Pimeässä on moni langennut

Taloudellisesti valveutuneen isännöitsijän tai huoltohenkilön tai taloyhtiön hallituksen valaistusvastaavan mieleen saattaa nykyisten sähkönhintojen vallitessa napsauttaa pihavalot pois päältä. ”Suomalaiset ovat kautta aikain pärjänneet hämärissä olosuhteissa. Kyllä meidän taloyhtiössämmekin pärjätään! Nyt säästetään sähköä.” Tällä ajatuksenjuoksulla on vahva logiikkansa, mutta sitä sietää tuumia turvallisuusnäkökulmastakin. Pimeässä on moni kopsauttanut otsalohkonsa asvalttiin.

Vissi tosiasia on, että kompastumiset ja kaatumiset ovat suomalaisille oikea riesa. Kompuroimalla telotaan itseä ja päästään pahimmassa tapauksesta hengiltä. Hyvä valaistus on asia, joka auttaa ihmisiä pysymään paremmin jaloillaan. Siksipä taloyhtiöissä kannattaa pitää kulkuväylät niin sisällä kuin ulkonakin hyvin valaistuina.

Toiseksi valaistus ehkäisee liukastumisia. Kunnon pihavalo heijastuu jäiseltä pihakäytävältä viehättävästi. Kimmellyksestä kulkijat voivat päätellä, että jää vaanii jalkojen alla; josko vähän hidastaisi vauhtia. Jos pihakäytävän hohtoa eivät himmennä tummat rouheat prikut, valveutunut huoltohenkilö huomaa, että sepelöinti on jäänyt väliin ja tarttuu välittömästi toimeen. Legendaarisen Pekka ja Pätkä talonmiehinä -filmin ehtii kyllä katsomaan suoratoistosta sitten, kun liukkaus on ehkäisty.

Parkkipaikatkin ovat turvallisempia, jos niiden reunoilla on muutakin kuin pimeitä tolppia. Autoilijapoloiset ovat aivan liisterissä, jos ajopelien välisestä hämystä ilmaantuu yllättäen mummoja tai mukuloita tai muita nopealiikkeisiä mutta vaikeasta havaittavia kulkijoita. Myös muita autoja on helpompi olla kolhimatta, jos valoa piisaa. Näin naapurisopukin pysyy parempana.

Valaistus ehkäisee myös ilkivaltaa. Spraypullot pysyvät tägääjien repuissa, jos hommat näkyvät taloyhtiön ikkunoista. Tuhopolttajatkaan eivät arvosta valaistuja paikkoja.

Pimein aika vuodesta on toistaiseksi vielä jonkin matkaa edessäpäin. Keskiyön auringon valosta ei kuitenkaan enää juuri ole apua turvallisuuden ylläpitämisessä, joten eiköhän ole aika katsoa, että taloyhtiön pihan valaistus on kunnossa – sähkön säästäminen toki huomioon ottaen.

Ei ole epäilystäkään, etteivätkö valveutuneet taloyhtiöihmiset oli tietoisia edellisistä seikoista. Valaistuksenkorjaushommia on mukavampi tehdä ennen marraskuuta, jolloin räntää tulee vaakasuoraan, sormet kohmettuvat ja on sysipimeäkin. Kun lamppu mokoma jäi syyskuussa korjaamatta.

Juha Hassila

Kirjoittaja on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) turvallisuusviestinnän asiantuntija. Hänen keskeisimmät työsarkansa osana noin 3,5 hengen tiimiä ovat Paloturvallisuusviikko ja kahdeksasluokkalaisille suunnattu NouHätä! -kampanja. Paloturvallisuuskampanjoinnin lisäksi Juhalla on pitkä kokemus tapaturmien ehkäisystä, kuten Tapaturmapäivästä. Turvallisuusviestinnällisesti hänen keskeisin sanomansa on: ”Onnettomuudet eivät ole tuurista kiinni. Ne ovat tapaturmia!” Vapaa-ajallaan Juha rämpii teiden ja peltojen pientareita kamera kaulassaan.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje