Yhteistyöllä tuloksia

Eduskuntavaalit ja europarlamenttivaalit ovat takana. Uusi eduskunta on valittu neljäksi seuraavaksi vuodeksi, europarlamentti viideksi. Hallitusohjelma on julkaistu ja ministerinimet esillä.

Edellinen hallitus ohjelmansa mukaan pyrki kuromaan kestävyysvajetta umpeen kymmenellä miljardilla eurolla säästöjen ja rakenneuudistusten avulla. Kansainvälinen taloussuhdanne kehittyi myönteisesti ja hallituskin sai aikaan selkeitä myönteisiä tuloksia. Talouden pohja vahvistui ollen nyt parempi ponnistaa.

Edellinen Sipilän hallitus oli selkeästi porvarihallitus, linjaten että Suomi laitetaan kuntoon säästämällä. Uusi Rinteen hallitus on  vasemmistopainotteinen hallitus ja se laittaa Suomea kuntoon menoja lisäämällä. Ehkä ero mainittujen hallitusten välillä on ideologinen.

Oli sitten mitä mieltä tahansa noista eroista, nyt on varmasti oikea aika seurata mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Uudelle hallitukselle täytyy antaa työrauha, samalla kun sen toimintaa kaikissa muodoissa tulee seurata tarkasti. Siitä varmasti vapaa mediamme pitää meidän valveutuneiden kansalaisten kanssa huolen. Teot ja tulokset ovat ainoat todelliset kriteerit siitä mitä päättäjät saavat aikaiseksi. Riippumatta puoluekannasta.

Uuden hallituksen alkavalla taipaleella riski on tietysti se, pystytäänkö sinänsä hallitusohjelmaan kirjatut yleishyvät ja kunnianhimoiset tavoitteet toteuttamaan, eli miten niiden rahoitus tulee toimimaan ja riittämään. Ja samalla kansantaloutemme kehittymään.

Historia yleensä toistaa itseään. Uusi pääministeri ja uusi hallitus, lähes riippumatta kulloisestakin koostumuksesta, pääsee nauttimaan alun kuherruskuukauttaan julkisuuden kanssa. Sitten astuu arki kuvaan. Se on ollut yleensä kovaa, kuluttavaa, rankkaa ja voimia syövää. Pääministeri ja ministerit eivät pääse helpolla. Heiltä kysytään yhteistyökykyä, keskinäistä luottamusta. Kyse on isänmaan asioiden hoitamisesta. Valta tuo vastuuta ja vaatimukset eivät ole pieniä. Oppositiokin astuu kuvaan.

Luottamus ja yhteistyökyky ovat avaintekijöitä. Vaikeuksissa ystävät punnitaan. Alkaneen neljän vuoden aikana näitä asioita tullaan testaamaan vielä lukuisia kertoja.

***

Kiinteistöalalla toimivien ja sen edunvalvojien kannattaa sekä tulee tarkasti seurata miten uusi hallitus toimii kiinteistöihin liittyvien kustannusten kanssa. Semminkin jos yleisessä taloussuhdanteessa tapahtuu negatiivisia muutoksia, saattaa kiinteistösektori kiinteistöverotuksesta lähtien tarjota yhden oivan lisärahastusmahdollisuuden. Näin ei välttämättä tarvitse käydä, mutta se on tuolloin varsin mahdollista.

***

Yhteistyöllä saadaan myös kiinteistöalan yhteistyössä aikaiseksi hyviä tuloksia. Edunvalvonta on tällöin yksi olennaisimmista asioista. Jälleen kerran haluan nostaa esiin Suomen Kiinteistöliiton ja Suomen Isännöintiliiton merkittävää roolia, nimenomaan yhteistyön tiellä. Tähän liittäen mukaan kaikki kiinteistöalan muutkin toimijayhteisöt. Tuossa yhteistyössä on ollut parantamisen varaa pidemmän aikaa. Vaikkei se viime aikoina olekaan varsinaisesti näkynyt julkisuudessa.

Nyt voisi olla oikea aika alalla tapahtuneiden muutosten myötä rakentaa taas kehittyvää yhteistyötä ja sitä kautta tuiki tärkeätä luottamusta. Se palvelisi varmasti kaikkia kiinteistöalan toimijoita.

***

”Poikani, jospa tietäisit kuinka vähällä viisaudella maailmaa hallitaan.”  – Axel Oxenstierna

Timo Multanen

Kirjoittaja on REIM Groupin konsernihallituksen päätoiminen puheenjohtaja. Hänellä on yli 40 vuoden ammattimainen osaaminen kiinteistö- ja isännöintialalta. Timolla on laaja kansainvälinen kokemus ja kontakteja ympäri maailmaa. Hän on toiminut kolumnistina useissa julkaisuissa sanomalehdestä ammattijulkaisuihin. Vapaa-ajallaan Timo harrastaa gastronomiaa ja viinejä, sekä kirjallisuutta, matkailua, musiikkia ja sulkapalloa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje