Onko taloyhtiön rakenteet kunnossa?

Taloyhtiöiden siirtymisestä maalämpöön /LTO sen rinnalla on puhuttu pitkin vuotta. Paljonhan näitä on jo niin sanotun energiaremontin piiriin siirtyneitä, mutta tulijoita on lisääkin.

Kuinka monessa 60- ja 70-luvun taloissa on suoritettukaan putkisto-, julkisivu- tai kattosaneerauksia? Ikkunaremontteja on kyllä tehty, vedoten juuri energian kulutukseen. Julkisivuremontteja taas sen huonolla kunnolla.

Tässä esimerkkinä talo, jossa on konesaumakatto, jota ei oltu koskaan tarkistettu, joten sen kuntoa ei sitten tiedetty. Asiahan tuli kauniina kesäisenä sadepäivänä ilmi, että katto ei ole kunnossa. Asiasta ilmoitettiin huoltofirmalle, joka ei uskonut asiaa ja ”epäili jotain muuta”. Toisesta ilmoituksesta raskaat rattaat pyörähti sitten liikkeelle. Asiaa vatvottiin hirveän pitkään ennenkuin asialle alettiin tekemään jotain. Vahinkohan oli jo sattunut aikoja sitte, miksi? Katon kuntoa ei oltu tarkistettu, kiitos huoltofirman.

Vihdoi paikalle tuli kuntotarkastaja, joka kävi paikat läpi ja vetäytyi konttorille laatimaan raporttia. Tämä tuli vihdoin hallituksen ja isännöitsijän luettavaksi. Asiassa alkoi suunnitelman laadinta, millä laajuudella katto remontoidaan. Tässä vaiheessa ammattilaiselle olisi ollut täysin selvää uusia koko katto. Raportissa oli myös maininta villojen vaihdosta, koska ne oli myös kastuneet.

Remontti sitten kilpailutettiin ja löytyi vain yksi tekijä, joka pystyi tämän toteuttamaan. Siis yksi? Eikö Suomesta löydy firmoja, jotka taitaa konesaumakaton teon, kyllä löytyy. Taloyhtiön hallituksen ei tarvinnut kokoontua päättämään urakan saajasta, isännöitsijä oli tehnyt päätöksen kaikessa hiljaisuudessa itse.

Hyvä näin, koska ilmeisesti hallituksessa ei ole osaavia / ymmärtäviä päättäjiä. Työt saatiin käyntiin, mutta jos verrataan viereistä taloyhtiötä, joka teetti myös kattoremontin (huopa ja villa) hintaan, maksettiin taloyhtiössä remontista +70000€.

Työ tehtiin talvella, tässäkin työssä pitää huomioida pakkanen. Muuten pelti ei taivu rissojen rullatessa saumaa kiinni. Käsityönä lyömällä sauman saa toki tehtyä. Katto saatiin korjattua ja töiden vastaanottopöytäkirja tehtyä. Hintaa tuli remontille +80000€. Villoja ei vaihdettu ja katto korjattiin paikkaamalla. Aika iso summa paikkauksesta täytyy todeta. Pöytäkirjaa ei saatu pyynnöistä huolimatta luettavaksi eikä laskuista (maksuposteista) erittelyä.

Tässä vaiheessa taloyhtiön puheenjohtaja ehdotti hallituksen jäsenille isännöitsijän vaihtamista. Asia otettiin käsittelyyn ja uusi isännöitsijä oli jo tiedossa, mutta nykyinen isännöitsijä ei ollut asiaan tyytyväinen. No miksi? Hän menettäisi hyvän asiakkaan toiselle isännöitsijälle. Loppujen lopuksi isännöitsijä (entinen) menetti myöskin naapurissa olevan yhtiön.

Näistä tapauksista uutisoidaan aina välillä, viimeisimpänä 12.5.2015 uutisoitu tapaus, joka tosin ei ole vielä lainvoimainen tuomio.

Tähän loppuun oma mielipide asiasta on se, että asia olisi pitänyt tutkia, koska laissa on tietyt velvoitteet,  joita taloyhtiön ja isännöitsijän on noudatettava. Summallisesti noin ison remontin teettäminen ilman kunnon kilpailutusta ja taloyhtiön hallituksen päätöstä ei pitäisi olla mahdollista.
Pieniin remontteihin laskutöinä teetettynä isännöitsijällä on oikeus tilata, mutta rajansa on siinäkin. Hallitus kyllä tajusi, mitä raporttiin oli kirjoitettu ja mitä oli korjattava tai vaihdettava.

Lopuksi lukijoille mietittäväksi: Oliko tämä taloyhtiö isännöitsijälle ns. lypsävä lehmä vai oliko hänellä liikaa asioita hoidettavan? Kiireisenä ei kerkeä kaikkiin asioihin pureutua…

Jani Nupponen

Kirjoittaja on kohta 20 vuotta LVI-alaa nähnyt ja alalla työskennellyt tekijä. Harrastuksiin kuuluu muun muuassa kalastus/eräily ja valokuvaus. Pienempi kalastusseura tekee retkistä unohtumattomia.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje