Talvi tuli, miten huolto toimi?

Vihdoin ja viimein saimme tuntea ne pakkaset ennen joulua. Tämähän alkoi heti näkyä taloyhtiöiden kaukolämmön kulutuksessa, siinä sitten mittarit sai kyytiä. Sama koski maalämpöä ja niiden sähkönkulutusta. Kovillakin pakkasilla kaukolämmössä riittää tehot, mutta varmaankin monessa maalämmöllä lämpenevässä kohteessa mentiin sähkövastuksille huippukulutuksen aikana.

Sama pätee pelkällä vesi-ilmalämpöpumpulla olevan kiinteistön kohdalla. Hybridissä on tietysti öljy varalla ja tällä pärjää kovillakin pakkaslukemilla.

Näiden osalta huoltomies voi huokaista helpotuksesta, kun laitteisto toimii eikä tule hälytyksiä tai asukkaat soittele. Mutta alkoiko huollon puhelin soimaan oikein urakalla kelien muututtua kylmäksi? Ehkä, ehkä ei, kyllä ongelmia oli heti tiedossa.

Miksi ei patteri lämpene, termostaatti jumissa. Jossain on ilmaa, alakerrassa naapuri ilmasi patteria itse. Verkostoa on täytettävä. Ehkä tärkein, verkoston paisuntasäiliö. Se ei ole ikuinen. Huolto, tarkistakaa tämä samalla kun käytte siellä lämmönjakohuoneessa lukemassa mittarit! Kaikkia taloyhtiöitä ei lueta etänä.

Nämä on näitä normaaleja ongelmia, joihin törmätään joka vuosi lämmityskauden alussa, tänä vuonna laskeutuminen lämmityksen aloitukseen on ollut pehmeä. Sitten ne pakkaset yllätti meidät asukkaat, isännöitsijät ja huoltomiehet.

Näihin ongelmiin tai oikeastaan niiden ehkäisyyn huoltofirmat voisivat keskittyä jo ennen lämmityskauden alkua.  Asukkaat/osakkaat ja isännöitsijät voisivat vaatia maksetulle rahalle vastinetta. Tämähän on huoltofirmojen palvelua.

Lumi yllätti, samoin vesikeli

Ne isommat lumisateet antoivat vielä odottaa itseään. Tammikuussa se sitten räpsähti, pari päivää satoi kunnolla. Etelää myöten ja hyvä näin, lapsien kannalta. Ei ehkä niiden kannalta ketkä tekee ne lumityöt.

On kokemusta kahden päivän tekemättömistä lumitöistä (sitä riitti silloin) ja pahinta mitä tapahtui. Osa asukkaista meni itse tekemään lumitöitä, no eihän sellainen määrä lumikolalla kauas liiku. Saa rappujen edustan ja polun tehtyä jätekatokselle. Mutta se lumi joka kolataan kasalle ja se kasa on sitten autotallin ovien edessä osittain, ei hyvä. Joku kuitenkin tarvitsee autoaan sieltä tallista.

Tänä vuonna kuitenkin tammikuun lumisateista selvittiin kunnialla, mutta jos niistä ei selvitäkään…. Kannattaa soittaa sinne huoltofirmaan ja kertoa tilanne, jos lumia ei ole aurattu. Eikä lähteä omin voimin lumitöihin. Tämähän on niiden palvelua, mistä taloyhtiö maksaa.

Kelithän meni sitten nopeasti plussan puolelle ja sehän tiesi vesikeliä. Pakkasten jälkeen liukkautta pihalle ja kadulle. Miten siihen liukkauden torjuntaan keretään vastaamaan? Ajetaan hiekoituskoneella pihan läpi ja unohdetaan se miestyö. Ne raput ja niiden edustat joihin koneella ei pääse voisi hoitaa ihan käsin hiekoittamalla. Kaikkea ei tietysti kerkeä.

Tästä on sitten pahempi omakohtainen kokemus, eka rappu ja nurin. Silloin polvessa tuntui ja kunnolla, eikun sisälle ja kylmää jalalle. Perut menot jotka olit sopinut ja odottelet maanantaita että pääsee lekurille. Tästä selvisin säikähdyksellä ja viikon sairaslomalla. Onneksi työnantajalla oli vakuutus joka korvasi tämän tapahtuman, eikä käynyt pahempaa. Siksi tämä asia jäikin tähän, eikä tullut kyseltyä, olisiko tämän pitänyt mennä taloyhtiön vai huoltofirman vakuutuksesta, koska hiekoitus oli osittain tekemättä.

Tämänhän pitäisi olla palvelua. Ei se tosiaan riitä että koneella ajetaan pihan läpi ja työ on sillä tehty. Tämän pitäisi olla yhteinen ketju, jossa asiat hoituu ja niitä osataan vaatia puolin jos toisin.

Asukas/osakas maksaa palveluista isännöitsijälle, joka hoitaa yhtiön asioita. Isännöitsijä tekee ne työt, jotka hänelle kuuluvat ja mistä heille maksetaan, sopimukset, kilpailutukset remonteista sekä kiinteistönhuollon ja paljon muuta. Kiinteistöhuolto tekee ne työt, jotka on sopimukseen kirjattu ja siitä heille maksetaan. Nämä on niitä palveluita joista useampi suomalainen maksaa ja on ehkä tyytyväinen siihen mitä saa.

Asukas/osakas, sinä palvelet molempia ilmoittamalla havaituista virheistä ja vioista!

Jani Nupponen

Kirjoittaja on kohta 20 vuotta LVI-alaa nähnyt ja alalla työskennellyt tekijä. Harrastuksiin kuuluu muun muuassa kalastus/eräily ja valokuvaus. Pienempi kalastusseura tekee retkistä unohtumattomia.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje