Venttauksen aika ja palovaroittimien kunnossapito

Paloturvallisuusviikko ja adventin ajan alku osuvat veikeästi yksiin. Adventti-sanan taustallahan väreilee selkeää suomea oleva ventata-verbi. On siis sopiva aika kirjoittaa vähän, millaisia paloturvallisuusodotuksia aikaan liittyy. Kärventyneessä kodissa kun on kurja odotella joulunpyhiä.

Paloturvallisuusviikon teemana tänä vuonna ovat palovaroittimet. Teemaan liittyen on olemassa suorastaan juridinen odotus. Viranomaiset odottavat ja olettavat, että kotien katoissa on tarpeeksi monta palovaroitinta. Tarpeeksi monta tarkoittaa mielellään yhtä palovaroitinta jokaiseen huoneeseen joissa nukutaan, ja myös ulko-oven lähettyville kannattaa ruuvata yksi.

Naapurin mummon odotukset voi ylittää kysymältä häneltä, ovatko palovaroittimet toimintakunnossa. Jos mummon palovaroittimet eivät toimi tai ovat iältään suunnilleen samaa vuosikertaa kuin mummo itse, voi mummonkin kattoon ruuvailla uusia savuvahteja.

Taloyhtiössä naapurin paloturvallisuudesta välittäminen ei ole joutavanpäiväistä hommaa. Tulipalo yhdessä asunnossa vaikuttaa usein tavalla tai toisella kaikkien asukkaiden elämään. Tulee remppakuluja ja muuta epämukavuutta. Joulu on odottamattoman pahasti pilalla, jos juhlaa joutuu viettämään evakossa talossa riehuneen tulipalon takia.

Vahvasti odotettavissa on, että vastuu asuntojen palovaroittimista siirtyy taloyhtiöille lähivuosina. Silloinhan mummojen ja vaarien ja nuorempienkin varoitinasiat muuttuvat. Sopii kyllä ventata, millaisia käytännön järjestelyjä taloyhtiöissä kehitetään, jotta vastuu voidaan asianmukaisesti kantaa.

Häkä hiipii varoittamatta

Sähkönkulutuksen minimoimiseksi erinäiset tahot odottavat, että koteja lämmitetään muilla keinoin kuin sähköllä. Tavallisetkin ihmiset toivovat, että joulun alla olisi varaa muuhunkin kuin sähkölaskun maksamiseen. Niinpä klapikauppa on käynyt syksyn mittaan vilkkaana ja kaasulämmittimiä on kaivettu esiin.

Myös taloyhtiötaloissa saattaa olla tulisijoja. Sekä puilla että kaasulla lämmittämiseen liittyy häkäkaasun muodostumisen riski. Siksi ilmanvaihdon on toimittava sutjakkaasti tiloissa, joissa poltetaan tulta, olipa tuli sitten kaasu- taikka puuperäistä. Fiksu hankkii häkävaroittimen turvaamaan lämmittämistä.

Turvallisuutta joulunpunaisessa pussissa

Jos jouluvalmistelujen tiimellyksessä tuli odottamatta pääsee irti, ovat hyvät neuvot aivan kohtuuhintaisia. Sammutuspeite on tehokas, siisti ja näppärä joka kodin sammutusväline. Kaiken lisäksi sammutuspeite on helpointa löytää nimenomaan sesongin värisenä, punaiseen pussiin pakattuna. On muuten ihan mainio joululahjakin.

Turvallista ja mahdollisimman leppoisaa joulun venttailua!

Juha Hassila

Kirjoittaja on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) turvallisuusviestinnän asiantuntija. Hänen keskeisimmät työsarkansa osana noin 3,5 hengen tiimiä ovat Paloturvallisuusviikko ja kahdeksasluokkalaisille suunnattu NouHätä! -kampanja. Paloturvallisuuskampanjoinnin lisäksi Juhalla on pitkä kokemus tapaturmien ehkäisystä, kuten Tapaturmapäivästä. Turvallisuusviestinnällisesti hänen keskeisin sanomansa on: ”Onnettomuudet eivät ole tuurista kiinni. Ne ovat tapaturmia!” Vapaa-ajallaan Juha rämpii teiden ja peltojen pientareita kamera kaulassaan.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje