Ikääntyneiden asumisen tarpeisiin vastattava

Eläkeliiton liittovaltuuston syyskokous vaatii muutosta suomalaiseen asuntopolitiikkaan. Ikäystävällisessä Suomessa on pystyttävä vastaamaan ikääntyneiden kansalaisten monimuotoisiin asumistarpeisiin nykyistä paremmin. Suurissa kaupungeissa ongelmana on asumisen kalleus ‒ maaseudulla ja taantuvilla paikkakunnilla puolestaan asuntojen arvon lasku.

Ikääntyneiden asumisasioita on ratkottu tähän asti kapea-alaisesti. Ikääntyneet nähdään asuntopolitiikassa vain hoivapalveluiden kohteena. Toisaalta kohtuuhintaisista ja esteettömistä omistus- ja vuokra-asunnoista on pulaa.

Ikääntyneet ihmiset ovat itsenäisiä kansalaisia siinä missä muutkin, ja he tarvitsevat joustavia asumisen ratkaisuja. Ikääntyneiden kotona asumista ei tueta riittävästi. Moni vanhus haluaa ja voi asua kotonaan, kunhan hän saa kotiinsa tarvitsemansa palvelut. Nyt tarvitaan pikaisesti erilaisia ikäystävällisiä, joustavia ja esteettömiä asumisen ratkaisuja.

  • Kuntien on otettava nykyistä aktiivisempi kaavoitus- ja suunnitteluote ikäystävällisten asuinympäristöjen luomisessa ja vanhojen asuinyhteisöjen parantamisessa. Asuntojen toimivuuden lisäksi on turvattava eläkeläisten liikkumis- ja asiointipalvelut.
  • Sote-uudistuksessa on turvattava riittävät kotihoidon ja kuntoutuksen palvelut, jotka osaltaan turvaavat ikääntyneiden itsenäisen asumisen.
  • Valtiovallan on monipuolistettava asumisen tuen keinoja niin, että syntyy kohtuuhintaisia asumisoikeus- ja osuuskuntamalliin perustuvia ratkaisuja.
  • Valtion budjetista myönnettäviä asuntojen korjaus- ja hissiavustuksia on lisättävä leikkaamisen sijaan.

Omassa kodissa ja lähiyhteisössä asuminen palveluiden turvin on monille ikääntyneille edullisempaa ja inhimillisempää kuin tehostettu palveluasuminen. Ikäystävällisessä Suomessa on oltava mahdollisuus elää omassa kodissaan ja saada sinne tarvitsemansa palvelut.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.4.2022

Näillä vinkeillä voit pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi asumisessa

Asuminen muodostaa suurimman osan suomalaisen hiilijalanjäljestä. Isännöintiliitto listasi viisi tapaa, joilla kerrostalossa asuva ihminen voi pienentää hiilijalanjälkeään.

16.12.2021

Asuntopoliittinen selonteko eduskuntaan. Tavoitteena hyvä ja kohtuuhintainen asuminen

Valtioneuvoston tänään eduskunnalle jättämä asuntopoliittinen selonteko huomioi eri politiikanalojen vaikutukset asumisen kysymyksiin ja pyrkii tunnistamaan ne entistä paremmin. Asuntopolitiikalla voidaan muun muassa edistää tasa-arvoa, ilmastopäästöjen hillintää ja työvoiman liikkuvuutta sekä tasata talouden suhdanteita. Politiikan vaikuttavuuden varmistamiseksi asuntopolitiikkaa pyritään tekemään  pitkäjännitteisesti yli hallinnonalojen.

DNA Taloyhtiönetti

20.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kun taloyhtiössä on DNA Taloyhtiönetti – miten se toimii?

Taloyhtiöön on hankittu DNA Netti taloyhtiösopimuksella, mutta miten asukkaan pitäisi nyt toimia? Mikä taloyhtiönetti käytännössä oikein on ja kuinka se otetaan käyttöön? Taloyhtiönetti on nopea kiinteä nettiyhteys Kun taloyhtiö on tehnyt huippudiilin DNA:n kanssa, koteihin on saatavilla nopea ja edullinen DNA Taloyhtiönetti, joka on selvästi edullisempi kuin yksittäiseen talouteen tilattu laajakaista.

DNA

omakotitalo

26.9.2022

Suomalainen haaveilee yhä omakotitalosta

Suomalaisten unelmakoti on edelleen omakotitalo, selviää LähiTapiolan kyselystä. Talon halutaan olevan omistusasunto ja sijaitsevan luonnon ja palveluiden lähellä. Esteenä unelmille on kuitenkin usein raha.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti