Taloyhtiöhuumorista uusi Nokia?

Peter von Bagh tuumiskeli aikoinaan, että huonot elokuvat ovat elokuvista isänmaallisimpia eivätkä hevin karkaa syyniin ulkomaille. Jonkin lehden kriitikko taas totesi runsaasti inhimillisiä ruumiintoimintoja sisältäneestä ranskalaisesta elokuvasta Vierailijat (Les Visiteurs), että junttihuumori on paikallista. Se naurattaa harvoin ulkomailla heitäkään, joita kotimainen ö-huumori huvittaa. Mene ja tiedä; ainakin infantiili brittihuumori on kautta vuosikymmenten kolahtanut moniin suomalaisiin, allekirjoittanut mukaan lukien.

Samalla tavalla riskikästä on tehdä elokuva tai kirja jostakin, joka on ominaista tekijän kotimaalle. Esimerkiksi taloyhtiöhuumori ei ehkä ole vientitavaraa. Naapurustohuumori on kansainvälistä, kuten menestyselokuva Amélie todisti. Taloyhtiöhuumori on sidoksissa maan tapaan organisoida asuminen. Suomalainen tapa on aika omaperäinen.

Fredrik Backmanin Mies joka rakasti järjestystä on hyvä kirja. Sen pohjalta tehty elokuva ei ole junttihuumoria. Päinvastoin se on sekä hauska että oikealla tavalla surullinen. Päähenkilö Ove on monessa taloyhtiössä tuttu kontrollifriikki. Hän laatii itse sääntöjä ja ripustelee kylttejä, vaatien niiden noudattamista pilkulleen.

Osa kirjan ja elokuvan huumorista saattaa mennä hukkaan Pohjoismaiden ulkopuolella – ja osa Göteborgin seudun ulkopuolella. Sikäläiseen mentaalimaisemaan tutustuneena nauroin muun muassa sille, etteivät asumisoikeusyhtiön puheenjohtajaehdokkaat toisilleen jurnuttaessaan kiinnitä huomiota puoluekantaan tai muuhun joutavaan. Oleellista on, ajaako Saabilla vai Volvolla.

Ove asuu bostadsrätt- eli suomalaisittain lähinnä asumisoikeusmuotoisella pientaloalueella. Meno on kuitenkin tuttua suomalaiselle kerrostaloyhtiön, ja vielä enemmän rivitaloyhtiön, väelle. Tilanteet osuvat, huvittavat ja satuttavatkin.

Toisaalta; mikä estää tekemästä taloyhtiökomiikasta suomalaista brändiä? Rohkeasti vain, käsikirjoittajat.

Jo kirjan ja varsinkin elokuvan yhteydessä verrattiin Ovea yleisesti Mielensäpahoittajaan. Pian ilmestyvässä maaliskuun Kiinteistölehdessä pohtii hahmojen eroa Mielensäpahoittajan luoja Tuomas Kyrö.

Miten Mielensäpahoittaja pärjäisi taloyhtiössä? Hyvin, loppujen lopuksi, Kyrö arvioi. Hän on tämänvuotisen Taloyhtiötapahtuman pääpuhuja Helsingin Messukeskuksessa 6. huhtikuuta.

Jukka Siren

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistölehden 65-vuotias toimituspäällikkö, jonka harrastuksena keväästä syksyyn on merellä liikkuminen hitaasti kajakilla tai vähän nopeammin 46-vuotiaalla veneellä. Oikean talven koittaessa sitten suksilla.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje