Asumisesta hallitusohjelmassa: asunnottomuus pois, kohti laatua ja hiilineutraalisuutta

Tuleva hallitus tähtää asuntopolitiikassaan hiilineutraalisuuteen, rakentamisen laadun parantamiseen, asuntorakentamisen lisäämiseen kasvukeskuksissa sekä asunnottomuuden poistamiseen kahdessa vaalikaudessa.

Sähköisen huoneistotietojärjestelmän kehittämistä jatketaan ja hallitus aikoo myös selvittää kiinteistön korjausvelkaa mittaavan laskennallisen osuuden liittämistä isännöitsijätodistuksiin.

Rinteen hallitus pyrkii toimenpiteisiin, joilla asumisen ja rakentamisen hiilijalanjälkeä vähennetään. Tavoite aiotaan saavuttaa parantamalla energiatehokkuutta ja vähähiilisyyttä olemassa olevassa rakennuskannassa ja kakskinkertaistamalla puun käyttö rakentamisessa tulevan hallituskauden aikana. Sisäilmaongelmien aiheuttamiin haittoihin aiotaan niin ikään puuttua.

Puurakentamisen lisäämistä tuetaan muun muassa panostamalla rakennusalan osaamisen edistämiseen sekä puurakentamiseen tutkimukseen ja vienninedistämiseen. ARA-asuntotuotannossa tuetaan niin ikään puurakentamista. Sisäilmaongelmiin tartutaan rakentamisen laatua parantamalla, muun muassa ohjeistusta ja osaamista lisäämällä. Rakentamisen toteutusvastuu asetetaan lakisääteisesti pääurakoitsijalle. Lisäksi hallitus aikoo laajentaa terveystarkastajien ja työsuojeluviranomaisten toimivaltuuksia korjauksiin velvoittamisessa sekä tuoda kuntotarkastustoiminnan lainsäädännön piiriin ja asettaa kuntotarkastajille pätevyysvaatimukset.

Kasvavissa kaupungeissa hallitus aikoo lisätä asuntorakentamista muun muassa tukemalla ARA-asuntotuotantoa. Väestöltään vähenevillä alueilla tuetaan purkuavustusta korottamalla kiinteistökannan sopeuttamista väkilukuun. Erityisryhmien, kuten opiskelijoiden, ikääntyneiden ja muistisairaiden sekä kehitysvammaisten asumisratkaisuja tuetaan ja mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumista pyritään edistämään.

Asunnottomuuden hallitus aikoo poistaa kahden vaalikauden aikana.

Lue lisää hallitusohjelman neuvottelutuloksesta (PDF, s. 46).

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

ilmanvaihtojärjestelmät

1.11.2023

Tunnetko ilmanvaihtojärjestelmät?

Eri aikakausina rakennetuissa taloissa on erilaisia ilmanvaihtojärjestelmiä. Ne eroavat toisistaan niin tekniikaltaan kuin energiatehokkuudeltaankin. Selvitimme, kuinka järjestelmät eroavat toisistaan ja mitä asukkaan on hyvä tietää järjestelmien eroista.

graffiti

29.9.2023

Graffiti seinässä? Toimi näin

Talojen seinien ilkivaltainen töhriminen lisääntyy Suomessa. Graffitit ovat monelle taloyhtiölle toistuva riesa. Graffitin ilmestyessä seinään taloyhtiön täytyy tehdä rikosilmoitus, poistaa töhry mahdollisimman nopeasti ja suojata seinän pinta.

taloyhtiön lumi

13.12.2022

Taloyhtiön lumimuistio

Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.

15.9.2023

Poistoilmalämpöpumppua voi hyödyntää asunto-osakeyhtiössäkin

PILP on lämpöpumppu, joka ottaa koneellisen poistoilmanvaihdon mukana kulkeutuvasta lämpöenergiasta lämpöä talteen ja siirtää lämmön sen hetkisen tarpeen mukaan lämpimään käyttöveteen ja lämmitysjärjestelmään.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti