Tupakat tumpataan taloyhtiössä?

Vuoden alusta on vihdoin mahdollista kieltää parvekkeella tupakointi, siis nyt myös huoneistoparvekkeilla. Tietyin edellytyksin voidaan kielto ulottaa myös huoneiston sisätiloihin, mutta tällöin täytyy yhtiön ensin varautua siihen, että se joutuu ensin selvittämään tekniset korjausmahdollisuudet savun kulkeutumisen estämiseksi.

Vaikka tupakkalain kyseistä pykälää lukiessa voi saada sellaisen käsityksen, että kielto ulotettaisiin koskemaan vain yksittäistä tai yksittäisiä parvekkeita, on tällainen ratkaisu hieman ongelmallinen taloyhtiössä noudatettavan yhdenvertaisuuden kannalta. Pitäisin oikeampana sellaista tulkintaa, että kielto tulisi lähtökohtaisesti ulottaa koskemaan kaikkia samanlaisia parvekkeita kyseisessä taloyhtiössä.

Osakasta kuultava

Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkia asianomaisia osakkeenomistajia on myös kuultava ennen päätöksen tekemistä yhtiökokouksessa. Onkin odotettavissa, että päätöksenteko ei olekaan niin yksinkertaista kuin yhtiössä kenties on ajateltu.

Tavoitehan on voinut olla se, että saadaan juuri joku yksittäinen parveketupakoitsija kuriin. Mutta yhdenvertaisuusperiaatteen vuoksi nyt onkin varauduttava siihen, että kielto koskee sitä omaakin parveketta. Tämä on toki perusteltua jo senkin takia, että kukaan ei voi ennalta tietää koska huoneisto vuokrataan tai osakkeet myydään henkilölle, joka tätä pahetta vielä harrastaa.

Se kuitenkin on hyvä huomata tässä kaikessa, että nyt määrättävät tupakointikiellot ovat vain alkua sille tulevaisuudelle, jossa kukaan arvonsa tunteva asukas ei edes kehtaa ajatella, että tässä nyt tupakkaa palamaan laitettaisiin.  Onhan lain tavoite yksiselitteisesti lopettaa tupakointi kokonaisuudessaan tässä valtakunnassa. Ja toki tilastot tupakoinnin yleisyydestä tai oikeastaan harvinaisuudesta tukevat tätä ajatusta.

Kai Haarma

Kirjoittaja on Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n toimitusjohtaja ja asianajaja, joka jo nuorena lakimiehenä innostui vivahteikkaasta ja monipuolisesta taloyhtiömaailmasta. Viime vuosina hänen kiinnostuksensa kohteet ovat erityisesti vastuunjakokysymykset ja kiinteistöalan tietosuoja-asiat. Saadessaan varastettua aikaa kiinteistöharrastukseltaan hän toisinaan viettää vapaa-ajan hetkiä golfkentällä tai hiukan tavanomaista raskaamman, mutta laadukkaan musiikin parissa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje