Muuttovalmis uusi talo?

Kiinteistönvälittäjät käyttävät asunnosta joskus termiä ”muuttovalmis” Aika harva hyväkuntoinenkaan asunto on todellisuudessa sitä. Makuja kun on monenlaisia.

Uuden talon asuntojen kuitenkin luulisi olevan aidosti muuttovalmiita. Ainakin jos ostaja on päässyt vaikuttamaan materiaalivalintoihin. Näin kauniin teorian maailmassa – todellisuus on usein toisenlainen.

Kokemukset omista ja tuttujen muutoista tuliteriin koteihin vuosien mittaan kertovat joskus karua kieltä. Fuskaamista kodinkoneiden asennuksissa ja niiden alle jäävien tilojen siivoamisessa. Naarmuja parketissa. Nojaamisesta irtoava kaide kahteen kerrokseen ulottuvassa asunnossa. Jonkinlainen ennätys, tosin vuosia sitten ja sinänsä melko harmiton: kylpyhuoneen peilin kiinnittäjä oli ehtinyt ennen laatoittajaa, joka sitten laatoitti peilin ympäri. Siististi siten, ettei asiaa edes huomannut, ennen kuin halusi vaihtaa peilin toisen malliseen.

Viimeisimmässä muutossamme pikkuvikojen lista tuntui venyvän pitkäksi. Kiukaan seinään kiinnittänyt oli porannut ruuvinpaikkoja tehdessään termostaattiin saakka. Tuloksena todellinen turvasauna: maksimi 40 astetta. Rakentajan kunniaksi on sanottava, että viat korjattiin enimmäkseen nopeasti ja mukisematta. Kahden miehen korjauspartio tuli ja teki hyvää työtä – ja sai osakkaiden kiukut niskaansa täysin syyttöminä; he eivät olleet mukana tekemässä mokia.

Luulisi vain, että rakentajallekin tulisi halvemmaksi valvoa laatua jo ensimmäistä kertaa tehtäessä.

Oma lukunsa ovat erilaiset nykyajan hienoudet, kuten autotallien kaukosäätimellä tai automaattisesti toimivat ovet ja pientalojen ilmalämpöpumput. Varsin suosittu metodi näyttää olevan:” asenna laite tehdasasetuksilla ja pakene paikalta”. Ikävää ja vielä vakavampaa on, että sama kuulemani mukaan pätee joskus myös hisseihin ja niiden hälytysjärjestelmiin.

Opetus: uuden talon asukkaat ja ensimmäinen hallitus joutuvat olemaan tarkkoina. Usein tarvitaan myös taloyhtiöiden yhteistyötä, mikäli esimerkiksi yhteinen autohalli tai jätteiden putkikeräysjärjestelmä oikuttelee.

Jukka Siren

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistölehden 65-vuotias toimituspäällikkö, jonka harrastuksena keväästä syksyyn on merellä liikkuminen hitaasti kajakilla tai vähän nopeammin 46-vuotiaalla veneellä. Oikean talven koittaessa sitten suksilla.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje