Etäluettavista vesimittareista lisätöitä sähköasentajille

Huoneistokohtaisen laskutuksen mahdollistamiseksi etäluettavat mittarit vaaditaan kaikkiin uusiin ja linjasaneerattaviin taloyhtiöihin, joiden rakennuslupa on haettu 23.11.2020 jälkeen.

Uusiin taloyhtiöihin huoneistokohtaisia vesimittareita on vaadittu jo vuodesta 2011 lähtien, mutta vasta mittareiden etälukuvaatimus toi työt putkiasentajien lisäksi sähköasentajien ulottuville.

Kiinteään kaapelointiin liitettyjen vesimittareiden lisäksi markkinoille on tullut viime aikoina runsaasti erilaisia langattomia vaihtoehtoja.

– Edullisimpien ratkaisujen langattomien yhteyksien toimivuus saattaa jättää helposti toivomisen varaa, joten suosisin mieluummin langallisia versioita. Kaapelointi on helppo tehdä putkivetojen yhteydessä, iisalmelaisen LVI Säätö Oy:n toimitusjohtaja Oskari Martikainen sanoo.

Myös erilaisten erillisjärjestelmien jatkuvasti kasvava tarjonta aiheuttaa päänvaivaa sähkö- ja automaatioalan ammattilaiselle. Jos kiinteistön kaikkien taloteknisten järjestelmien ohjaukseen hankitaan erilliset laitteet ja järjestelmät, niiden hankintahinta saattaa tulla hieman keskitetyn järjestelmän hankintaa kalliimmaksi. Useat käyttöliittymät ja eri valmistajien laitteet vaikeuttavat huomattavasti sekä laitteiston ylläpitoa että kiinteistön toimintojen ja energiankulutuksen optimointia.

– Yhden automaatiojärjestelmän hallinta on huomattavasti helpompaa ja edullisempaa, mikä tuo keskitetyn järjestelmän hankinnan helposti kustannustehokkaimmaksi pitkällä aikavälillä. Pienemmissä taloyhtiöissä takaisinmaksuajat venyvät helposti pitkiksi, sillä automaation peruskustannukset tulevat aina sitä edullisemmiksi, mitä enemmän asuntoja on, Martikainen kertoo.

Vesimittareiden luku ulkoistetaan yhä useammin sähköliikkeelle. Vesimittarilukemat voivat siirtyä automaattisesti myös isännöitsijän laskutusjärjestelmään.

Asetuksen mukaan etäluettavien mittareiden huollon tulee onnistua tarvittaessa helposti. Kylmän ja lämpimän käyttöveden kulutus mitataan erikseen.

Valtioneuvoston maaliskuussa hyväksymän lämmitys- ja jäähdytysasetuksen mukaan käyttövesiputkien lisäksi myös kaukolämmitys- ja kaukojäähdytysputket tulee varustaa asiakaskohtaisilla, etäluettavilla mittareilla. Vaatimus koskee kaukolämmön ja -jäähdytyksen uusia toimitussopimuksia.

Lakimuutokset perustuvat EU:n energiatehokkuusdirektiiviin. Laskutukseen käytettävien mittareiden tulee täyttää mittauslaitedirektiivin (MID) vaatimukset.

Mittarin käyttäjä, kuten asunto-osakeyhtiö, vastaa siitä, että mittarit on asennettu säädösten vaatimalla tavalla ja että laskutus perustuu todellisiin kulutuslukuihin.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.1.2016

Rakennusurakassa sovellettavien vakioehtojen valinnasta

Pienurakan yleiset sopimusehdot vai rakennusurakan yleiset sopimusehdot? Rakennushankkeissa sovitaan melkein poikkeuksetta, että osapuolten velvoitteet määräytyvät paitsi urakkasopimuksen ja erilaisten teknisten asiakirjojen mukaan, myös rakennusalan vakioehtojen mukaan. Vakioehtoja on kahdet: Pienurakan yleiset ehdot (ns.

5.4.2017

Aurinkosähkön kysyntä huimassa kasvussa Suomessa

Aurinkosähkön kasvaneesta kysynnästä huolimatta alan standardointi etenee hitaanlaisesti. Tässä tilanteessa osaavan, sertifioidun ammattilaisen taitojen hyödyntäminen järjestelmien asennuksessa on entistä tärkeämpää. Sertifiointi takaa ammattitaidon myös aurinkolämpö-, biolämpö- ja lämpöpumppuasennuksissa.

2.6.2021

Etäluenta ei korvaa vesimittarin näyttöä

Laskutuskäyttöön tarkoitetuissa vesimittareissa on aina oltava näyttö, eikä mittarin laskutuksen etäluenta korvaa sitä, muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Taloyhtiöiden onkin huolehdittava, että ne hankkivat ja asennuttavat vain vaatimusten mukaisia CE M merkinnällä varustettuja vesimittareita. Vesimittareiden etäluenta lisääntyy säädösmuutosten takia.

3.8.2021

Vesimittariin lukeman perusteella saatu lasku ei välttämättä ole oikein

Asunnon uumenissa, lähellä vesijohtoverkon pääsulkuventtiiliä, tikittää vesimittari. Kun asukas lotraa vettä putkistoihin, mittarin viisarit liikkuvat hiljalleen eteenpäin. Säännöllisin väliajoin huoltomies saapuu tarkistamaan mittarin lukeman, jonka perusteella postiluukkuun kolahtaa vesimaksu.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti