Tiedätkö, mitä ostat?

Huomaan surffaavani eri yritysten verkkosivuilla tutkimassa erilaisia lukitusratkaisuja – taloyhtiön hallituksen kokouksessa lupasin kartoittaa vaihtoehtoja lukituksen uudistamiseen. Googlen kautta löysin useita erilaisia ratkaisuja ja seuraavaksi kasaan tietoja, että voisin esitellä näitä toisille hallituksen jäsenille. Huomaan kirjaavani sanoja: mekaaninen lukitusratkaisu, digitaalinen lukitusratkaisu, mobiiliavaus, tilavarausjärjestelmä-integraatio ja paljon muuta. Ratkaisuja on monia ja mietin, miten me löydämme sopivan ratkaisun meidän taloyhtiöömme. Kuulostaako tutulta? Älä huoli, apua on saatavilla.

Useissa asunto-osakeyhtiöiden korjaushankkeissa suunnittelu on osana laajempaa kokonaisuutta. Miksi lukitushankkeissa tarpeiden tunnistaminen ja suunnitelmallisuus jäävät pienemmälle huomiolle? Vuosien aikana markkinoille on tullut monia erilaisia lukitusratkaisuja taloyhtiöille. On vaikea uskoa, että yksi ratkaisu voisi palvella kaikkia noin 100 000:ta asunto-osakeyhtiötä. Oikean ratkaisun löytäminen vaatii mielestäni kaksi asiaa, jotka asunto-osakeyhtiön on hyvä tehdä.

Taloyhtiön tarpeet edellä

Ensimmäinen asia on oman tarpeen kartoitus. Mitä uudella lukitusratkaisulla halutaan saavuttaa? Halutaanko lukitusratkaisulta joustavuutta ja muuntautumiskykyä? Onko taloyhtiöllä tarvetta toteuttaa yhteiskäyttötilojen ovia älykkäästi? Haluavatko asukkaat liikkua taloyhtiössä perinteisellä avaimella vai mahdollisesti mobiililaitteilla? Onko tarvetta saada kotiin toimitettavien palveluiden tai kotihoidon pääsy joustavasti huoneistoihin?

Taloyhtiön tarpeiden kartoitus antaa hallitukselle raamit, mitä tulevalta lukitusratkaisulta vaaditaan. Tämän pohjalta on helpompi löytää ominaisuudet erilaisista ratkaisuista. Ominaisuudet taas osoittavat oikean lukitusratkaisun juuri meidän taloyhtiöömme.

Asiantuntija apuun

Toinen asia on asiantuntijan kohdekartoitus. Kun taloyhtiöllä on omat tarpeet selvillä, on hyvä pyytää asiantuntija käymään kohde läpi. Asiantuntijat pystyvät arvioimaan, voidaanko olemassa olevan lukitusratkaisun komponentteja hyödyntää myös uudessa lukitusjärjestelmässä. Useissa tapauksissa voidaan hyödyntää esimerkiksi lukkorunkoja. Asiantuntijalta kannattaa myös vaatia kohteen lukkolista. Lukkolistalla taloyhtiön on vaivatonta kilpailuttaa tuleva lukitushanke. Kun listalla on jokainen taloyhtiön lukko ja taloyhtiön valitsema lukitusratkaisu, lukkoliikkeiden on helpompi tehdä tarjouksia taloyhtiölle.

Kaikkien taloyhtiöiden ei tarvitse olla samanlaisia. Meillä jokaisella on omia visioita siitä, mitä me haluamme tarjota asukkaillemme. Osa asukkaista haluaa liikkua perinteisellä avaimella ja osa haluaisi hyödyntää mobiiliavainta. Annetaan asukkaille mahdollisuus liikkua joustavasti ja monipuolisesti. Ratkaisut ovat jo olemassa, nyt teidän pitää löytää vain omanne.

 

Markku Winberg

Kirjoittaja työskentelee Abloy Oy:ssä liiketoiminnan kehityspäällikkönä. Hän on asumisen asiantuntija ja aktiivinen kehittäjä. Helsinkiläisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana hänen tavoitteenaan on kehittää asumista yhteisöllisemmäksi ja hyödyntää uusia asumisen innovaatioita.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje