Mitä meidän kaikkien pitää tietää lämmityksestä ja ilmanvaihdosta, osa 1

Syksyisin kiinteistöissä herätään, jos lämmitys ja ilmanvaihto ei tunnu toimivan oikein.

Tyypillisiä tilanteita, joissa meihin ollaan yhteydessä ovat asunnon ilmanvaihdon toimimattomuus, asuntoon tulee vieraita hajuja, asunnossa vetää, asunnon lämpötila on liian alhainen tai patterit ovat kylmät. Asiantuntijaan kannattaa olla yhteydessä, jos omat keinot eivät riitä, mutta jo muutamien perusperiaatteiden ymmärtäminen auttaa asukasta itseään parantamaan energiatehokkuutta ja sisäilman laatua. Listaan kahteen blogitekstiin muutamia pääkohtia. Tutustutaan ilmanvaihtoon ensin.

Kaikkein yleisin syy ilmanvaihdon ongelmiin on se, että tuloilmaventtiili on tukittu tai suljettu. Venttiili tukitaan usein kylmän ulkoilman vedon takia. Tämä kuitenkin aiheuttaa sen, että ilma jää seisomaan asuntoon, mikä puolestaan aiheuttaa kosteusongelmia ja huonon sisäilman. Tämä on usein myös syy siihen, miksi asuntoon tulee vieraita hajuja muista asunnoista. Jos asunnon tuloilmaventtiili on tukittu, tulee korvausilma porraskäytävästä. Ratkaisu vedon tunteen pienentämiseen on asentaa venttiili, joka säätyy automaattisesti pienemmäksi ulkoilman kylmentyessä.

Joskus ilmanvaihdon ongelmat saattavat johtua poistohormien tukoksista tai koneellisen ilmanvaihdon tapauksissa ilmanvaihdon epätasapainosta. Ensin mainittu ongelma saadaan selville hormikartoituksella ja -kuvauksella ja korjattua esim. sisäpuolisin korjausmenetelmin. Viimeksi mainittu edellyttää helposti koko järjestelmän tasapainotusta. Viime aikoina on myös asennettu venttiilejä, joiden automatiikka ja mittaukset on kytketty pilvipalveluun, josta voidaan tarkkailla eri asuntojen ilmamääriä, kosteuksia, hiilidioksidipitoisuuksia ja lämpötiloja. Tämä auttaa seuraamaan ilman vaihtuvuutta ja ilman laatua kiinteistön eri tiloissa.

Lämmityksen osalta tilanne on vielä astetta haastavampi, koska suurimmassa osassa yhteydenotoista on kyse mieltymyksistä ja tuntemuksista. Seuraavassa blogitekstissä pureudun näihin kysymyksiin.

Kim Karves

Kirjoittaja on Sweco Taloyhtiöpalveluiden yksikön johtaja. Hän tarkastelee kiinteistön kehittämistä kokonaisuutena ja pitkällä tähtäimellä tavoitteenaan tuoda perusteltuja ratkaisuja kiinteistön ylläpitoon ja korjaamiseen. Hän pyrkii blogeissaan esittämään ajatuksia, joiden avulla kiinteistöjen omistajat ja käyttäjät saavat parempia kokemuksia. Vapaa-ajallaan hän harrastaa melontaa, juoksua sekä ruoanlaittoa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje