Valtiovalta kuuluu kansalle – nyt äänestämään!

Suomen perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontuva eduskunta. Eduskuntaan kuuluu 200 kansanedustajaa. Kansanedustajat valitaan joka neljäs vuosi toimitettavilla välittömillä, suhteellisilla ja salaisilla vaaleilla.

Eduskunta on Suomen ylin valtioelin. Se käyttää lainsäädäntövaltaa ja päättää myös valtiontaloudesta. Hallitusvaltaa käyttävät tasavallan presidentti sekä valtioneuvosto (hallitus), jonka jäsenten tulee nauttia eduskunnan luottamusta. Eduskunta valitsee maalle pääministerin, jonka tasavallan presidentti nimittää tähän tehtävään. Muut hallituksen ministerit presidentti nimittää pääministeriksi valitun ehdotuksen mukaisesti.

Eduskunnan keskeinen tehtävä on lakien säätäminen. Lakiesitykset käsitellään ensin eduskunnan valiokunnissa, joihin kuuluvat kansanedustajat kuulevat asiantuntijoita, sekä sitten täysistunnossa, johon kaikki kansanedustajat osallistuvat. Eduskunta päättää kalenterivuodeksi kerrallaan valtion talousarvion. Eduskunta myös valvoo valtion taloudenhoitoa ja talousarvion noudattamista. Suomen Pankki toimii eduskunnan takuulla ja hoidossa.

Eduskunnalla on toimivaltaa myös kansainvälisissä asioissa. Eduskunta hyväksyy Suomen kansainväliset velvoitteet ja niiden irtisanomisen sekä päättää kansainvälisten velvoitteiden voimaansaattamisesta perustuslain mukaisesti. Eduskunta osallistuu myös Euroopan unionissa tehtävien päätösten kansalliseen valmisteluun.

***

Eduskuntavaalien 2019 varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 14.4. Ennakkoäänestyspäivät puolestaan ovat ja olivat 3.-9.4. kotimaassa ja 3.-6.4. ulkomailla.

Eduskuntavaalit ovat kaiken muun lisäksi myös verovaalit, sillä eduskunta päättää verotuksesta, joka puolestaan on muodostuneiden tulojen uudelleen jakamisesta päättämistä. Samalla kyse on niin hyvinvointivaltiosta kuin tulevaisuudenkin menestykseen panostamisesta. Eduskuntavaaliehdokkaat antavat helposti myös katteettomia lupauksia, äänien toivossa, mikä ei ole vastuullista toimintaa yhteisten ehdottoman tärkeiden asioidemme hoitamisessa.

Vaalien voittajapuolueet tulevat päättämään, miten yksityisiä kansalaisia sekä yrityksiä seuraavan hallituskauden aikana verotetaan. Tähän kokonaisuuteen liittyvät niin työn kuin pääomienkin verotus, ympäristöasioihin liittyvät verot, tai vaikkapa kiinteistöihin kohdistuva moninainen verotus, joka taas koskee lähes meitä jokaista kansalaista. Koko asuntotukijärjestelmämmekin erikoinen molokin kita on tällöin kuvassa mukana.

Tärkeätä tässä yhteydessä on myös muistaa ja tiedostaa, että ilman kannustavan ja kasvavan kakun muodostumista, joka parantaa samalla työllisyyttä, valitsemillamme päättäjillä on entistä vähemmän jaettavaa. Hyvinvointiimme tarvittavat rahat kun eivät ilmesty tyhjästä. Ne pitää ansaita joka päivä. Tällöin avainasia on menestyvä yritystoiminta, ja Suomen kaltaisen maan kohdalla viennillä on tällöin suuri merkitys.

Vapaat vaalit ovat todellakin merkittävä ja vahva oikeutemme kansalaisina, jotka muodostamme yhteiskuntamme. Tuota oikeutta kannattaa ja tulee ehdottomasti käyttää. Jokainen ääni on merkittävä, itse asiassa ratkaiseva. Saamme maallemme sellaisen eduskunnan kuin kansakuntana ansaitsemme.

Itse kävin jo puolisoni kanssa äänestämässä ennakkoon. Pidä sinäkin huolta omasta panoksestasi yhteisen yhteiskuntamme puolesta.

***

”Idealistinen hallitus on huonoin. Kyynikoista koostuva hallitus on usein varsin suvaitsevainen ja inhimillinen. Mutta kun fanaatikot ovat vallan kahvassa, sorrolla ei ole rajaa.”
– H.L. Mencken

Timo Multanen

Kirjoittaja on REIM Groupin konsernihallituksen päätoiminen puheenjohtaja. Hänellä on yli 40 vuoden ammattimainen osaaminen kiinteistö- ja isännöintialalta. Timolla on laaja kansainvälinen kokemus ja kontakteja ympäri maailmaa. Hän on toiminut kolumnistina useissa julkaisuissa sanomalehdestä ammattijulkaisuihin. Vapaa-ajallaan Timo harrastaa gastronomiaa ja viinejä, sekä kirjallisuutta, matkailua, musiikkia ja sulkapalloa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje