Finlaysonin alueelle muuttaa Yrityskylä

Vuodesta 2013 Tampereella toiminut Yrityskylä jatkaa toimintaansa uusissa tiloissa Finlaysonin alueella maaliskuusta alkaen. Yrityskylä on yhteiskunnan, talouden, työelämän ja yrittäjyyden oppimiskokonaisuus.

Finlaysonin alue on monipuolinen kulttuurin, harrastamisen ja ravintolatoiminnan keskittymä. Sen omistaa työeläkeyhtiö Varma. Alueella on noin sata toimijaa. Yrityskylä on luonteva osa historiallista Finlaysonin aluetta, josta kehittyi 1800-luvulla ikään kuin pienoisvaltio kaupungin sisällä – kuten Yrityskylästä muodostuu oma pienoiskaupunkinsa oppimisympäristönä.

– Tampereen kaupunki rakentui vahvasti Finlaysonin tehdastoiminnan ympärille. Alueella oli muun muassa oma koulu, poliisi, kauppa ja raha. Finlaysonin puuvillatehtaan kasvu Pohjoismaiden suurimmaksi tehtaaksi edustaakin yrittäjyyttä parhaimmillaan. Yrityskylä-toiminta tuo kiinnostavalla ja osallistavalla tavalla yrittäjyyttä ja työelämää tutuiksi tämän päivän nuorille, sanoo Varman kiinteistöpäällikkö Kai Niinimäki, joka vastaa Finlaysonin alueen kehittämisestä.

Yrityskylän uudet tilat sijaitsevat Väinö Linnan aukiolla Vanhan tehtaan rakennuksessa. Toiminnasta vastaa Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. Yrityskylä-oppimisympäristössä koululaiset tekevät työtä todellisissa yrityksissä.

– Tampereella sijaitsevassa Yrityskylässä vierailee lukuvuodessa noin 6 000 koululaista opettajineen, ja siellä työskentelee ohjaajina joka kevät- ja syyslukukausi lähes sata pirkanmaalaista opiskelijaa. Toimintamme on aktiivista, ja valtaosa nykyisistä yhteistyöyrityksistämme on jo sopinut yhteistyön jatkosta tuleville vuosille, kertoo Länsi-Suomen aluepäällikkö Johanna Vihinen Yrityskylästä.

Yrityskylä-oppimiskokonaisuus koostuu opettajien koulutuksesta, koulussa suoritettavista oppitunneista sekä vierailusta Yrityskylässä. Yrityskylä on koululaisten oma yhteiskunta, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan saaden palkkaa ja maksaen veroja tekemästään työstä. Lisäksi oppilas toimii kuluttajana ja kansalaisena osana yhteiskuntaa.

Yrityskylä on kehitetty Suomessa vuonna 2009 ja toimii nykyisin kahdeksassa kaupungissa. Kansainvälinen Me and MyCity -yhteistyö on aloitettu Tukholman kanssa. Yrityskylä palkittiin maailman parhaaksi oppimisympäristöksi Qatarissa pidetyssä The 2014 World Innovation Summit for Education -tapahtumassa. Keväällä 2016 pääkaupunkiseudulla ja Kuopiossa pilotoidaan yhdeksäsluokkalaisille suunnattua Yrityskylän yläkoulumallia, jossa koululaiset oppivat taloudesta, työelämästä ja näitä läpileikkaavista teemoista globaalissa maailmassa. Yläkoulumalli on tarkoitus ottaa käyttöön Pirkanmaalla lukuvuonna 2016–2017.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.3.2022

Helsinki suunnittelee Pukinmäenrannan rakentamista – Asuntoja voi tulla 3 500 asukkaalle

Uudisrakentamisesta suurin osa on suunniteltu uudelle, Pukinmäenrannaksi kutsutulle asuinalueelle, joka tulisi sijaitsemaan Pukinmäenkaaren varrella. Tällä hetkellä alue on peltoa, ja siellä sijaitsee joulukoristeita valmistavan Weisteen tehdas. Metsäiset kallioalueet Weisteen tehtaan kupeessa on tarkoitus säilyttää rakentamattomina.

18.11.2022

Kiinteistövero laskee monessa pienessä kunnassa

Kunnallisveroprosentit muuttuvat ensi vuoden alussa soteuudistuksesta johtuen. Muutokset eivät ulotu kiinteistöverotukseen, joten kunnat saavat muuttaa niitä lain mahdollistamissa rajoissa. Monet kunnat ovatkin laskemassa kiinteistöveroaan.

julkisivun kunnossapito

22.7.2022

Tarkista julkisivusi

Kiinteistön julkisivuihin kertyy jatkuvasti likaa, levää, hometta, sammalta ja jäkälää. Ne kannattaa siivota säännöllisesti pois, jotta pinta pysyy pidempään kunnossa. Näin taloyhtiö säästää myös rahaa, kun julkisivua ei tarvitse olla jatkuvasti uusimassa.

älykäs valaistus

30.9.2022

Älyä valaistukseen

Älyvalaistus on yksi hyvä ratkaisu energiansäästöön ja ylläpitokulujen pienentämiseen. Se paitsi säästää energiaa, myös parantaa turvallisuutta ja luo viihtyisyyttä. Älyvalaistuksen suunnittelu ja toteutus on vaivatonta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti