Ihmiset ovat epävarmoja, miten sisälle suojaudutaan

Kansalaiset ovat epävarmoja oikeasta toiminnasta myrkyllisten kaasujen aiheuttamissa vaaratilanteissa. Tällainen tulkinta käy ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tekemästä asukaskyselystä, joka koski Porissa tammikuussa sattunutta pigmenttitehtaan rajua tulipaloa ja siitä ympäristöön levinneitä myrkyllisiä savukaasuja. Viranomaiset antoivat tilanteesta vaaratiedotteen Puodan ja Ämttöön alueille, joissa ihmisten olisi tullut suojautua sisätiloihin, pysäyttää ilmanvaihto ja sulkea ovet, ikkunat ja ilmanvaihtoaukot.

Kyselyyn vastanneista 63 % haluaa lisää tietoa oikeista toimintamalleista vastaavissa tilanteissa. Kyselyn pohjalta ilmeni myös, että ihmiset eivät välttämättä toimisi viranomaisten ohjeiden mukaisesti. 54 % vastaajista valitsi vaihtoehdon ”pysyttelin/pysyttelisin sisätiloissa” ja 45 % ”varmistin/varmistaisin, että ovet, ikkunat ja ilmanvaihtoaukot oli suljettu”.

– Heikentääkö henkilökohtainen vaaran arviointi viranomaisten ohjeiden noudattamista ja pitävätkö ihmiset tulipalosta tulevaa myrkyllistä savukaasua vaarattomana, vaikka se ei sitä olekaan? SPEKin erityisasiantuntija Ira Pasi pohtii.

– Toimiiko jokainen itse parhaaksi katsomallaan tavalla, jos toteaa, ettei voi itse nähdä tai haistaa vaaraa? Valinnat on tehty ilmeisesti perustuen enemmän omaan harkintaan kuin viranomaisten ohjeisiin, Pasi arvelee.

Kysely osoitti myös, että osalla vastaajista oli huoli läheisistä. Esille nousi kysymyksiä muun muassa siitä, kuinka lapsista huolehditaan kouluissa ja päiväkodeissa ja osataanko siellä toimia oikein sekä kuka auttaa vanhuksia tai koulusta kotiin tulevia lapsia.

Kyselyyn vastasi 175 henkilöä, joista 105 eli 60 % oli Porin alueelta ja 40 % muualta Suomesta. Vastaajista vain 9 oli varsinaiselta vaara-alueelta. Kysymykset oli muotoiltu vaihtoehtoisesti sekä vaara-alueen että sen ulkopuolisen alueen vastaajaryhmiä silmällä pitäen. Kysyttiin esimerkiksi, miten toimit tai toimisit.

Pigmenttitehtaan raju tehdaspalo sattui Porissa 30.1. Palon suuruutta kuvaa se, että sitä oli enimmillään sammuttamassa 150 palomiestä ja helikopteri. Ympäristöön levisi runsaasti myrkyllisiä savukaasuja, minkä vuoksi viranomaiset antoivat vaaratiedotteen sisälle suojautumisesta Puodan ja Ämttöön asuinalueilla.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

7.7.2023

Tuhoeläimet ovat kesämökkien ikävä riesa

Perusteellinen tupatarkastus on tarpeen, kun kesämökki otetaan käyttöön pitkään tyhjillään olon jälkeen. Jyrsijät ja tuhoeläimet aiheuttavat rakennukselle pahimmassa tapauksessa suuriakin vahinkoja.

20.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

5 syytä valita sukitus putkiremontin sijaan

Viemäreiden sukittaminen voi olla taloyhtiölle putkiremonttia parempi ratkaisu, sillä se ei vaadi rakenteiden aukaisemista. Se on myös usein edullisempaa, nopeampaa ja asukasystävällisempää. Picote sukitusmenetelmällä tehty sukitus takaa kestävän lopputuloksen.

Picote

selkeä viestintä

15.2.2023

Selkeä viestintä opastaa asumisessa

Aktiivinen asukasviestintä säästää taloyhtiön hallitukselta aikaa ja rahaa. Joistakin asioista kannattaa muistuttaa joka vuosi, sillä asukkaat vaihtuvat ja monet asiat toistuvat vuosittain. Viestinnän selkeyteen kannattaa panostaa, sillä helppolukuiset viestit menevät varmimmin perille.

yrityslaina

30.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Parhaat vinkit ja vaihtoehdot yrityslainan hakemiseen

Joskus yritys tulee tilanteeseen, jossa laina on paras vaihtoehto. Aihe voi tuntua vieraalta ja jopa hieman pelottavalta. Tässä artikkelissa on tietoa yrityslainan hakemisesta ja hyviä vinkkejä ja vaihtoehtoja yrityksille, jotka harkitsevat yrityslainan ottamista.

Halvinlaina.fi

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti