HS:n lukijat kertovat uudisasuntojen painajaismaisista virheistä

Helsingin Sanomat kysyi maaliskuussa lukijoiltaan kokemuksia uudisasuntojen rakennusvirheistä. Kyselyyn tuli kymmeniä vastauksia. Ostajien kokemukset rakennusvirheistä ovat kylmäävää luettavaa: kelvottomia viritelmiä, vuosien viivyttelyä virheiden korjaamisessa ja suoranaista asumisturvallisuuden vaarantumista.

Vastaukset ovat linjassa rakennusalan tuoreen tutkimuksen kanssa. Tutkimuksen mukaan kuluttajien tyytyväisyys uusiin asuntoihin on vähentynyt, vaikka kokonaisarvosana on edelleen hyvä. Eniten ostajia kismittävät rakennusyhtiöiden aikatauluongelmat ja asuntojen luovuttaminen keskeneräisenä.

Moni HS:n kyselyyn vastannut kokee, että rakennusyhtiöt pyrkivät väsyttämään ostajan, jotta tämä unohtaisi virheiden korjaamisen.

Lukijat kertovat

44-vuotias nainen:
− Asunto luovutettiin päivälleen ajallaan, mutta korjauksia tehtiin ja niistä väännettiin lähes neljä vuotta luovutuksen jälkeen.

27-vuotias mies:
− Asunnon älyjärjestelmä ei toimi siten kuin pitäisi. Se luvattiin korjata kuukaudessa mutta toisin kävi. Kaksi vuotta on kulunut, ja työt ovat yhä kesken. Viivästysten syyt ovat kehittyneet komponenttien toimitusvaikeuksista takuukorjausten yhteydessä hoidettaviksi pieniksi puutteiksi.

− Lisäksi asunnon parvekkeella on suunnitelmista poikkeava rakenneratkaisu, jota reklamaatioista huolimatta ei suostuta korjaamaan.

62-vuotias mies:
− Asukkaalta vaaditaan seikkaperäisiä selvityksiä kuvineen vioista. Kun aliurakoitsijan asentaja tulee korjaamaan, hänellä on vain tieto siitä, että huoneistossa on jotain vikaa. He sanovat, ettei heille ole kerrottu sen enempiä tai ettei heillä ole mitään dokumentteja. Paljon siis tehdään turhaa työtä.

31-vuotias nainen:
− Sähkölukot aiheuttivat ongelmia heti muuton jälkeen. Kolmeen kuukauteen ei rapun tai kellarin ovia saatu lukittua. Rapussa rupesi pyörimään ulkopuolisia, ja kellarimurtoja tapahtui. Eräs päivä en päässyt asuntooni, kun lukko ei toiminut.

67-vuotias nainen:
− Taloyhtiössä on kulunvalvontajärjestelmä, joka tökkii ja on ollut vanhentunutta teknologiaa jo talon valmistuessa. Automaattiovet ovat epäkunnossa usein talvella. Kun ovet eivät toimi, lunta sataa rappuun ja lämmityskulut nousevat. Järjestelmän toimittaja rahastaa ovien huoltosopimuksilla.

Epäkäytännölliset pohjaratkaisut ärsyttävät

69-vuotias lukija:
Parisängystä pitää kömpiä toisen yli vaatehuoneelle tai toisesta ovesta olohuoneeseen päästäkseen vaatehuoneeseen.

35-vuotias nainen:
− Asunto valmistui viisi kuukautta myöhässä, mutta myöhästymisestä ilmoitettiin vain viikon varoitusajalla. Kun asunto luovutettiin, siitä paljastui useita virheitä kylpyhuoneiden laatoituksista lämmitykseen.

− Asunto oli ostettu lattialämmityksellä, mutta asuntoon oli asennettu vesikiertoiset patterit. Saimme vuoden jälkeen sovittelussa jonkinlaisen korvauksen virheistä. Yhteisissä tiloissa virheitä korjataan vielä kahden vuoden jälkeenkin.

56-vuotias nainen:
Kylpyhuoneen lattian kaatoja on tehty puutteellisesti. Rakoja on tilkitty akryylimassalla, joka on muuttunut valon vaikutuksesta keltaiseksi. Ilmanvaihtoputket ovat täynnä rakennuspölyä, joka leviää ympäri asuntoa. Ikkunat huurtuvat. Jalkalistoja on kiinnitetty sekä nauloilla että ruuveilla.

Rakennusvirheisiin liittyviä ongelmia voi ehkäistä ennalta

HS kokosi muistilistan uudisasunnon ostoa harkitseville:

• Uudiskohteen tulevat osakkaat voivat palkata rakennustyön tarkkailijan osakkeenostajien kokouksessa. Rakennustyön tarkkailija valvoo, että rakennustyöt tehdään asianmukaisesti.
• Ostajan kannattaa varmistaa, että uudiskohteessa, jonka myynti alkaa jo rakentamisvaiheessa, on asuntokauppalain vaatimat vakuudet: rakentamisvaiheen vakuus, rakentamisvaiheen jälkeinen vakuus ja suorituskyvyttömyysvakuus.
• Suorituskyvyttömyysvakuus korvaa rakennusvirheet, jos rakennusliike ajautuu suoritus- ja maksukyvyttömäksi. Vakuuden määrä on yleensä 25 prosenttia rakennuskustannuksista.
• Suorituskyvyttömyysvakuuden olemassaolo on järkevää selvittää, vaikka asunto ei olisi enää uusi. Vakuus on voimassa kymmenen vuotta rakennuksen käyttöönotto- tai lopputarkastuksesta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöitsijäntodistus

18.9.2023

Kuka vastaa virheistä isännöitsijäntodistuksessa?

Isännöitsijäntodistus on keskeinen kaupankäyntiin liittyvä asiakirja, sillä siitä ilmenee ostajan kannalta olennaista tietoa huoneistosta, yhtiöstä ja sen taloudellisesta tilasta. Isännöitsijäntodistusta voidaan pitää luotettavana, mutta joskus siinä ilmenee virheitä.

Tilaajille

tilinpäätös

8.3.2023

Näin tulkitset taloyhtiön tilinpäätöstä

Taloyhtiön tilinpäätös voi nyt hetkellisesti painua miinukselle. Sen perusteella ei kannata tehdä hätiköityjä ratkaisuja, jos vain vastikerästit pysyvät kurissa, yhtiöllä on kolmen kuukauden talouspuskurit ja kasvaneille menoille löytyy pitävä selitys.

asuntorakentamisen lasku

24.5.2023

Rakennusteollisuus RT: Asuntorakentamisen lasku vaatii toimia

Asuntorakentamisen poikkeuksellisen voimakas lasku uhkaa heikentää asuntojen saatavuutta, talouskasvua, työllisyyttä ja verokertymää, varoittaa Rakennusteollisuus RT. Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell vaatii poliittisia päätöksiä asian korjaamiseksi.

sääntely

26.6.2023

Kuukauden kasvo: Sääntelyn uusimisella on kiire

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toivoo maan uuden hallituksen tarttuvan rivakasti alan sääntelyyn. Muutokset ovat tarpeen asuntokaupan sujuvuuden parantamiseksi ja takaisin kasvu-uralle pääsemiseksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti