Suhdannesyklit voivat olla ystävä tai vihollinen

Osakesijoittajan arjessa ostojen ja myyntien ajoittaminen täydellisesti nappiin on lähes mahdotonta. Ainakaan helpolla onnistumiset eivät tule. Ellei pörssiosakkeisiin sijoittaja keskity mihinkään kunnolla eikä harrasta viitseliäisyyttä seurata laajemmin ja syvemmin niitä yrityksiä, joihin sijoittaa ei voi onnistua koskaan niin hyvin kuin sellainen sijoittaja, joka on valmis tekemään riskiensä minimoimiseksi tai voittojensa maksimoimiseksi kaiken mahdollisen voitavansa. Asuntosijoittamisessa on hieman samantyyppinen tilanne hieman erilaisin elementein.

Yksityisen asuntosijoittajan asuntosalkun hallinta on myös oma osaamisalueensa ja jokaisen tulee tuntea oma tilanteensa perinpohjaisesti onnistuakseen. Menestyksekkäässä asuntosijoittamisessa ei riitä, että fokus on vain ostettavassa asunnossa itsessään tai siinä kiinteistössä ja sen kunnossa, josta on asuntoa hankkimassa. Asuntosijoittaja voi olla menestyvä pitkällä aikajänteellä paremmilla kertoimilla vasta sitten, kun asuntosijoittajan oma valppaus on kasvanut laajemmalle tasolle. Tämä tarkoittaa sitä, että asuntosijoittajalla on jatkuvasti tuntosarvet ylhäällä tunnustelemassa erilaisia heikkoja signaaleja mitä valtakunnassa ja valtakunnan päätöksenteossa tapahtuu. Jaksan myös aina muistuttaa siitä, kuinka tärkeää on opiskella niiden alueiden kehitysnäkymiä laajemminkin missä itse kullakin asuntosijoituskohteita on. Mitä kaavoituksessa tapahtuu, kuinka asuinalueet kehittyvät ja mitä muita tekijöitä liittyy vetovoimaa kasvattavina tai heikentävinä tekijöinä.

Markkinoiden kulloinenkin tilanne tuo aina omat vivahteensa, niin pörssisijoittajalle kuin asuntosijoittajallekin. Suhdanneanturit tulee myös tunnistaa. Markkinoiden syklit tuovat asuntosijoittajallekin eteen vuositasolla tilanteita, jossa on hyvä pohtia oman salkun näkökulmasta ”osta-pidä-myy”-termein, missä vaiheessa oma tilanteesi on. Viime vuosina uudiskohteiden rakennustuotanto on monissa kasvukeskuksissakin saavuttanut ns. lakipisteensä. Hinnat sen mukana. Vanha asuntokanta ei liiku ja niitäkään vähäisiäkään liikkuvia ei enää pääse ostamaan järkevällä hinnalla. Uudiskohteita on tarjolla kymmeniä ja kymmeniä, jotka eivät enää liiku sillä ripeydellä, kun suhdanteiden ollessa kuumimmillaan.  Aiemmin kun uudiskohde tuli markkinoille, piti olla tietokoneen näppäimillä tai puhelinlinjoilla roikkumassa heti myynnin alkaessa, mikäli mieli olla mukana merkitsemässä asuntoja. Myynnin aloittamisesta 3 minuutin kuluttua saattoi olla se tilanne, että tarjolla oli enää ”ei oota” ja paikka kenties yksiöissä kahdeksannelle varasijalle. Voidaan ihan reippaasti puhua menneessä aikamuodossa, että meininki oli kuin konsanaan supertähti Madonnan tullessa konsertoimaan Helsingin Jätkäsaareen. 80 000 lippua meni silloin kaupaksi ja lipunmyyjien palvelimet ja puhelinkeskukset tukkeutuivat eivätkä kaikki halukkaat silloinkaan mahtuneet mukaan. Kysyntä ylitti ylivoimaisesti tarjonnan. Näin oli myös asuntomarkkinoilla tilanne.

Sanoisin, että kuumin aallonharja uudiskohteiden kysynnässä on taitettu. Onko tämä sitten hyvä vai huono asia? Tätä voi kukin pohtia. Olen sitä mieltä, että tämä ostoshokki ja hypetysvaihe ja sen taittuminen on jopa hyvinkin toivottava ilmiö. Oman lähes 25 vuoden asuntosijoittakauteni aikana on ollut jopa hurjaa katsoa välillä millä periaatteella uudet, asuntosijoittajamarkkinoille saapuneet noviisit ovat ostopäätöksensä tehneet. ”Value for money”- ei ole ehkä aina ihan toteutunut. Ainakaan ostajan kannalta. Kokeneiden konkareiden sijoittajastrategiat tuskin ovat heilahtaneet erityisesti mihinkään suuntaan. Onhan tämäkin osaamislaji siinä missä mikä tahansa muukin toiminta. Pikavoittoja ja helppoa rahaa en kehottaisi ketään lähtemään asuntosijoittamisesta hakemaan. Vuokranantajana toimimisesta kyllä pitää sydämessään tykätä. Haluta palvella asiakastaan eli omia vuokralaisiaan. Tämä laji on kuin pitkän matkan juoksu. Heikommat ovat tukehtuneet jo hypevaiheeseen ja maitohapoille mennessään kenties keksineet jo muita aktiviteettejä. Hyvä vuokranantaja luo luottamuksellisen suhteen vuokralaiseensa ja haluaa ja yhdessä he valitsevat lähtemisestään yhteiselle taipaleelle: vuokralainen valitessaan yksityisen vuokranantajan tarjoaman kodin itselleen ja yksityinen vuokranantaja antaessaan ostamansa asunnon kodiksi vuokralaiselleen. Matkan aikana kuljemme niin myötä- kuin vastamäet yhdessä. Mehän valitsimme toisemme. Täytyy lopuksi sanoa, että en vaihtaisi tätä vuokranantajana toimimista mihinkään. Rakkauteni lajiin ei ole kaupan.

Katja Pesonen

Kirjoittaja on ekonomi, toimitusjohtaja ja isännöitsijä, joka rakastaa asuntoja. Hänellä on 28 vuoden laaja ja monipuolinen taloyhtiökokemus sekä oma isännöintipalveluja tarjoava yritys, Asunto Maisteri Oy. Hänet tunnetaan myös intohimoisena asuntosijoittajana. Katjan missiona on kasvattaa hänen ja hänen isännöintiasiakkaidensa kiinteistöomaisuuden arvoa, sekä kasvattaa alan toimijoiden tietoisuutta kiinteistönhoidon tärkeydestä. Katja on intohimoinen kehittäjäsielu ja hän toimii monissa järjestöissä, esimerkiksi Kiinteistöliiton asunto-osakeyhtiötoimikunnan jäsenenä, Suomen vuokranantajat ry:n hallituksen jäsenenä, sekä Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry:n hallituksen jäsenenä. Asumisen asiat ovat Katjalle työ, elämäntapa ja harrastus, kaikki samassa paketissa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje