Hypon reaktio: Kuluttajien luottamus haihtui

Kuluttajien luottamus romahti heinäkuussa viime vuoden tasoille kevään nousupiikin jälkeen. Näyttääkin siltä, ettei alkuvuonna myötätuulta tuoneet Sipilä-ilmiö, lyhennysvapaat ja halpuuttaminen onnistuneet puhaltamaan ilmaa kuluttajien purjeisiin kuin väliaikaisesti, Hypon ekonomisti Juhana Brotherus toteaa.

– Kuluttajien arviot oman talouden näkymistä vajosivat vuosien 2012–2014 vaisuille tasoille, odotukset Suomen talouskasvusta romuttuivat ja työttömyyden uhka paheni entisestään. Ainoa positiivinen muutos löytyi hieman kohentuneista asunnonostoaikeista. On kuitenkin turha odottaa asuntokauppaan todellista piristymistä ennen kuin talouskehitys pääsee vakaalle nousu-uralle.

Tilastokeskus kertoi kuluttajien luottamusindikaattorin laskeneen heinäkuussa lukemaan 6,9, kun se kesäkuussa sai arvon 1,8. Pitkän ajan keskiarvo on 11,8. Samalla elinkeinoelämän keskusliitto julkisti yritysten luottamusindikaattorit heinäkuulta. Teollisuuden luottamus heikkeni saldolukemaan -9 (kesäkuussa -8). Palveluyritysten luottamus pysyi ennallaan +2 pisteessä. Rakennusyritysten luottamus nousi 0 pisteeseen (-14).

– Yritysten luottamusmittareista erityisen huolestuttavaa on teollisuuden pitkittynyt vaimeus. Teollisuuden tehtaat käyvät vajaateholla, tilauskanta on ohut ja tuotanto-odotukset vaisut. Suomen vienti ei tahdo päästä kiinni euroalueella viriävään kasvuun tänäkään vuonna. Positiivista löytyy puolestaan rakennusalan myönteisestä kehityksestä – luottamus on noussut vakaasti ja ylittää jo normaalin tason. Kokonaisuutena luottamusmittarit vahvistavat aiempaa käsitystä: Suomen talous pysyy liisterissä – talous ei kasva, muttei juuri supistukaan enää, Brotherus päättää.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.1.2018

Hypo uskoo hyvien uutisten kevääseen

Vuoden 2018 ensimmäiset tiedot taloudesta vahvistavat odotuksia kiitettävästä kasvusta. Kuluttajien ja yritysten luottamus leijailee ennätystasoilla, kertoo Hypon tiedote. – Sateinen tammikuu ei lannistanut luottamusta, vaan kuluttajien tunnelmat nousivat mittaushistorian ennätykseen.

29.4.2019

Hypo: Kuluttajien mielestä kasvu jatkuu

Kuluttajien luottamus hiipui hieman huhtikuussa, mutta näkymät ovat yhä varsin valoisat. Kotitaloudet suhtautuvat luottavaisesti etenkin omaan talouteen ja omiin työllisyysnäkymiin, kertoo Hypon reaktio -tiedote. – Kuluttajien kutina taloustuulista on osunut oikeaan historiassa hyvinkin tarkasti.

30.7.2018

Hypon reaktio: Helle jatkuu taloudessakin

Helle jatkuu taloudessa ja säässä, vain rakentamisen luottamus luisuu, kertoo Hypo. – Kuluttajien luottamus hiipui hieman heinäkuussa, mutta näkymät ovat yhä varsin valoisat. Hento hiipuminen huipulta oli odotettavaa ja vastaava kehitys on tapahtunut koko euroalueella ja USA:ssa.

27.3.2015

Hypo: Positiivisia merkkejä kuluttajilla

”Kuluttajien luottamusmittari on noussut korkeimmalle tasolle sitten kevään 2012. Nousua on tullut yhtäjaksoisesti jo 6 kuukauden ajan. Erityisen myönteistä on kotitalouksien kohonnut luottamus omaan talouteen, mikä hipoo jo vuoden 2011 tasoja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti