Monimuotoinen taloyhtiö

Onko paratiisi yhteisöllisyydessä, turvallisuudessa, tekniikassa, tiedonkulussa, remontoinnissa tai vaikka autopaikoissa?

Tuskinpa ikuisen kesän portteja kolkutellaan, jos vain yksi näistä ominaisuuksista toteutuu. Parhaimmatkaan ystävyyssuhteet eivät riitä lämmittämään asukasta, jos patteriverkosto kurnuttelee kylmänä tammikuun pakkasilla. Toisaalta viimeisen päälle teknisesti hyväkuntoinen asuintalo ei tunnu viihtyisältä, jos naapurit eivät edes tervehdi toisiaan.

Ylimmässä kerroksessa asuvalle Ykälle hissin toimintavarmuus on paljon isompi asia kuin alimman kerroksen Ailalle. Toisaalta Ailaa kiinnostaa paljon enemmän ikkunansa alla kukkivat puskat, kun taas Ykä ihailee horisontissa kuvastuvia tornitalojen taivaisiin kurkottelevia profiileja.

A-portaan Aarnelle asuinpaikan valinta oli selvä, kun hän sai tietää saavansa oman autopaikan heti ulko-oven edustalta. D-portaassa pikku kämpässään asusteleva nuori David myhäilee tyytyväisenä laittaessaan sähköpolkupyöränsä pihalla olevaan lukittuun häkkikatokseen.

Asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tahvo kulkee ulospäin vakavan näköisenä upouutta tablettitietokonettaan tiukasti kainalossa puristaen matkalla isännöintitoimistoon keskustelemaan tulevasta kattoremontista. On hienoa olla osallisena isoissa korjaushankkeissa. Vastaan tulee aamupäivänsä lähikuppilan tiskillä sanomalehteään tiiviisti ohrapirtelön ääressä tutkiskellut salaoloneuvos.  Tahvo tervehtii jämäkällä päännyökkäyksellä ja yrittää muistaa neuvoksen nimeä, turhaan.

Pihan tyhjennyttyä saapuu yksityisen pysäköinninvalvonnan auto ja sen tarkkasilmäinen kuljettaja tarkastamaan, ettei kukaan ulkopuolinen yritä vaivihkaa ujuttaa kulkuneuvoaan luvattomasti talon parkkipaikoille. Poistuessaan auto on lähellä törmäystä muovijäteastiaa tyhjentämään saapuvan ison vihreän panssarivaunua muistuttavan jättijäteauton kanssa. Palvelut pelaavat!

Hyvässä taloyhtiössä tapahtuu päivittäin monia erilaisia palvelutilanteita ja kohtaamisia. Ihmisiä tulee ja menee aamusta iltaan ja nykyisin myös yhä useammin illasta aamunkoittoon asti.

Joka ainoa päivä taloyhtiön isännöitsijä, huolto, yhteistyökumppanit ja ennen kaikkea asukkaat tekevät satoja päätöksiä, pieniä sekä suuria. Moni päätös vaikuttaa yhtiön muihin asukkaisiin ja sidosryhmiin, vaikka sitä ei useimmiten itse huomaakaan.

Eihän pieni tillikka kinkkurasvaa viemäriin nyt mitään ole? Mutta seuraavassa yhtiökokouksessa pitää kysyä isännöitsijältä miksi korjauskustannukset taas ovat nousseet…

Yön hiljaisuudessa on mukava katsella lätkämatsia televisiosta. Mutta eihän peli miltään tunnu jos selostajan maalituuletushuudot eivät kuulu uusista hienoista lisäkaiuttimista…

Auton voi toki hetkeksi jättää pelastustielle? Miksi palokunnan tulo palopaikalle kesti taas niin kauan naapurikaupungin tulipalossa…

Taloyhtiö muodostuu lukemattomista tilanteista ja monista eri tavoin ajattelevista ihmisistä. Hyvällä yhteistyöllä, tiedottamisella ja kompromissihalulla pystytään kuitenkin välttämään suurin osa ongelmista ja ratkomaan haasteita positiivisella tavalla.

 

Mika Artesola

Kirjoittaja on turkulainen, asunto-osakeyhtiöiden mielenkiintoiseen maailmaan vaihtelevasti vuosien varrella uppoutunut ukonkäppänä (omien sanojensa mukaan). Hän kuuluu Suomen Kiinteistöliiton asoy-toimikuntaan ja johtaa puhetta Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen asoy-toimikunnassa. Ajan hampaan purressa Mika on ehtinyt olla mukana yli kymmenen taloyhtiön hallituksessa ja jo toistakymmentä vuotta myös Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen hallituksessa. Omien sanojensa mukaan Mika on jääräpää joka ihailee tiedonhaluisia, yhteistyökykyisiä ja kuuntelutaitoisia ihmisiä.
”Tieto on valtaa ja tiedon kätkeminen vallan väärinkäyttöä.”

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje