Sähkölukko ei petä sähkökatkonkaan aikana

Viime aikoina mediassa on uutisoitu energiakriisin mahdollisesti aiheuttamista sähkökatkoista tulevana talvena. Tämä on herättänyt kysymyksiä siitä, miten sähkölukot tai digitaaliset lukitusratkaisut toimivat, mikäli sähköt ovat sähkökatkon vuoksi poikki.

Ensiksi on hyvä tiedostaa, mikä ero digitaalisten avainpesien sekä varsinaisten sähkölukkojen välillä on. Suurin osa markkinoilla olevista digitaalisista lukitusjärjestelmistä saa energiansa avaimen työntöliikkeestä, kun avain työnnetään sisälle avainpesään. Avaimessa tai avainpesässä ei ole erillisiä virtalähteitä. Digitaalisten lukitusjärjestelmien avainpesät toimivat näin ollen normaalisti sähkökatkon aikana.

Ensimmäinen sähkölukko toimitettiin Joensuusta Suomen Pankin setelipainoon jo 1978. Tämän jälkeen monet kerrostalojen alaovet ja saunat ovat saaneet oveensa sähkölukon tai sähköpieliraudan. Sähkölukon tunnistaa siitä, että ovi avautuu PIN-koodilla, näyttämällä avainta lukijalle tai lukko voi olla ajastettu. Sähkölukko voi olla ajastettu kellolla, jolloin kello pitää ovet auki päivällä ja lukitsee ne automaattisesti yöksi. Mikäli alaovessa on oviautomatiikka, ovessa on aina myös sähkölukko tai sähköpielirauta. Sähköpielirauta on mekaanisen lukon karmissa oleva sähköisesti ohjattava lukitusmekanismi. Sähköpielirauta vapauttaa teljen, ja näin mekaaninen lukko saadaan auki myös sähköisesti ohjattuna esimerkiksi PIN-koodilla.

Mitä tapahtuu, jos sähkökatkon sattuessa alaovesta pitäisi päästä sisään?

Vastaus riippuu taloyhtiön lukitusratkaisusta ja sähkölukosta tai sähköpieliraudasta, joka oveen on asennettu. Jos taloyhtiössä on käytössä mekaaninen avainjärjestelmä, kulku onnistuu tavanomaiseen tapaan avaimella myös sähkökatkon aikana.

Mikäli taloyhtiössä on digitaalinen lukitusjärjestelmä, vastaus riippuu lukitusjärjestelmästä ja sähkölukon asennustavasta. Digitaalinen lukitusratkaisu tarvitsee aina tietoa, jota hallinnointijärjestelmä lähettää. Sähkökatkon aikana useimmat järjestelmät on suunniteltu niin, että ne toimivat viimeisimmän tiedon varassa. Tämän takia useimmissa taloyhtiöissä on alaoven vieressä päivittävä lukija, josta käyttäjät saavat tuoreimmat tiedot omaan avaimeensa, kun näyttävät avainta lukijalla. Samalla myös alaovi aukeaa.

Tässäkin tapauksessa alaovessa on sähkölukko, jota ohjataan lukijan kautta. Koska sähkökatkon aikana lukija, sähkölukko tai sähköpielirauta eivät saa virtaa, tällöin lukitun oven voi avata avaimella avainpesästä. Osassa taloyhtiöitä voi olla vaihtoehtoinen reitti sisälle esimerkiksi kellarin tai takaoven kautta. Se on yleensä varustettu vain avainpesällä. Lukitussuunnitelmassa otetaan huomioon nämä seikat, ja varmistetaan sujuva liikkuminen. Suosittelen, että digitaalisen lukitusjärjestelmän kohdalla huoleton kulkeminen turvataan akkuvarmennuksella.

Useimmissa sähkölukoissa on mahdollisuus päättää, jääkö sähkölukko sähkökatkon aikana auki- vai kiinni-asentoon. Yleisimmin sähkölukot asennetaan niin, että sähkökatkon aikana sähkölukko jää kiinni-asentoon. Näissä tapauksissa ainoa vaihtoehto on käyttää avainta lukkopesässä ja saada ovi auki. Mikäli alaoven sähkölukkoa ohjataan jollain muulla järjestelmällä, sähkökatkon jälkeen on hyvä tarkistaa kello- ja kalenteritoimintojen oikea toiminnallisuus.

Sähkökatko ei vaikuta kiinteistöstä poistumiseen sähkökatkon aikana, eli poistuminen on aina sujuvaa ja turvallista. Poistumistiereiteillä olevat ovet, jotka ovat normaalisti poistumissuuntaan lukittuina, avautuvat käyttöön sähkökatkon aikana.

Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa, että lukkoliikkeet ympäri Suomen auttavat ja vastaavat taloyhtiöiden kysymyksiin.

Markku Winberg

Kirjoittaja työskentelee Abloy Oy:ssä liiketoiminnan kehityspäällikkönä. Hän on asumisen asiantuntija ja aktiivinen kehittäjä. Helsinkiläisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana hänen tavoitteenaan on kehittää asumista yhteisöllisemmäksi ja hyödyntää uusia asumisen innovaatioita.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje