Espoo haastaa taloyhtiöt mukaan energiahukkajahtiin

Ympäristöministeriön johdolla käynnistyi lokakuussa 2016 Energiahukka-kampanja, jossa Suomen taloyhtiöt haastetaan toteuttamaan yksinkertaisia keinoja energiankulutuksen vähentämiseksi. Espoon kaupunki haastaa kaikki espoolaiset taloyhtiöt mukaan kampanjaan ja samalla yhteisiin ilmastotalkoisiin.

Asiantuntija-arvioiden mukaan jopa 10–15 prosenttia rakennusten säästöpotentiaalista olisi saavutettavissa ilman kalliita ja raskaita korjaustoimenpiteitä. Energiahukka on kiinteistö- ja rakennusalan toimijoiden yhteinen kampanja, jossa kannustetaan asunto-osakeyhtiöitä optimoimaan kiinteistönsä energiankäyttö ja olosuhteet kustannustehokkaiden, helposti toteutettavien toimenpiteiden avulla.

”Espoon ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi on tärkeää, että myös asukkaat osallistuvat ilmastotalkoisiin”, kertoo projektipäällikkö Kai Fogelholm kaupungin asuntoyksiköstä. ”Taloyhtiön energiatehokkuuden parantamisesta hyötyvät myös asukkaat itse.”

Jopa 10 prosenttia taloyhtiön rahoista menee suden suuhun

Asiantuntijat arvioivat, että jopa 10 prosenttia taloyhtiön rahoista voi mennä hukkaan, jos energiatehokkuuteen ei kiinnitetä taloyhtiössä huomiota.

”Pahimmillaan Energiahukka tarkoittaa taloyhtiölle kymmenien tuhansien eurojen turhia kustannuksia vuodessa. Yksittäisen kotitalouden kohdalla vuodessa tuhlataan siis noin etelän äkkilähdön verran rahaa”, kertoo yliarkkitehti Harri Hakaste ympäristöministeriöstä.

Energiatehokkuuden parantamisesta hyötyy koko taloyhtiö

Parempi energiatehokkuus mahdollistaa asunto-osakeyhtiön rahojen viisaamman käytön. Hallituksen jäsenet ovatkin kampanjan alussa avainasemassa, sillä energiahukkajahdin toimenpiteet edellyttävät hallituksen päätöksiä. Ensimmäinen askel kampanjassa on taloyhtiön hallituksen kutsuminen koolle ja energiatehokkuuden ottaminen mukaan kokouksen esityslistalle.

”Ladatkaa kampanjasivulta valmis esityslista tehokkaan kokouksen läpiviemiseksi ja lähtekää hukkajahtiin ohjeistuksen mukaisesti”, kehottaa energia-asiantuntija Petri Pylsy Kiinteistöliitosta.

Energiahukka-kampanjasivuilta löytyy kerros-, pari- ja rivitaloille eri lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän mukaan räätälöityjä ohjeita, joiden avulla on helppo päästä mukaan kampanjaan.

”Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla, ja jokaisen taloyhtiön tilanne on erilainen. Ohjeistus lähtee siitä, että kampanjaan voi osallistua taloyhtiön tarpeiden mukaan askel kerrallaan”, kertoo asiantuntija Harri Heinaro Motivasta.

”Ohjeistus kertoo yksityiskohtaisesti miksi, milloin ja miten kukin toimenpide kannattaa tehdä. Hukkajahti on helppoa näillä toimenpiteillä”, Heinaro sanoo.

Hukkajahtiin osallistuva taloyhtiö saa asiantuntijaohjeistuksen jättämällä sähköpostinsa osoitteessa kampanjasivulla. Energiahukkajahti jatkuu syksyyn 2017 asti, jolloin sähköpostinsa jättäneille taloyhtiöiden edustajille tehdään sähköinen kysely hukkajahdin edistymisestä.

Energiahukkajahdissa ovat mukana ympäristöministeriö, Motiva, Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto, Rakli, Suomen LVI-liitto SuLVI ry, Ekokumppanit, Vuokranantajat sekä Pääkaupunkiseudun kuluttajien energianeuvonta.

Tutustu Energiahukkajahtiin ja ilmoita oma taloyhtiösi mukaan!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

energia-avustuksia

31.3.2023

Taloyhtiöt käyttivät innokkaasti energia-avustuksia

Taloyhtiöt saivat viime vuonna tukea energiatehokkuutta edistäviin korjauksiin 60 miljoonaa euroa, kertoo ARA. Taloyhtiöt hakivat erityisesti energia- ja latausinfra-avustuksia. Myös esteettömyyskorjauksiin myönnettiin paljon avustuksia.

ilmastonmuutos vaikuttaa

11.4.2023

Kuukauden kasvo: Pienillä teoilla on iso vaikutus

Ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuudessa myös suomalaisten asumiseen. Meteorologi ja tietokirjailija Kerttu Kotakorpi kannustaa taloyhtiöitä varautumaan olosuhteiden muutoksiin ajoissa. Ilmastonmuutosta on mahdollista hillitä pienilläkin keinoilla.

suuret taloyhtiöt osakeluetteloiden siirto

9.8.2023

Isot taloyhtiöt kirivät kesällä osakeluetteloiden siirroissa

Noin 35 prosenttia taloyhtiöistä oli siirtänyt osakeluettelonsa sähköiseen huoneistotietojärjestelmään heinäkuun loppuun mennessä, kertoo Maanmittauslaitos. Erityisesti isot taloyhtiöt aktivoituivat siirroissa kesällä. Siirron voi tehdä maksuttomasti tämän vuoden loppuun mennessä.

tyhjät vuokra-asunnot

29.9.2023

KTI: Tyhjien asuntojen määrä kääntyi laskuun

Tyhjillään olevien vuokra-asuntojen osuus laski kesällä lähes kaikissa suurissa kaupungeissa viime kevääseen verrattuna. Ainoastaan Vantaalla tyhjien asuntojen osuus jatkoi nousuaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti