Sulle salaisuuden kertoa mä voisin

Kevät ja kesä ovat remonttisuunnittelijan kiireisintä aikaa. Jostain kosmisesta syystä kaikki haluavat käynnistää oman projektinsa yhtä aikaa. Ehkä asiakkaiden tarmokkuuden takana on lisääntynyt auringon valo, mene ja tiedä. Minuun valo kuitenkin vaikuttaa oikein positiivisesti.

Sain juuri sähköpostiini kuvat 1960-luvun kerrostalosta, jossa alkaa loppuvuodesta massiivinen putkiremontti.  Pohjapiirustuksessa näkyy ajalle tyypillisesti, että jokaisessa asunnossa on kylpyamme, ihan pienintä yksiötä myöten. Valokuvista taas on havaittavissa, että kylpyhuoneissa on muutama laattarivi lavuaarin takana, muuten seinät ovat maalattua betonia. Oviaukot ovat kapeat, ilmanvaihto puutteellinen ja valaistus surkea – ihan peruskauraa siis. Ilolla käyn tämän projektin kimppuun.

Miksi putkiremontti pitää visualisoida?

Olen viettänyt työelämästäni noin 15 vuotta erilaisilla rakennustyömailla. Rohkenen siis väittää jo nähneeni yhtä ja toista. Yksi asia joka tulee eteen jatkuvasti, on huono pohjatyö suunnitelmien osalta. Yksikään normijärkinen ei osta itselleen kotia, ilman että olisi käynyt edes kerran sitä katsomassa ennen kaupantekoa. Usein asunnon remontointia tehdään kuitenkin sokkona, luottaen siihen mitä urakoitsija tai isännöitsijä asiasta sanoo. No, asian hoitamiseen on monia konsteja. Erittäin kätevää on tehdä asunnosta 3D-kuvat. Tämä on vielä aika helppoa ja halpaakin. Kuvat versus tuhat sanaa, vanha totuus pätee myös putkiremontissa. Kerron tämän ihan vaan meidän kesken: tässä kohtaa muutaman satasen investointi tuo usean tonnin säästöt.

Viestintää ja myötäelämistä

Viestintä on tutkitusti putkiremontin onnistumisen A ja O. En kuitenkaan tähän ikään mennessä ole törmännyt kohteeseen, jossa tämä asia vielä olisi onnistunut täydellisesti. Tämä johtuu meille monille niin tutusta käyttäytymismallista: ikävien asioiden kieltämisestä. On niin paljon kivuttomampaa haudata pää hiekkaan ja odottaa ikävien asioiden vain haihtuvan pois, kuin ottaa tietoa vastaan ja työstää harmeja mielessään. Salaa olen usein toivonut, että putkiremonttia äänekkäimmin kiroavat yksilöt kaataisivat murheensa jonkun muun kuin suunnittelijaparan niskaan. Tällaisia ”remonttiterapeutteja” onkin oikeasti jo olemassa. Erittäin hieno juttu! Kyllä minä sinua ymmärrän ja autan parhaani mukaan, mutta kerronpa kuitenkin, että luotan ajan parantavan voimaan. Sinä selviät tästä kyllä hengissä.

Ammatin ilot

Jokaisessa ammatissa on omat ammattislanginsa ja joskus rankkaakin rankempi huumori. Niin myös raksalla. Vahvaa salatietoa on, että asukkaiden tunteidenpurkaukset kiihtyvät ja pahenevat, mitä lähempänä projektin valmistumispäivä on. Muuttohommat ovat hirveitä! Pölyä, roskaa ja laatikoita! Olemme nähneet sen kerta toisensa jälkeen. Stressikäyrät hipovat pilviä. Siihen asiaan ei kuitenkaan huuto auta. Kiukuttelemalla varmistat vain sen, että vastaava työnjohtaja, tai kuka uhriksi sillä kertaa joutukaan, ei unohda sinua kenties koskaan. Kun itse napsautat uuden kiukaasi päälle ja kaiken anteeksi antaneena nautit ihanasta uudesta kylpyhuoneestasi, saattaa joku toinen jäädä aivan toisiin tunnelmiin. Ollaan siis remonttimurheista huolimatta asiallisia toisillemme.

Susanna Halla

Kirjoittaja on sisustusarkkitehti joka rakastaa rakennettua kaupunkiympäristöä, harrastaa triathlonia ja unelmoi vielä joskus asuvansa siellä missä pippuri kasvaa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje