Vaara piilee lieden ja lattian välissä

Liedet ovat toiminnoiltaan varmoja. Ongelma on, että liesi toimii silloinkin, kun sen käyttäjä on ulkoilemassa tai pikkujoulujen jäljiltä huonossa hapessa. Paloturvallisuusviikon teemana tänä vuonna on lieden turvallinen käyttö.

Kymmenkerroksisen asunrakennuksen toisessa kerroksessa keitti mummo kahvia. Perinteiseen tapaan pannukahvia. Sellaisen kuuluu antaa kiehahtaa, että lopputulos on täydellinen. Mummopa vain istahti olohuoneessa ja torkahti. Kahvi jatkoi pulputtamistaan, kunnes kärähti pohjaan. Mummo päätyi syvän unen vaiheeseen, eikä huomannut, että paistettu kahvi ei tuoksu kovin hyvältä.

Naapurit sen sijaan huomasivat. Katku täytti porraskäytävän. Sen alkuperää ihmeteltiin. Joku oivalsi kutsua palokunnankin. Suht’ pian saatiin selville, mistä haju tulee. Mummo saatiin hereille ja tummapaahtoinen kahvi pois liedeltä.

Tuo on melko tavallinen tilanne suomalaisissa kodeissa. Paloautot lähtevät keskimäärin melkein kahdeksan kertaa päivässä koteihin. Kolmannes tapauksista liittyy lieden käyttöön. Usein palon tai vaaratilanteen aiheuttaja on niin sanottuihin erityisryhmiin kuuluva henkilö. Numeroina ilmaistu ikä ei itsessään ole riskitekijä. Riskin aiheuttaa alentunut toimintakyky, jollainen yleistyy vuosien karttuessa.

Muistisairaita asuu tavallisissa taloyhtiöissä yhä enemmän. Tosin moni nuorehkokin suomalainen on marras-joulukuun vaiheessa toimintakyvyltään huterassa kunnossa, varsinkin perjantai- tai lauantai-iltaisin.

Pakkohan pikkujoulujen jälkeen pikkutunneilla on väsätä pikkupurtavaa. Antaa kalapuikkojen paistua, kun köllähdän tähän sohvalle hetkeksi.

Paloturva on kaikkien asia

Tavalliseksi esimerkkitapauksen tekee se, että palo ei edennyt liedeltä eikä itse asiassa edes kahvipannusta mihinkään. Useimmiten liesipaloissa ja palovaaroissa käy juuri näin.

Käry sen sijaan levisi. Koko porraskäytävä haisi, vaikka hajun takana oli vain pieni määrä kahvinporoja. Tässä tapauksessa selvittiin porrashuoneen tuulettamisella. Ei ole tiedossa, pitikö mummon asunnossa kuurata pintoja käryn takia.

Esimerkkitapaus kertoo myös siitä, että paloturvallisuus ei ole pelkästään yksityisasia. Taloyhtiössä toki toimittiin hienosti. Moni osallistui käryn lähteen etsimiseen. Loppu oli onnellinen.

Mutta tapaus aiheutti myös pelkoa. Paloautot oman kotitalon pihassa pelästyttävät kenet tahansa. Jotkut yhtiön asukkaista potivat pelkoa pitkään. Milloin mummo taas nukahtaa? Mitä jos silloin tuli pääseekin oikeasti irti? Kuinka monta sellaista ihmistä talossamme asuu, jotka voisivat aiheuttaa toimillaan tai toimimattomuudellaan oikean tulipalon?

Toisinaan tuli pääsee liedeltä irti kunnolla. Silloin niin asunnossa olevilla kuin koko taloyhtiössä ovat hyvät neuvot kalliit. Tulipalon ei tarvitse laajentua edes kovin suureksi, kun paloasunto täytyy remontoida perinpohjaisesti. Savu aiheuttaa niin pahat hajuhaitat, että myös kaikki irtaimisto menee uusiksi. Kaikki tarkoittaa tulipalon jälkeen yleensä todellakin kaikkea.

Jos savu vielä päätyy porraskäytävään, sielläkin on edessä remontti – vähintään maalaushommiksi menee helposti. Vaikka vakuutus korvaisi vahinkoja, remontti aiheuttaa kuitenkin aina vaivaa ja epämukavuutta. Savu porraskäytävässä on myös aina hengenvaarallista. Se tainnuttaa ja tappaa porraskäytävässä harhailevan ihmisen todella nopeasti.

Kodin paloturvallisuuden heikoin lenkki on tavallisesti ihminen. Liesiin ei yleensä tule vikaa. Muovipurkit eivät vaella liedelle itsestään. Muutkin keittiön sähkövempeleet ovat yleensä kutakuinkin turvallisia, kunhan ihminen käyttää niitä ohjeiden mukaan ja ehjinä.

Ihmisessä on myös mahdollisuus, sillä itse kukin voi myös muuttaa käyttäytymistään. Paloturvallisuuden kannalta muutoksen on paras alkaa keittiöstä ja lieden äärestä.

Juha Hassila

Kirjoittaja on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) turvallisuusviestinnän asiantuntija. Hänen keskeisimmät työsarkansa osana noin 3,5 hengen tiimiä ovat Paloturvallisuusviikko ja kahdeksasluokkalaisille suunnattu NouHätä! -kampanja. Paloturvallisuuskampanjoinnin lisäksi Juhalla on pitkä kokemus tapaturmien ehkäisystä, kuten Tapaturmapäivästä. Turvallisuusviestinnällisesti hänen keskeisin sanomansa on: ”Onnettomuudet eivät ole tuurista kiinni. Ne ovat tapaturmia!” Vapaa-ajallaan Juha rämpii teiden ja peltojen pientareita kamera kaulassaan.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje