Häkävaroittimien toimintavarmuudessa puutteita – lopeta käyttö ja palauta kauppaan

Viiden eri häkävaroitinmallin toimintavarmuudessa on löytynyt vakavia puutteita Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) valvonnassa. Suurin osa testatuista häkävaroittimista osoittautui testeissä toimimattomiksi tai ne eivät palautuneet toimintakuntoisiksi korkeasta häkäpitoisuudesta. Tukes on vaatinut maahantuojia, valmistajia ja jakelijoita keräämään jo ostetut tuotteet pois kuluttajilta ja poistamaan tuotteet myynnistä. Tukes kehottaa, että kuluttajat lopettavat testeissä toimimattomiksi todettujen häkävaroitinmallien käytön ja palauttavat tuotteet takaisin kauppaan.

Tukes tutki yhteensä kuuden häkävaroittimien hälytysherkkyyttä sekä vastetta ja palautumista korkeapitoisesta hiilimonoksidi-testikaasusta eurooppalaisen standardin EN 50291 mukaisesti. Häkävaroittimien testit teetettiin VTT Expert Services Oy:llä.

Yritykset ovat jo laittaneet takaisinvetopäätökset toimeen ja julkaisseet tuotteista takaisinvetoilmoituksia lehdissä. Takaisinvedot ja myyntikieltoa tarkoittavat markkinoilta poistot koskevat seuraavia tuotemalleja:

  • Alarm VST-C588H Takaisinveto, tuote kerätään pois kuluttajilta. Häkävaroitin reagoi huonosti tai ei lainkaan testikaasuihin.
  • Fireman SFT-101 Tuote poistetaan markkinoilta, koska se ei palaudu korkeasta häkäpitoisuudesta.
  • Fireman SFT-111-LCD Takaisinveto, häkävaroitin reagoi huonosti testikaasuihin.
  • Palomies JB-CO4 / SY-CO4 Takaisinveto, häkävaroitin reagoi huonosti tai ei lainkaan testikaasuihin.
  • FireAngel CO-9D Kaikkien valmistuserien markkinoilta poisto, koska tuotteet eivät palaudu korkeasta häkäpitoisuudesta. Valmistuserän 130805 takaisinveto, häkävaroitin reagoi huonosti testikaasuihin.

Myös häkävaroittimien käyttöohjeissa ja laitteiden merkinnöissä todettiin puutteita, kuten merkintöjä ja käyttöohjeita ei ollut suomeksi tai ruotsiksi, tai laitteen käyttöikää ei ole ilmoitettu laitteessa. Testatuista häkävaroitinmalleista yksi (T-Mode, malli LM-201A) suoriutui testeistä hyväksytysti.

– Valvonnan perusteella häkävaroitinten toimivuuteen ei pidä luottaa liiaksi. Häkävaroitinta ei ole tarkoitettu korvaamaan huolellisuutta tulisijojen, kuten takkojen, leivinuunien, kamiinojen ja saunan kiukaiden lämmityksessä.  Häkävaroitin ei myöskään korvaa häkälähteiden käyttö- ja huoltotoimenpiteiden sekä asianmukaisten asennusten laiminlyömistä, yli-insinööri Heikki Viitala Tukesista sanoo.

Vuosittain ihmisiä kuolee häkämyrkytykseen uunien ja lämmityslaitteiden virheellisen käytön tai niiden vikojen vuoksi. Hiilimonoksidi (CO) eli häkä on hajuton, mauton, väritön ja myrkyllinen kaasu, jota ei voi ihmisen aistein havaita. Häkää syntyy epätäydellisen palamisen tuloksena, kun poltetaan esim. bensiiniä, öljyä, puuta tai nestekaasua tai kun tulisijojen savupellit suljetaan liian aikaisin.

Häkävaroitin ei ole asunnoissa pakollinen palovaroittimen tapaan, mutta häkävaroittimen asentaminen on suositeltavaa huonetiloihin, joissa sijaitsee polttoainetoiminen laite kuten takka, uuni, leivinuuni tai kaasujääkaappi.  Häkävaroittimet ovat sähkökemiallisen anturinsa ikääntymisen takia lyhytikäisiä, tyypillisesti vain noin viisi vuotta valmistuksesta. Anturin toimintakuntoisuutta kuluttaja ei voi itse testata. Valmistajan suosittelema laitteen käyttöikä käy ilmi tuotteesta ja sen käyttöohjeesta. Häkävaroittimet tulee asentaa, huoltaa, paristot ja vaihtaa uuteen laitteen käyttöohjeen mukaisesti.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

nestekaasulämmitin

15.9.2022

Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

Suomalaiset ovat alkaneet hankkia talven varalle lisälämmittimiksi nestekaasulämmittimiä. Tukes ja SPEK muistuttavat, että kaasulaitteet täytyy huoltaa ja niitä täytyy käyttää oikein, jotta palo- ja häkävaaralta vältytään.

vääräntyyppiset ruuvit

17.11.2022

Tukes varoittaa vääräntyyppisistä ruuveista

Vääräntyyppisen ruuvin käyttö voi aiheuttaa puurakenteisten telineiden ja rakennelmien sortumisia, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Ulkotiloissa sijaitseviin puurakenteisiin myydään usein sisätiloihin tarkoitettuja ruuveja, jolloin liitokset pettävät helposti. Rautakaupassa kannattaa olla tarkkana ruuveja ostaessa.

lämminvesivaraaja

19.10.2022

Tukes varoittaa lämminvesivaraajien riskeistä

Lämminvesivaraajat voivat aiheuttaa onnettomuuksia ja vaaratilanteita, ellei niitä huolleta ja käytetä oikein. Tukes kertoo ohjeet lämminvesivaraajan turvalliseen käyttöön.

29.4.2022

Kotitalouksille opas lämpöpumppujen käytöstä ja huollosta

Suomessa on jo yli miljoona lämpöpumppua. Nyt Motiva on tuottanut yhdessä Sulpun, Suomen Kylmäliikkeiden Liiton ja alan yritysten Scanofficen ja Maalämpöhuoltokeskuksen kanssa lämpöpumppujen huolto-ohjeen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti