Vuokranantajat ovat merkittävä osa kuntien asuntopolitiikkaa

Vuokralainen on tärkeä – hän on asiakas. Vuokranantajuudella ja yrittäjyydellä on paljon yhtäläisyyksiä. Valtakunnallisesti roihahtaa aika ajoin keskustelu siitä, kuinka kovia hyötyjiä vuokranantajat ovatkaan. Kuinka vuokralaisilla tehdään kovaa businesta. Rajaan oman näkökulmani nimenomaan yksityisten ihmisten harjoittamaan asunnonvuokraukseen. Varmuuden vuoksi vielä täsmennän asian merkityksen, että asetelma tulee varmasti oikein ymmärretyksi. Yksityinen ihminen ostaa asunnon, jota hän sitten päätyy vuokraamaan toiselle ihmiselle kodiksi. Siitä on kyse.

Yksityinen vuokranantaja toimii vuokranantajana omalla henkilökohtaisella riskillä. Kaiken aikaa yksityisellä vuokranantajalla on samassa korissa oma taloudellinen vakaus, omaisuus sekä vuokraustoiminnan jatkuvuus. Vuokranantajuudella ja yrittäjyydellä on paljon yhtäläisyyksiä.

Tätä vakautta joutuu vuokranantaja itse punnitsemaan kaiken aikaa ja olemaan oman elämänsä pulssilla ja samoin toimii myös kyseistä toimintaa rahoittava rahoituslaitos, mikäli toimintaan käytetään ulkopuolista rahoitusta. Jos ajatellaan yksityisyrittäjää palkkaamassa ensimmäistä työntekijäänsä, on kyse äärimmäisen henkilökohtaisesta tapahtumasta. Kyse on vahvasta molemminpuolisesta tunteesta sitoutua sopimussuhteeseen. Mutta ennen kaikkea on kyse hyvin vahvasta luottamussuhteesta, että asiat sujuvat ja niiden halutaankin sujuvan puolin ja toisin. Sopimussuhteeseen sitoudutaan sopimukseen kirjatuin perusperiaattein. Samasta tematiikasta on kyse myös vuokrasuhteessa. Yksityinen vuokranantaja antaa oman omistamansa kodin, jonka hän on ostanut, toiselle henkilölle kodiksi. Vuokranantaja odottaa ja toivoo, että vuokraaja kunnioittaa toisen omaisuutta kuin omaansa. Molempien yhteinen toive on, että arki sujuu mahdollisimman sujuvasti.

Mitä se vuokranantajan riski sitten on? Asunnot eivät ole ilmaisia. Eivät ole ilmaisia asuntojen ylläpitokustannuksetkaan. Yksityisellä vuokranantajalla ei ole varaa tyhjiin kuukausiin. Taloyhtiön kulut ja mahdolliset lainanlyhennyskustannukset juoksevat kuukausittain joka tapauksessa. Vuokrasopimuksia tehdään pääsääntöisesti toistaiseksi voimassa olevin ehdoin. Jokainen kuukauden vaihde on käytännössä yksityisen vuokranantajan pulssin nousemisen hetki. Kauhun momentum. Muuttuiko jonkun vuokralaisen elämäntilanne? Löytyikö puoliso, jonka kanssa muutetaan isompaan asuntoon? Rekrytoitiinko vuokralainen toiselle paikkakunnalle töihin? Tuliko vuokralaisille ero, jonka vuoksi asumistilanne muuttuu ja sen myötä asumisen tarpeet?

Yksityisen vuokranantajan riski mitataan käytännössä joka kuukausi. Jokaisen kuukauden ensimmäinen päivä on hetki, jolloin yksityinen vuokranantaja voi taas hetken vapaasti hengittää. Toki – ennen taas seuraavan kuukauden vastaavaa ajankohtaa. Tästäkö sitten pitäisi jonkun olla katkera niille, jotka ovat omaksuneet tämän hienon tavan osaltaan olla auttamassa ja edistämässä kunkin kunnan asuntopolitiikkaa tarjoamalla ihmisille koteja sekä inhimillisiä asuinolosuhteita sekä tuottamalla asumispalveluita?

Valistuneet kunnat ja kaupungit päättäjineen ja viranhaltijoineen tiedostavat ns. asuttamisen ongelmat. Kunnat ja kaupungit tarvitsevat myös yksityisiä asuntosijoittajia tarjoamaan asuntoja vuokraajille. Mikään kaupunki tai kunta tuskin pystyy yksin vastaamaan siihen asuntotarpeeseen, joka kussakin kunnassa vallitsee. Tämä on yhteistyötä tämäkin, asuntojen tarjooma.

Kuntavaalit on taas käyty. Toivottavasti asuntopolitiikka kaikkine muotoineen saa jatkossa vieläkin vahvemman jalansijan kunnissa kaikkialla Suomessa – siten, että yksityinen vuokranantajakin tunnistetaan mahdollistajana. Vain siten voimme myös mm. parantaa työllisyyttä sekä mahdollistaa liikkuvuutta työn valtavirrassa.

Katja Pesonen

Kirjoittaja on ekonomi, toimitusjohtaja ja isännöitsijä, joka rakastaa asuntoja. Hänellä on 28 vuoden laaja ja monipuolinen taloyhtiökokemus sekä oma isännöintipalveluja tarjoava yritys, Asunto Maisteri Oy. Hänet tunnetaan myös intohimoisena asuntosijoittajana. Katjan missiona on kasvattaa hänen ja hänen isännöintiasiakkaidensa kiinteistöomaisuuden arvoa, sekä kasvattaa alan toimijoiden tietoisuutta kiinteistönhoidon tärkeydestä. Katja on intohimoinen kehittäjäsielu ja hän toimii monissa järjestöissä, esimerkiksi Kiinteistöliiton asunto-osakeyhtiötoimikunnan jäsenenä, Suomen vuokranantajat ry:n hallituksen jäsenenä, sekä Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry:n hallituksen jäsenenä. Asumisen asiat ovat Katjalle työ, elämäntapa ja harrastus, kaikki samassa paketissa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje