Ikääntyneiden asumisen tarpeisiin vastattava

Eläkeliiton liittovaltuuston syyskokous vaatii muutosta suomalaiseen asuntopolitiikkaan. Ikäystävällisessä Suomessa on pystyttävä vastaamaan ikääntyneiden kansalaisten monimuotoisiin asumistarpeisiin nykyistä paremmin. Suurissa kaupungeissa ongelmana on asumisen kalleus ‒ maaseudulla ja taantuvilla paikkakunnilla puolestaan asuntojen arvon lasku.

Ikääntyneiden asumisasioita on ratkottu tähän asti kapea-alaisesti. Ikääntyneet nähdään asuntopolitiikassa vain hoivapalveluiden kohteena. Toisaalta kohtuuhintaisista ja esteettömistä omistus- ja vuokra-asunnoista on pulaa.

Ikääntyneet ihmiset ovat itsenäisiä kansalaisia siinä missä muutkin, ja he tarvitsevat joustavia asumisen ratkaisuja. Ikääntyneiden kotona asumista ei tueta riittävästi. Moni vanhus haluaa ja voi asua kotonaan, kunhan hän saa kotiinsa tarvitsemansa palvelut. Nyt tarvitaan pikaisesti erilaisia ikäystävällisiä, joustavia ja esteettömiä asumisen ratkaisuja.

  • Kuntien on otettava nykyistä aktiivisempi kaavoitus- ja suunnitteluote ikäystävällisten asuinympäristöjen luomisessa ja vanhojen asuinyhteisöjen parantamisessa. Asuntojen toimivuuden lisäksi on turvattava eläkeläisten liikkumis- ja asiointipalvelut.
  • Sote-uudistuksessa on turvattava riittävät kotihoidon ja kuntoutuksen palvelut, jotka osaltaan turvaavat ikääntyneiden itsenäisen asumisen.
  • Valtiovallan on monipuolistettava asumisen tuen keinoja niin, että syntyy kohtuuhintaisia asumisoikeus- ja osuuskuntamalliin perustuvia ratkaisuja.
  • Valtion budjetista myönnettäviä asuntojen korjaus- ja hissiavustuksia on lisättävä leikkaamisen sijaan.

Omassa kodissa ja lähiyhteisössä asuminen palveluiden turvin on monille ikääntyneille edullisempaa ja inhimillisempää kuin tehostettu palveluasuminen. Ikäystävällisessä Suomessa on oltava mahdollisuus elää omassa kodissaan ja saada sinne tarvitsemansa palvelut.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Opiskelijatyö

17.8.2023

Opiskelijatyö sopii taloyhtiöidenkin tarpeisiin

Taloyhtiö voi käyttää projekteissaan myös kiinteistöalan opiskelijoiden palveluita. Opiskelijat voivat tehdä esimerkiksi pysäköintiselvityksiä tonteille, piha-alueiden vaaituksia, maalajimäärityksiä sekä laatia vaikkapa talon huoltokirjan. Työtä valvoo vastuuopettaja.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Matias Mäkynen / SDP

SDP:n Matias Mäkysen vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

asumisrauha

10.5.2023

Järjestöt: Asumisrauhaa turvattava lainsäädännön muutoksilla

Kiinteistöliitto, Suomen Vuokranantajat, Vuokralaiset ja Rakli vaativat muutoksia lainsäädäntöön, jotta asumishäiriöihin voidaan puuttua nykyistä tehokkaammin. Vuokranantajien tai asunto-osakeyhtiöiden tulisi saada enemmän tietoa huoneistossa vietettävästä häiritsevästä elämästä tehdyistä ilmoituksista tai poliisin käynneistä huoneistossa.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Sari Tanus / Kristillisdemokraatit

Kristillisdemokraattien Sari Tanuksen vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti