Elektroninen lukitus turvaa taloyhtiön rauhaa

As Oy Alppilan-Aho kyllästyi kutsumattomiin vieraisiin taloyhtiössä ja toteutti lukitusremontin. Yleisiin tiloihin laitettiin elektroniset lukot ja huoneistojen ovien mekaaniset lukot uusittiin. Elektronisen lukituksen avulla onnistuu nyt myös talopesulavuorojen varaus.

Taloyhtiö suunnitteli lukituksen uusimisen tarkasti. Tulossa oli linjasaneeraus ja vanhan lukitusjärjestelmän patenttisuoja oli vanhentunut. Elektroninen Abloy Optima lukitus valikoitui yleisiin tiloihin, sillä se muun muassa säästää talon lukituksen sarjaa.

– Yhteensä mekaanisia lukkopesiä asennettiin yli 700 ja elektronisia Optima-lukijoita ja sähkölukkoja yli 100. Avaimia ja kulkutunnisteita jaettiin asukkaille ja liikehuoneistolle yhteensä yli 1550 kumpaakin. Luvut kuvaavat hyvin hankkeen suuruutta, kertoo Anne Skand Avainkeskus AK Oy:stä.

Samalla asennettiin 12 porrasnäyttöä, joiden kautta voi tunnisteilla varata pesulavuoroja. Digitaalinen avaintunniste päästää asukkaan pesutupaan varatun aikaikkunan puitteissa.

Taloyhtiölle onkin tärkeää, että avainhallinta on nyt hyvin hoidettu ja elektronisten tunnisteiden kulkuoikeuksien poistaminen on nopeaa ja helppoa, jos tunniste katoaa tai varastetaan.

– Taloyhtiössä asuu paljon vuokralaisia ja aina vuokranantajalla ei ollut tietoa, montako avainta vuokralaisella on ja onko kaikki palautettu vuokrasuhteen päätyttyä, toteaa taloyhtiön hallituksen jäsen Pekka Tienhaara.

Taloyhtiöön asennettiin myös turvakamerat ennaltaehkäisemään rikoksia ja ovipuhelimet huoneistoihin.

Yllätykset kuuluivat asiaan

Aina ei kaikki mene suunnitellusti. Hankkeen aikana palo-ovista paljastunut asbesti pakotti vaihtamaan ovet uusiin.

– Vinkkinä muille taloyhtiöille, että kannattaa ottaa tämä huomioon, kun lukituksen uusimista suunnittelette, Tienhaara vinkkaa.

Myös jotkin rakenteista olivat heikkoja ja vaativat kunnostusta lukitusremontin aikana.

Elektronisen lukituksen tietosuoja mietityttää usein. Voiko taloyhtiö esimerkiksi seurata, miten asukkaat liikkuvat?

Tietosuojasta huolehditaan

Elektronisen lukituksen tietosuoja mietityttää usein. Voiko taloyhtiö esimerkiksi seurata, miten asukkaat liikkuvat?

-Tietosuoja-asetus velvoittaa toimimaan niin, että ulkopuoliset eivät pääse tietoihin käsiksi. Taloyhtiöllä on velvollisuus huolehtia siitä, että tietoja käsittelee vain henkilöt, joille oikeus tähän on myönnetty. Järjestelmätoimittajana huolehdimme siitä, että rekisterinpitäjä voi toteuttaa rekisteröityjen henkilöiden, eli käytännössä asukkaiden oikeuksia, toteaa Abloy Oy:n tuoteryhmäpäällikkö Kimmo Hirvonen.

– Taloyhtiö ei pääse seuraamaan asukkaiden kulkemista. Luovutamme tiedot vain poliisille, jos heiltä tulee virka-apupyyntö, Skand toteaa.

– Samoin toimimme taloyhtiöön asennettujen turvakameroiden kanssa. Ne on asennettu niin, että asukkaiden kotirauhaa ei rikota ja materiaali katsotaan vain poliisin kanssa, Tienhaara muistuttaa.

Suunnitellaan ja kilpailutetaan huolella

Taloyhtiö kilpailutti lukituksen uusimisen. Valittu ratkaisu todettiin vaihtoehdoista toimivimmaksi. Remontti toteutettiin suunnitellen ja harkiten.

Suunnittelutoimiston kannattaa olla ehdottomasti mukana sähköjen ja kaapelointien osalta, jos kyse on vähänkään vanhemmasta talosta tai suuremmasta urakasta.

– Sähköurakoitsija oli tässä remontissa isossa roolissa. Myös lukkosepän tulee entistä enemmän ymmärtää sähköratkaisuja, kun elektroniset lukitukset yleistyvät, Skand muistuttaa.

– Taloyhtiön kannalta hanke meni erittäin hyvin. Lukkosepät pitivät hallituksen hyvin tietoisena siitä, missä mennään, Tienhaara kiittää.

Sähkölukkoihin siirtyminen voi herättää taloyhtiöissä muun muassa kysymyksen, mitä tapahtuu sähkökatkon sattuessa. Onko silloin avoimet ovet?

– Sähkölukoissa on paristovarmennus, jolloin muutaman tunnin sähkökatko ei ole ongelma, Skand kertoo.

 

Uutta suomalaista osaamista

Opiskelija-asuntoyhtiö Joensuun Elli on maailman ensimmäinen yhtiö, johon on asennettu Joensuussa kehitetty uusi, digitaalinen ABLOY PULSE -lukitusjärjestelmä. PULSE tuottaa itse oman energiansa ja avaimet ja lukot kommunikoivat keskenään. Tämä mahdollistaa helpon hallinnoinnin pilvipalvelun kautta ja digitaalinen salausteknologia nostaa turvallisuuden uudelle tasolle.

Kiinteistöalalla digitalisoituminen ja automaatio ovat jo arkea ja älyrakennukset yleistyvät koko ajan. Seurauksena myös uudenlaisten digitaalisten lukitus- ja kulunvalvontaratkaisujen tarpeet ovat kasvussa.

– Lukituksen murros näkyy erityisesti asumismuodoissa, joissa käyttäjämäärät ovat suuria ja asukkaat vaihtuvat tiheään, kuten vuokrataloyhtiöissä, opiskelija-asunnoissa ja asunto-osakeyhtiöissä. Näissä kohteissa isännöitsijät toivovat joustavaa kulkuoikeuksien hallintaa. Uskomme tämän tyyppisen asumisen kasvavan tunnistettujen trendien myötä, sanoo Abloy Oy:n tuoteryhmäpäällikkö Kimmo Hirvonen.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

7.5.2020

Uusi tietopankki avaa taloyhtiön kunnossapitovastuita

Osakkaan ja taloyhtiön kunnossapitovastuut ovat kestopuheenaihe taloyhtiöissä. Kuka maksaa kosteusvaurion korjauskustannukset? Saako rivitalopihalle rakentaa varaston?

5.11.2019

Tutkimus: Joka neljäs taloyhtiön osakas tuntee oman taloyhtiönsä talouden heikosti

Suurin osa suomalaisten taloyhtiöiden osakkaista kokee tuntevansa oman taloyhtiönsä taloudellisen tilanteen vähintään melko hyvin. Joka neljäs (23 %) osakkaista ei kuitenkaan tiedä, onko omalla taloyhtiöllä lainaa tai mitkä ovat oman taloyhtiön suurimmat menoerät. Tiedot selviävät Realia Isännöinnin IRO Researchillä teettämästä Tuhat suomalaista -tutkimuksesta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti