Helsinki-kerrostalon oppilastyöt nähtävillä

Helsinki-kerrostalon kehitystyötä varten tehdyt oppilastyöt ovat esillä rakennusvalvonnan palvelupiste Tellingissä. Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin ja Muotoilun laitosten opiskelijat ovat suunnitelleet neljä uutta täydennysrakentamisen konseptia, jotka esitellään lähiviikkoina myös rakennusteollisuuden edustajille jatkotyöstöä varten.

Oppilastyöt ovat esillä Tellingissä Hakaniemessä osoitteessa Siltasaarenkatu 13, 6. krs. Näyttely on avoinna arkisin kello 9.00–14.00. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Oppilastyöt suunniteltiin todellisille asuinalueille

Helsinki-kerrostaloa kehittävä ohjausryhmä pitää oppilastöitä laadukkaina. Todelliseen ympäristöön suunnitellut kohteet ja ideat ovat enemmän käytännöllisiä kuin teoreettisia. Uudet rennot ja ympäristöönsä muokkautuvat konseptit ovat kaukana 70-luvun monotonisista ratkaisuista. Konsepteja kuvaavat muun muassa termit joustavuus, modulaarisuus ja muokattavuus.

Konseptit esitellään rakennusteollisuudelle ensi viikolla. Aalto-yliopisto laatii suunnitelmien pohjalta kustannuslaskelmia.

Helsinki-kerrostalo vauhdittaa täydennysrakentamista

Helsingin kaupunki kehittää Helsinki-kerrostaloa nopeuttaakseen täydennysrakentamishankkeita. Tulevina vuosina täydennysrakentaminen on yhtä yleistä kuin rakentaminen uusille asuinalueille.

Helsinki-kerrostalohankkeen keskeinen tavoite on tuottaa kohtuuhintaisia, mutta arkkitehtonisesti korkeatasoisia ja monistettavia ratkaisuja asuntotuotantoon. Kohteiden edullisuus perustuu monistettavuuden lisäksi mm. siihen, ettei huoneistokohtaisia saunoja ja joitain yhteistiloja rakenneta.

Valmis mallisto myös nopeuttaa suunnittelua ja viranomaiskäsittelyä, koska kohteiden haasteet on jo kertaalleen ratkaistu. Tässä vaiheessa näyttää siltä, että Helsinki-kerrostalojen malleja tulee olemaan enemmän kuin yksi.

Helsinki-kerrostalo hyödyttää kaupunkilaisia ja rakennusalaa

Helsinki-kerrostalon kehitystyö tuo uusia mahdollisuuksia rakennusyrityksille, jotka voivat muokata tuotantoaan vastaamaan melko ahtaiden rakennuspaikkojen vaatimuksiin ja muuttuneisiin asiakastarpeisiin. Esimerkiksi perherakenteiden muutokset ja ikääntyminen vaikuttavat ihmisten asumistoiveisiin. Myös alun perin kaupunkilainen sukupolvi kaipaa asumiseen uusia urbaaneja vaihtoehtoja. Helsingissä on jälleen kysyntää muun muassa edullisille pienille kolmen tai neljän huoneen asunnoille.  Rakennusalan kilpailu ei katso valtion rajoja – pärjääminen edellyttää kykyä tuottaa myös edullisia ja joustavia ratkaisuja.

Vanheneva väestö hyötyisi Helsinki-kerrostaloista ja täydennysrakentamisesta. Monet hissittömät talot ovat väljästi rakennetuissa lähiöissä.  Uusi hissillinen asuintalo tontilla voi tarjota vaihtoehtoisesti joko uuden esteettömän kodin tai väistötilan, kun taloyhtiössä tehdään suuria korjaustöitä. Osa taloyhtiöistä myös rahoittaa korjausrakentamista täydennysrakentamisella.

Helsinki-kerrostalon idea rakennusvalvonnasta

Kehitystoiminta alkoi, kun Helsingin asuntotuotantoprosessin sujuvoittamistyöryhmä linjasi rakennusvalvonnan aloitteesta vuoden 2013 joulukuussa, että kaupunki kehittää Helsinki-kerrostalokonseptin.

Kuvia oppilastöistä: http://aineistopankki.hel.fi/?cart=4800-hkbbaeblha&l=FI

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

käyttövesiputkisto uusiksi

21.10.2022

Käyttövesiputkisto uusiksi hyvin suunnitellussa remontissa

Hämeenlinnalaisessa As Oy Ainontie 5–9:ssä vaihdetaan kuluvan vuoden aikana käyttövesiputkisto. Remontin sujumista on helpottanut hyvin tehty suunnitelma. Valmista on tarkoitus olla joulukuussa.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

vanha hevostalli

18.11.2022

Vanha hevostalli muuttui asunnoiksi

Helsinkiläisen taloyhtiön sisäpihalla on vanha hevostalli, joka on muutettu asuinkäyttöön. Talli oli jo purku-uhan alla, mutta Helsingin kaupungin suojelu pelasti sen. Uudistetussa tallissa on säilytetty yli sadan vuoden takainen henki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

salaman sytyttämä tulipalo

15.7.2022

Salaman sytyttämä tulipalo on harvinainen mutta tuhoisa

Suomessa salamoi lähinnä kesäisin ja silloinkin harvoin, mutta Suomessakin syttyy silti joka vuosi salaman aiheuttamia rakennuspaloja. Ne ovat yleensä todella tuhoisia. Viime kesänä salama sytytti savonlinnalaisen kerrostalon palamaan.

19.9.2022

Kiinnostus energiaremontteihin kasvaa Helsingissä

Helsingin rakennusvalvontaan perustettiin viime vuonna energia-asiantuntijoiden tiimi, joka antaa taloyhtiöille puolueetonta neuvontaa energiaremonttien edistämisessä. Tiimi on saanut yhteydenottoja erityisesti maalämmön käyttöönottoon liittyen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti