Helsinki vähentäisi katupölyä kitkarenkailla

katupöly

Liikenteen aiheuttama katupöly on edelleen merkittävä ilmanlaatuongelma. Helsingin kaupunki kannustaa autoilijoita vaihtamaan talveksi nastarenkaiden sijaan kitkarenkaat, jotka tutkimusten mukaan vähentävät katupölyn muodostumista ja melua.

Kaupungeissa katupölyn pääasiallinen aiheuttaja ovat nastarenkaat, sillä jopa puolet katupölystä on peräisin nastarenkaiden rouhimasta tienpinnasta.

Pölyisiä päiviä on eniten kevään katupölykaudella, mutta niitä esiintyy myös muulloin, kun katujen pinnat ovat kuivia. Ongelman torjumiseksi pääkaupunkiseudulla on kehitetty puhdistusmenetelmiä, pölynsidontaa ja liukkaudentorjuntaa.

Niillä on saatu aikaan hyviä tuloksia, mutta hyvän ilmanlaadun turvaamiseksi tehokkain keino torjua terveydelle haitallista katupölyä olisi kitkarenkaiden käyttö nastarenkaiden sijaan. Lisäksi kitkarenkaat aiheuttavat vähemmän melua ja tienpinnan kulumista kuin nastarenkaat.

Helsingin kaupungin tavoitteena onkin nostaa kitkarenkaiden osuutta kaupungin talviliikenteessä nykyisestä noin 30 prosentista 70 prosenttiin talveen 2030–2031 mennessä.

Tavoite on kirjattu sekä Helsingin ilmansuojelusuunnitelmaan että meluntorjunnan toimintasuunnitelmaan. Tavoitteen edistämiseksi Helsingissä alkaa syksyllä 2022 kolmivuotinen nastarenkaiden kieltokokeilu Lönnrotinkadulla.

Helsingin vuosittaisessa kitkarengaskampanjassa ovat tänä vuonna mukana myös Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Espoo, Vantaa ja ympäristöministeriö.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.

toimistotilojen vajaakäyttö

11.10.2022

Pääkaupunkiseudun toimistotilojen vajaakäyttö kasvussa

Pääkaupunkiseudun toimistotiloissa on tuhansia neliöitä tyhjää tilaa. Eniten tyhjää tilaa on Vallilassa ja vähiten Ruoholahdessa. Toimistotiloja on pääkaupunkiseudulla yhteensä 4,2 miljoonaa neliötä.

viemärisukitus asukkaan

8.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sotkeeko viemärisukitus asukkaan arjen?

Someguru Maiju Hannolin asui kotona Picoten tekemän sukituksen ajan. Hän kertoi TikTok-videolla kokemuksistaan viemärisukituksesta. Hannolinin mukaan kaikki sujui erittäin hyvin.

Picote

vanha hevostalli

18.11.2022

Vanha hevostalli muuttui asunnoiksi

Helsinkiläisen taloyhtiön sisäpihalla on vanha hevostalli, joka on muutettu asuinkäyttöön. Talli oli jo purku-uhan alla, mutta Helsingin kaupungin suojelu pelasti sen. Uudistetussa tallissa on säilytetty yli sadan vuoden takainen henki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti