Pidetäänkö taloyhtiössä brysselinkaalista?

Vaikuttaako EU suomalaiseen taloyhtiöön? Ja jos, niin miten? Tätä pohdiskeltiin Suomen Kiinteistölehdessäkin silloin, kun kreikkalaisen tragedian 123. näytös uhkasi sotkea koko euroalueen talouden. Korkojen nousuakin pelättiin, mutta päinvastoinhan siinä kävi.

Loppujen lopuksi – tai ainakaan tähän mennessä – ei Kreikan velkakriisistä ole As Oy:lle seurannut muuta, kuin että se on osaltaan mutkan kautta vaikuttanut korkojen pysyminen ennätysalhaisina.

Tänä vuonna on tapahtunut niin paljon, että Kreikan kriisi on julkisuudessa loitonnut ukkospilveksi Akropoliin yllä. Ensin tuli Brexit. Sen korko- ja muita talousvaikutuksia päästään kunnolla arvioimaan vasta, kun maailman vanhin parlamentaarinen demokratia pääsee itsensä kanssa selvyyteen, miten päätöksenteko asiassa etenee.

Sitten tuli Donald kovalla T:llä. Mies on ollut luvallista riistaa lähes kautta suomalaismedian. Ja toisella kotimaisella hänen nimestään saa ah niin hauskoja sanaleikkejä: klaver-Trump, förlåt tramp. Ilmastonmuutosta vastaan Trump-bilillä, eiku siis trampbilillä.

Ja enpä minäkään olisi tuolla tavoin vaalipuheissaan mesonutta tyyppiä äänestänyt.

Mutta Trumpin äänisaalis oli osittain jonkinlainen takametsien kosto. Markkinat seuraavat pipo tutisten, mitä siitä seuraa ensin USA:n korkotasolle. Tuleeko siitä seurauksia euronkin koroille? Ja ehkä ennen kaikkea: Mitä jos vastaavanlaisia vaalituloksia tulee myös EU:n isoissa jäsenvaltioissa? Italian, Ranskan ja jopa Saksan korot ovatkin jo lähteneet nousuun.

Euroopan keskuspankin ohjauskorko tuskin kuitenkaan ainakaan merkittävästi nousee niin kauan, kun monen euromaan talous on ns. kuralla.

Korkojen lisäksi toinen epätietoisuuden ja ärtymyksenkin aihe suomalaisille taloyhtiöille on ollut korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimukset ja energiatodistus.

Kaikki kunnia energiansäästölle, mutta eihän vain siihen pyrittäessä tehdä epäterveellisiä ”pullotaloja”?

Ja mikä se sellainen todistus on, jonka arvosana ei parane, vaikka oppilas kuinka nipottaisi? Energiatodistuksen energialuokka kun perustuu lähinnä talon ikään. Aivan kuin kaikki peruskoulussa samalla luokalla olevat saisivat samanlaisen todistuksen.

Kiinteistövero on kovin mieluisa vero EU:n talousviisaille. Ainakin he suosittelevat sen korottamista talouden paikkaamiskeinona, myös Suomelle.

Mutta on ”Rysselin herroista” jotain iloakin taloyhtiöille. (Muuten, onko tuo sanonta sovinismia? Onhan Berlaymontin ja muiden EU-pytinkien käytävillä myös vaikutusvaltaisia madameja. Vai arvellaanko heitä lähtökohtaisesti miehiä viisaammiksi?)

Marraskuun Kiinteistölehti kertoo, kuinka tamperelainen taloyhtiö sai EU-tukea energiansäästötoimiinsa. Yleiseurooppalainen pilottiprojekti EU-GUGLE tähtää energiankäytön vähentämiseen lähes nollaenergiatasolle. Tampereelta projektiin osallistuu kahdeksan kiinteistöä. Ainakin Kiinteistölehden haastattelemassa taloyhtiössä oltiin tyytyväisiä.

Jukka Siren

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistölehden 65-vuotias toimituspäällikkö, jonka harrastuksena keväästä syksyyn on merellä liikkuminen hitaasti kajakilla tai vähän nopeammin 46-vuotiaalla veneellä. Oikean talven koittaessa sitten suksilla.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje