Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

nestekaasulämmitin

Suomalaiset varautuvat tulevaan talveen ja korkeisiin sähkön hintoihin hankkimalla lisälämmittimiä ja ottamalla käyttöön vanhoja lämmityslaitteita. Vanhojen huoltamattomien kaasulaitteiden käyttöön liittyy kuitenkin turvallisuusriskejä, kuten palo- ja häkävaara, varoittavat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK.

Kaasulaitteen hankinnassa on huomioitava, että laite on aiottuun käyttötarkoitukseen sopiva. Markkinoilla on tarjolla useita erilaisia kaasulämmittimiä, joista osa on suunniteltu sisätilojen lisälämmittimiksi ja osa vain ulkokäyttöön. Ulkokäyttöön suunniteltua laitetta ei saa käyttää sisätiloissa.

Lämmitintä hankkiessa on myös hyvä tiedostaa tila, jossa lämmitintä aiotaan käyttää. Moni kaasulämmitin kuluttaa paljon happea, joten niiden käyttö liian pienissä tiloissa voi aiheuttaa vaaratilanteita. Laitteiden käyttöohjeissa mainitaan pienin sallittu käyttötila.

– Suomessa saa myydä vain kaasulaitteita, jotka on suunniteltu Suomen käyttöolosuhteisiin. Ulkomailla myytävät kaasulaitteet on usein suunniteltu toimimaan eri paineella ja toisenlaisissa käyttöolosuhteissa, eikä niiden käyttäminen Suomessa ole välttämättä turvallista, sanoo Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen.

– Ennen laitteen käyttöönottoa ohjeet tulee lukea tarkasti ja laitetta saa käyttää vain käyttöohjeissa kuvatulla tavalla.

Muista huoltaa laite ennen käyttöönottoa

Jos ottaa käyttöön varastossa säilytetyn kaasulaitteen, on tärkeää huoltaa laite kunnolla. Laitteen huoltoon kuuluu puhtauden, asennustiiveyden ja letkun kunnon tarkastus.

Rikkinäisiä kaasulaitteita ei saa korjata itse. Jos laitteessa on vikaa tai siitä on jokin osa rikki, laite on vietävä valtuutettuun kaasuasennusliikkeeseen korjattavaksi.

– Pitkään huoltamatta ollut tai likainen lämmitin saattaa palaa epäpuhtaasti. Epäpuhdas palaminen voi tuottaa vaarallisia määriä hiilimonoksidia eli häkää. Jo pieni määrä häkää voi aiheuttaa vakavia oireita tai jopa kuoleman, varoittaa Tukesin tarkastaja Jere Heikkinen.

Jos laitteesta pääsee vuotamaan kaasua, siitä aiheutuu merkittävä palo- ja räjähdysvaara.

Käytä kaasulaitteita käyttöohjeiden mukaisesti

Kaasulaitteet on suunniteltu toimimaan turvallisesti vain tietyissä olosuhteissa. Esimerkiksi terassilämmittimiä ei saa käyttää sisätilojen lämmittämiseen, sillä niitä ei ole suunniteltu turvallisesti käytettäväksi sisällä.

– Ulkokäyttöön suunnitellut laitteet eivät sovellu käytettäväksi sisätiloissa, sillä niistä saattaa vapautua sellaisia määriä häkää, joka aiheuttaa sisätiloissa vaaran. Ulkokäytön laitteissa ei myöskään välttämättä ole mekanismia, joka katkaisee kaasun syötön liekin sammuessa. Sisäkäyttöön tarkoitetuissa laitteissa tällainen mekanismi on pakollinen, sanoo Heikkinen.

Usein kaasukäyttöiset sisätilalämmittimet on suunniteltu väliaikaisesti käytettäviksi lisälämmittimiksi, eikä niitä saa käyttää pitkiä aikoja kerrallaan. Kaasulämmittimiä ei tule käyttää nukkumisen aikana, sillä mahdollinen vikatilanne aiheuttaa vakavan tulipalo- ja häkämyrkytysvaaran.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.3.2017

Pientalojen sähköasennuksissa ja niiden käyttöönottotarkastuksissa puutteita

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti valvontaprojektissaan 65 uuden pientalon sähköasennusten säädöstenmukaisuutta. Kolmasosassa tarkastetuista kohteista löytyi puutteita asennuksista, niiden käyttöönottotarkastuksista sekä pöytäkirjoista. Vastaavanlaisia selvityksiä on tehty viiden vuoden välein ja tulokset olivat nyt jonkin verran huonontuneet.  Tukes toteutti valvontaprojektin viime vuoden lopulla yhdessä rakennusvalvonnan, sähköalan tarkastajien ja tarkastuslaitoksen kanssa.

17.12.2014

Ja sinä yönä oli ledejä ulkona …

Jouluvalaistus ei ole kovin merkittävä tekijä kotitalouden tai taloyhtiön koko vuoden sähkölaskussa. Jos sähköistä joulutunnelmaa ollaan muutenkin uusimassa, koristevalojen vaihtaminen ledeiksi kannattaa silti. Se pienentää energiankulutusta ja helpottaa huoltoa.

9.12.2021

Tarkista jouluvalojen kunto ennen käyttöönottoa – rikkinäinen valosarja voi sytyttää tulipalon

Tukes kehottaa tarkistamaan silmämääräisesti valosarjojen kunnon ennen niiden käyttöönottoa. Varmista myös, etteivät valosarjat ja niiden muuntajat ole menneet sekaisin keskenään. Valosarjat ja muuntajat pysyvät järjestyksessä ja kunnossa, kun ne säilytetään alkuperäisissä pakkauksissaan.

5.2.2019

Mitä taloyhtiöiden tulee tietää huoneistotietojärjestelmän käyttöönotosta?

Lainsäädäntö huoneistotietojärjestelmästä tuli voimaan 1.1.2019. Huoneistotietojärjestelmään kerätään vähitellen tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Käyttöönotto tuo muutoksia mm.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti