Ovet ja ikkunat ovat poistumisturvallisuuden keskiössä

Tulipalosta hengissä selviytymisen kannalta tärkeää on, että palavasta tai savuisesta tilasta pääse suht sukkelasti ulos. Savu on pahimmillaan niin myrkyllistä, että yksi sisäänhengitys on kohtalokas. Siksi on fiksua fundeerata poistumisasiat etukäteen. Taloyhtiömaailmassa poistumisproblematiikka on vähän erilainen kymmenenkerroksisessa rakennuksessa kuin yksikerroksisessa rivitalossa. Toisessa vaikkapa ikkunan kautta poistuminen on melko paljon yksinkertaisempaa.

Perusvastuu poistumisesta on tietenkin jokaisella asukkaalla. Jos tulipalo syttyy, itse kunkin on tiedettävä, kuinka toimia. Huushollin on oltava sellaisessa kunnossa, että porraskäytävään vievälle tai ulko-ovelle pääsee nopeasti, tavararöykkiöihin kompastumatta. Oven ulkopuolelle päästyä se suljetaan visusti, jotta savu ei pääse porraskäytävään ja jotta tuli ei saa happea.

Jospa asuntoihin vievät ovet varustettaisiin ovipumpulla!

Koska savu tappaa ihmisen nopeasti, savuista rappukäytävää on erittäin viisasta välttää. Kerrostaloasunnot on rakennettu omiksi palo-osastoikseen, joten palo ei ihan hevillä leviä asunnosta toiseen. Jos palo on muussa asunnossa, on yleensä turvallisinta jäädä siihen asuntoon, jossa parhaillaan on. Suomessa on todella harvinaista, että tulipalossa kuolee joku muu kuin paloasunnossa ollut tai savuiseen porrashuoneeseen lähtenyt ihminen.

Toisinaan savu saattaa yrittää tunkeutua esimerkiksi porraskäytävän kautta asunnosta toiseen. Silloin kannattaa porraskäytävään vievää ovea tilkitä rievuilla. Varsinkin vanhoissa kerrostaloissa asunnon ja porraskäytävän välisessä ovessa on usein klappia liiankin kanssa. Ovien uusiminen kannattaa tarpeen mukaan ottaa mukaan taloyhtiön saneeraussuunnitelmaan. Ovien tiiviyttä voi parantaa myös oveen tai karmiin jälkeenpäin asennettavalla, paisuvalla palotiivisteellä.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö suosittelee ovipumppua asuntojen oviin. Kerrostaloissa ovipumppu varmistaa palo-osastoinnin toimivuuden. Hommaan soveltuvat parhaiten sellaiset mallit, jotka toimivat hidasteella. Tällöin kauppakassikaan ei jää oven väliin kotiin tultaessa.

On tavallista, että toinen tie turvaan on suunniteltu kulkemaan parvekkeen kautta. Kerrostalopalossa pelastuslaitos saattaa evakuoida asukkaita parvekkeelta alas.

Kiintopainikkeen avulla liukkaasti ikkunasta ulos

Matalissa rakennuksissa varatieksi voidaan määritellä jotkin ikkunat. Tällaisissa ikkunoissa on jo pitkään pitänyt olla avaamista radikaalisti nopeuttavat kiintopainikkeet. Kun taloyhtiössä tehdään ikkunaremontti, ei ole lainkaan hölmöä varustaa kaikkien huoneiden ikkunoita kiintopainikkein.

Entäpä jos irtokahvallisissa ikkunoissakin pitäisi ikkuna-avainta paikallaan? Palon sytyttyä saattaa olla melko hankalaa lähteä kaivelemaan avainta siivouskaapin kätköistä.

Äkkinäinen saattaa ajatella, että ikkuna-avaimella sähläämistä nopeammin huoneesta pääse ulos kilauttamalla ikkunan rikki. Nykyiset kolminkertaiset lasit ovat kuitenkin niin kestävää sorttia, että rikkominen ei niin vain onnistu ja saattaa olla jopa vaarallista.

Taloyhtiössä on siis mahdollista tehdä paljon poistumisturvallisuuden sujuvoittamiseksi. Korjausten yhteydessä olosuhteita voidaan parantaa radikaalisti, mutta myös asiasta viestiminen asukkaille on tärkeää. Vaikka paloturvallisuusasiat ovat melko yksinkertaisia, niin kukapa niitä tietäisi ja muistaisi, jos joku ei kerro ja säännöllisesti muistuta – vaikka siinä pelastussuunnitelman asukasystävällisessä versiossa, joka kannattaa jakaa jokaiseen huoneistoon.

Lue lisätietoja poistumisturvallisuudesta.

Juha Hassila
Turvallisuusviestinnän asiantuntija
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

Juha Hassila

Kirjoittaja on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) turvallisuusviestinnän asiantuntija. Hänen keskeisimmät työsarkansa osana noin 3,5 hengen tiimiä ovat Paloturvallisuusviikko ja kahdeksasluokkalaisille suunnattu NouHätä! -kampanja. Paloturvallisuuskampanjoinnin lisäksi Juhalla on pitkä kokemus tapaturmien ehkäisystä, kuten Tapaturmapäivästä. Turvallisuusviestinnällisesti hänen keskeisin sanomansa on: ”Onnettomuudet eivät ole tuurista kiinni. Ne ovat tapaturmia!” Vapaa-ajallaan Juha rämpii teiden ja peltojen pientareita kamera kaulassaan.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje