Huolehdi kotisi lomakuntoon – älä someta lomasuunnitelmiasi

Lomakauden alkaessa Toukotalkoot -kampanja muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä.

Paloturvallisuuden varmistamiseksi irrota kaikkien elektronisten laitteiden pistokkeet verkkovirrasta. Ennen irrottamista tyhjennä ja kuivaa jääkaappi. Ota antennijohto seinästä ukkosen varalta. Ilmanvaihto on syytä pitää asukkaan poissa ollessakin päällä, koska se haihduttaa tarvittaessa kosteutta sisäilmasta, estää kosteuden imeytymisen tekstiileihin ja pitää sisäilman raikkaana. Ilmanvaihdon voi kuitenkin säätää pienemmälle teholle. Muista että, jos katkaiset virran pääkytkimestä, sammuvat kaikki kylmälaitteet.

Tulipaloa ja sen aiheuttamia vahinkoja voidaan vähentää hankkimalla hälytysjärjestelmä, jonka palovaroittimet on liitetty kameraan, jonka hälytyksen sattuessa ottamat kuvat välitetään suoraan lähimpään hälytyskeskukseen. Tarkista, että palovaroittimissa on uudet paristot. Vaikka olet itse pois, saattavat naapurisi kuulla hälytyksen.

Vesivahingot ovat harmittavan yleisiä ja niistä aiheutuu usein suurtakin vahinkoa omaan ja mahdollisesti naapureiden koteihin. Vesivahingon riskia voi pienentää sulkemalla kaikkien vettä käyttävien kodinkoneiden, astian- ja pyykinpesukoneiden vesiliitännät huolellisesti. Tarkasta myös, että hanat eivät jää vuotamaan. Omakotitalossa vedentulon voi katkaista kokonaan talon pääsulusta.

Lattiakaivot puhdistamalla varmistetaan, että mahdollisen vahingon tapahtuessa ne toimivat moitteettomasti. Sama kannattaa tehdä pihakaivoille, jotta sadevedet pääsevät poistumaan esteettömästi. Myös rännit kannattaa pitää mahdollisimman puhtaina, jotta sadevedet eivät valu seiniä pitkin ja imeydy rakenteisiin. Lattiakaivoihin kannattaa lähtiessä laskea vettä, jotta ne eivät kuivu ja aiheuta hajuongelmia kylpyhuoneeseen.

Sulje ikkunat ja pidä myös pienet tuuletusikkunat suljettuina. Lukitse kotisi huolellisesti, hyvä lukitus estää tai ainakin hidastaa mahdollisia murtovarkaita. Älä kerro lomasuunnitelmistasi verkossa ja lomakuvienkin lataaminen on parempi tehdä kotiin paluun jälkeen. 

Muista lomalle lähtiessäsi myös nämä:

  • Vie kaikki roskat, elintarvikejätteet houkuttelevat hyönteisiä
  • Peruuta lehtitilaukset ja siirrä tarvittaessa postisi
  • Pidä koti ja piha asutun näköisenä, ettei se houkuttele murtovarkaita
  • Älä levitä turhaan tietoa poissaolostasi
  • Pyydä naapuria tai ystävää käymään tarkastamassa kotisi, kastelemaan kukkasi ja tyhjentämässä postilaatikkosi
  • Jos luotettu henkilö hoitaa kotiasi, pyydä häntä tarvittaessa lisäämään vettä wc-pönttöön ja lattiakaivoihin.

Toukotalkoot toivottaa mukavaa ja rentouttavaa kesälomaa!

Vuosittain järjestettävässä Toukotalkoot-kampanjassa ovat mukana Suomen Kiinteistöliitto, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL, Suomen Omakotiliitto ja Lämmitysenergia Yhdistys.

Lisätietoja kodin ja kesämökin huoltotoimenpiteistä:

www.Toukotalkoot.fi -sivustolta löytyvät muun muassa asukkaille tarkoitetut, ladattavissa olevat tarkastuslistat.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

valesokkeli

24.8.2023

Valesokkelirakenteet voi korjata kengittämällä

Valesokkelirakenteet voivat kastuessaan aiheuttaa ongelmia, mutta ne voi korjata kengittämällä. Kengittäessä puuseinärungon alaosaa nostetaan ylöspäin sokkelirakenteesta, ja runko- ja sokkelirakenne eristetään toisistaan lämpö- ja kosteusteknisesti.

puutaloyhtiössä

22.6.2023

Hyvää elämää puutaloyhtiössä

Turkulaisessa puutaloyhtiössä As Oy Nummenpuistokatu 9:ssä elämä on yhteisöllistä ja tunnelma idyllinen. Seitsemän asunnon yhtiössä on tekninen isännöinti ja kunnossapitotyöt otettu omiin osaaviin käsiin. Kulut pysyvät kurissa, kun korjaukset tehdään vähin erin.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

31.1.2023

Kiinteistö- ja rakentamisala: Suomi tarvitsee rakennetun ympäristön ministerin

Kiinteistö- ja rakentamisalan järjestöt julkaisivat tavoitteensa hallituskaudelle 2023–2027. Järjestöt peräänkuuluttavat vahvaa sitoutumista vihreää siirtymää tukevaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitukseen sekä ratkaisuja osaajapulaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti