Eivätkö yliopistot tarvitse muuta yhteiskuntaa?

Aalto-yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston suunnitelmat LVI-koulutuksen suhteen hämmentävät. Talotekniikan rooli rakentamisen saralla on vahvistunut jatkuvasti. Se ja muuttuvat rakentamismääräykset edellyttävät vahvaa teknistä osaamista.

Talotekniikan opetus on Aalto-yliopistossa hajautettu eri laitoksiin ja lisäksi vielä eri pääaineiden sisälle. Saadakseen edes jonkinlaisen käsityksen LVI-tekniikasta, opiskelija joutuu käyttämään poikkeuksellista luovuutta yhdistellessään eri laitosten opetusohjelmia. Ongelma on laajempi Tampereen teknillisessä yliopistossa, joka on luopunut LVI-alan professuureista kokonaan.

Yhteiskunta asettaa ja on jo asettanut velvoitteita, joihin on meidän pystyttävä vastaamaan. Lähes nollaenergiarakentaminen ja uusiutuvan energian käyttö ovat hyviä esimerkkejä velvoitteista, joihin olemme jo sitoutuneet, toteaa Suomen LVI-liitto, SuLVI ry:n puheenjohtaja Kalevi Hyvärinen.

Talotekniikka on ollut pitkään vakaa ja houkutteleva työnantaja sekä opiskelijoita kiinnostava ala. Tuotannon ketjussa talotekniikan huippuosaajia tarvitaan kaikissa vaiheissa ja portaissa, eikä vähiten teollisuudessa. Alan kotimainen teollisuus on maantieteellisesti ja osaamiseltaan hyvin kattava käsittäen kymmenittäin hyvin syvälle erikoistuneita yrityksiä. Useimpien liikevaihdosta jopa 50–90 prosenttia tulee viennistä.

Vaativa suunnittelu, globaalin kilpailukyvyn edellyttämä tuotekehitys, projektitoiminta sekä kansainvälinen kauppa tarvitsevat korkeasti koulutettua työvoimaa nyt ja tulevaisuudessa. Talonpoikaisjärjellä katsottuna näyttäisi siltä, että yliopistojen suunnitelmat ovat huomattavassa ristiriidassa elinkeinoelämän tarpeisiin nähden.

Tuntuu todella omituiselta, etteivät Aalto-yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto halua tunnistaa LVI-alan osaamisen tarpeita. Vai onko niin, että yliopisto elää omaa elämäänsä suojamuurien sisällä ja sieltä tullaan ulos vain, kun haetaan rahoitusta erilaisiin hankkeisiin.

Yliopistoilla on myös yhteiskunnallinen vastuu. Se tarkoittaa, että niiden on otettava huomioon koulutuksessaan yhteiskunnan kehityksen turvaava toiminta ja tarpeet parhaalla mahdollisella tavalla. Nyt vaikuttaa siltä, ettei näin tule jatkossa olemaan, epäilee puheenjohtaja Hyvärinen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

1.4.2022

Asuminen vaikuttaa suomalaisten hiilijalanjälkeen enemmän kuin ruoka

EU:n tavoitteena on vähentää päästöjä vuoteen 2030 mennessä 55 prosenttia. Suomen tavoite on olla hiilineutraali jo vuonna 2035, mutta EU:n vasta vuonna 2050. Merkittävä päästöjen vähentäminen tapahtuu asumisessa.

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

4.4.2022

Kymmenientuhansien taloyhtiöiden tiedot uupuvat yhä sähköisestä huoneistotietojärjestelmästä

Maanmittauslaitoksen mukaan vanhemmat taloyhtiöt ovat siirtäneet tietojaan uuteen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään toistaiseksi varsin vähän. Järjestelmään on kertynyt tähän mennessä tiedot noin 9 000 taloyhtiöstä, joista vanhempia eli ennen vuotta 2019 perustettuja yhtiöitä on noin 4 400. –  Vasta hyvin pieni osa osakeluettelojen siirroista on tehty, sanoo johtaja Janne Murtoniemi Maanmittauslaitokselta.

myrkylliset kasvit

27.6.2022

Taloyhtiön pihan myrkylliset kaunottaret

Monet kauniit, taloyhtiöidenkin pihoilla suositut kasvit ovat myrkyllisiä. Viherammattilainen suosittelee välttämään niitä leikkipaikkojen lähellä, mutta muuten niistä ei tarvitse kokonaan luopua. Vaarallisimmat myrkkymarjat sen sijaan kannattaa jättää istuttamatta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti