Huomioi turvallisuus ja naapurisopu uudenvuoden ilotulituksessa

Ilotulitteiden turvallinen käyttö on tärkeää uudenvuoden juhlinnassa. Erityisesti tiheästi asutuilla kaupunkialueilla on syytä muistaa, että lain mukaan ilotulitteiden käyttäjä vastaa aina niiden turvallisesta käytöstä. Henkilö- ja omaisuusvahinkojen vaaraa ei saa aiheuttaa.

Kaupunkien keskusta-alueilla taloyhtiöiden pihat ovat usein pieniä, minkä vuoksi rakettien ampuminen taloyhtiön pihalla ei yleensä onnistu turvallisesti eikä siksi ole suositeltavaa. Vaikka ilotulitteiden turvallinen käyttö olisi yritetty huomioida, pihalla voi aina tapahtua jotain yllättävää.

– Rakettien lentosuunta voi esimerkiksi olla ennalta-arvaamaton, mainitsee Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontalakimies Ville Hopsu.

– Nostaisin esiin myös naapurisovun. Kun taloyhtiön pihalla ja ikkunoiden lähellä ei ammuta ilotulitteita, saavat lemmikit ja pienet lapset olla rauhassa. On myös hyvä huomioida, että ilotulitteita ei saa lainkaan säilyttää ullakolla, verkkokellarissa tai taloyhtiön yhteisissä tiloissa, Hopsu sanoo.

Helsingin pelastuslaitoksen palotarkastaja Jonna Halonen muistuttaa, että ilotulitteet voivat olla kuumia, joten ennen roskikseen laittamista tulee varmistaa, että ilotulite on jäähtynyt. Vialliset raketit pitää puolestaan palauttaa myyntipisteeseen tai liottaa niitä vuorokausi vedessä ilman pakkausmuoveja. Roskikseen ei myöskään saa laittaa ampumattomia raketteja, ellei niitä ole liotettu vedessä tehden ne toimintakyvyttömiksi.

Hätäraketit sen sijaan ovat vedenkestäviä, joten niitä ei saa itse hävittää. Hätäraketteja ei saa myöskään ampua uutenavuotena, ellei ole hätätilanne.

Monessa kaupungissa on erikseen pelastuslaitosten rajaamia alueita, joissa ei saa ampua raketteja. Esimerkiksi Helsingissä kiellettyjä alueita ovat viime vuosina olleet ydinkeskusta ja monet ostoskeskus-, puisto- tai torialueet. Ympäristö tulee muutenkin huomioida, eikä esimerkiksi rakennuksia kohti saa ampua raketteja. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä vain klo 18–02 välisenä aikana.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.3.2022

Kunnosta väestönsuojasi ajan tasalle

Suomessa on suojapaikkoja noin 4,5 miljoonalle ihmiselle, ja olemme kansainvälistä kärkeä muiden Pohjoismaiden sekä Israelin ja Sveitsin ohella. Harvassa maassa väestönsuojia ylipäänsä rakennetaan. Rauhan oloissa suojautumistarvetta voivat aiheuttaa äkilliset säteily- tai kemikaalionnettomuudet, joilta suojaudutaan lähtökohtaisesti omaan asuntoon.

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

taloyhtiön turvallisuus

2.3.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Varautuminen tulipaloihin ja muihin vaaratilanteisiin on asumisturvallisuuden perusta. Pelastussuunnitelma toimii taloyhtiöiden suunnittelun työvälineenä turvallisuuden rakentamisessa. Sen sisällön määrittävät pelastuslaki ja -asetus.

5.10.2022

Turvallisuus huomioon energiansäästössä

Energiaa säästäessä on tärkeää muistaa turvallisuus. Huolimattomuus ja luovat ratkaisut voivat johtaa onnettomuuksiin. Kotona kannattaa tarkistaa palovaroittimen toimivuus ja tehdä turvallisuuskävely perheen tai asuinkumppanien kanssa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti