkaisu, jolla irtautuminen on voinut tapahtua taloudellisesti järkevällä tavalla.

Tavallisimpana ratkaisuna on ollut maalämmön käyttö, mutta usein kiinteistön tontti on ollut poraamiseen liian pieni tai maaperältään huonosti sopiva. Lisäksi energiakaivojen poraaminen vaatii raskaasti energiaa, mikä heijastuu investoinnin hintaan.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Lauri Lehtinen

Kirjoittaja on toimittaja ja prosessitekniikan insinööri.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.10.2022

Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin

Hyvä ilmanvaihto takaa terveellisen sisäilman. Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin ja vaihtelevaan henkilömäärään. Ilman poistoilmaventtiilien säännöllistä puhdistusta ei sisäilma kuitenkaan pysy raikkaana.

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

viilentämisen vaihtoehdot

25.5.2022

Viilentämisen monet vaihtoehdot

Kaikkiin vanhoihin kerrostaloihin ei pystytä asentamaan viilentävää ilmalämpöpumppua. Onneksi viilennysvaihtoehtoja löytyy useita.

9.2.2022

Liian kuiva tai kostea sisäilma on haitallinen terveydelle

Sisäilman kosteus vaihtelee vuodenaikojen mukaan ja siihen vaikuttavat ulkoilman kosteus ja lämpötila. Useimmissa nykykodeissa sisäilma on varsinkin talvikaudella huomattavan kuivaa ja suositeltavaa ilmankosteutta on vaikea saavuttaa hyvin kuivasta ulkoilmasta johtuen. Asuntojen ilmankosteuteen vaikuttavat myös muut tekijät.