Hypon reaktio: Kuluttajien luottamus haihtui

Kuluttajien luottamus romahti heinäkuussa viime vuoden tasoille kevään nousupiikin jälkeen. Näyttääkin siltä, ettei alkuvuonna myötätuulta tuoneet Sipilä-ilmiö, lyhennysvapaat ja halpuuttaminen onnistuneet puhaltamaan ilmaa kuluttajien purjeisiin kuin väliaikaisesti, Hypon ekonomisti Juhana Brotherus toteaa.

– Kuluttajien arviot oman talouden näkymistä vajosivat vuosien 2012–2014 vaisuille tasoille, odotukset Suomen talouskasvusta romuttuivat ja työttömyyden uhka paheni entisestään. Ainoa positiivinen muutos löytyi hieman kohentuneista asunnonostoaikeista. On kuitenkin turha odottaa asuntokauppaan todellista piristymistä ennen kuin talouskehitys pääsee vakaalle nousu-uralle.

Tilastokeskus kertoi kuluttajien luottamusindikaattorin laskeneen heinäkuussa lukemaan 6,9, kun se kesäkuussa sai arvon 1,8. Pitkän ajan keskiarvo on 11,8. Samalla elinkeinoelämän keskusliitto julkisti yritysten luottamusindikaattorit heinäkuulta. Teollisuuden luottamus heikkeni saldolukemaan -9 (kesäkuussa -8). Palveluyritysten luottamus pysyi ennallaan +2 pisteessä. Rakennusyritysten luottamus nousi 0 pisteeseen (-14).

– Yritysten luottamusmittareista erityisen huolestuttavaa on teollisuuden pitkittynyt vaimeus. Teollisuuden tehtaat käyvät vajaateholla, tilauskanta on ohut ja tuotanto-odotukset vaisut. Suomen vienti ei tahdo päästä kiinni euroalueella viriävään kasvuun tänäkään vuonna. Positiivista löytyy puolestaan rakennusalan myönteisestä kehityksestä – luottamus on noussut vakaasti ja ylittää jo normaalin tason. Kokonaisuutena luottamusmittarit vahvistavat aiempaa käsitystä: Suomen talous pysyy liisterissä – talous ei kasva, muttei juuri supistukaan enää, Brotherus päättää.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asuntojen hinnat kääntyvät laskuun

22.8.2022

Hypo: Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun

Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun koko maassa, ennustaa Hypo-pankki. Syynä on inflaatio ja kuluttajien heikko ostovoima. Koko vuoden hintakehitys jää kuitenkin plussan puolelle hyvän alkuvuoden ansiosta.

palovaroitin

26.11.2022

Pidä palovaroitin ajan tasalla

Vanha palovaroitin ei toimi yhtä hyvin kuin uusi. Siksi se tulisi uusia 5–10 vuoden välein. Myös taloyhtiö voi ottaa aktiivisen roolin palovaroittimien toiminnan ylläpitämisessä.

asuntomarkkinoiden

21.10.2022

Hypo-pankki: Asuntomarkkinoiden eriytyminen jatkuu

Asuntomarkkinat eriytyvät edelleen, kertoo Hypo-pankin tuore asuntoluottoluokitus. Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset näkyvät markkinoiden kehityksessä. Tampereen vetovoima on kasvussa.

18.11.2022

Hypo ennustaa asuntojen hintoihin reipasta laskua

Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna enemmän kuin kertaakaan vuoden 1995 jälkeen, ennustaa asuntoluottoihin erikoistunut Hypo-pankki. Syynä tähän on inflaatio. Laskun ennustetaan kuitenkin olevan lyhytaikainen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti