Nopeita toimenpiteitä sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi kaivataan

Nyt on omalla kohdalla pakko myöntää, että vuosi 2017 on ollut miesmuistiin todella sateinen. Muut lukijat on varmasti samaa mieltä. Tämä tuo omia haasteita rakentamiseen, onneksi kaupungit rakennuttajina on myös havahtuneet tilanteeseen.

Sääsuojausvelvoitteen tuominen urakkaan on hyvä asia, vaikka tämä tuo tietysti lisää kustannuksia budjettiin. Mutta kumpi on tärkeämpää, terve rakentaminen ilman kosteusongelmia vai kalliit remontit muutamien vuosien päästä?

Tämä on hyvä suuntaus kosteus- ja homeongelmia vastaan. Vielä kun kerrostaloja rakentavat yritykset saataisiin tähän mukaan. Miksi näin, no esimerkkejä meillä riittää ihan uutisiin asti. Sisäilmasta sairastuneet on hylätty, niitä ei vielä tunnisteta rakennuksien aiheuttamaksi kansanterveydeliseksi ongelmaksi. Näin ollen sairastuneet ovat täysin tyhjän päällä.

Omalla kohdalla saan olla kaupungille tyytyväinen, sillä lastentarha kärsi pahasta sisäilmaongelmasta. Henkilökunta oli valittanut muutaman vuoden sairasteluista ja muusta mitkä liittyvät tilanteeseen. Aivan perusterve pieni lapsi aloittaa tarhan ja yhtäkkiä alkaa sairastelun kierre. Aluksi ajateltiin että se on aivan normaalia kun on paljon lapsia ryhmässä ja pöpöt jyllää. Meni muutama kuukausi, tilanne jatkuu ja lääkettä kuluu. Hengitystä avaavaa lääkettäkin tarjottiin ongelmien hoitoon. Lopulta kun apua ei tuntunut olevan mistään, otettiin yhteyttä kaupungin terveystarkastajaan.

Ensimmäisellä oli vähän huono asenne asiaa kohtaa, miksi sinä heille soittelet. Tässä lyödään ammattilaisia päin kasvoja, puhelu loppu siihen. Toisen kanssa oli jo parempi jutella asiasta, ilmeisesti hän ymmärsi että nyt puhelimessa on joku joka tietää alasta jotain. Lopulta päädyttiin siihen, että laitan sähköpostia ja he alkavat viedä asiaa eteenpäin. Näin siinä sitten kävikin, tehtiin mittaukset ja sisäilmatyöryhmä kokoontui. Tuli päätös ja nopeasti vielä.

Tarhaa ei voida käyttää, lopulta koko asiassa meni se kuukauden päivät kun ensimäinen puhelu oli tehty asian edistämiseksi. Hyvä näin ja paljon pisteitä kun asiasta infottiin viikottain. Jotain ne sitten oli oppinut koulun kohdalla, samoja ongelmia ja päätöksiä syntyi. Ongelmasta pidettiin avoin tiedotustilaisuus koulun oppilaiden vanhemmille. Joten älkää arastelko tuoda asioita julki, näin tämä vaiettu ongelma menee myös päättäjien korviin, ministeri Tiilikainen on luvannut tarttua ongelmiin. Tosin omasta mielestä vuoteen 2028 asetettu tavoite tuntuu vaan liian pitkältä ajallisesti. Jokuhan sen laskun tästä sairastelusta maksaa ja eihän sen kuuluisi niin mennä, että tulee aina vaan lisää sisäilmaongelmista kärsiviä aikuisia ja lapsia. Ehkä  myös nämä oikeuden päätökset tulee muuttumaan positiivisiksi sairastuneiden osalta.

Jani Nupponen

Kirjoittaja on kohta 20 vuotta LVI-alaa nähnyt ja alalla työskennellyt tekijä. Harrastuksiin kuuluu muun muuassa kalastus/eräily ja valokuvaus. Pienempi kalastusseura tekee retkistä unohtumattomia.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje