Mitä meidän kaikkien pitää tietää lämmityksestä ja ilmanvaihdosta 2/2

Edellisessä kirjoituksessani aiheena oli ilmanvaihdon ongelmat. Lämmityksen osalta tilanne on vielä astetta haastavampi, koska suurimmassa osassa yhteydenotoista on kyse mieltymyksistä ja tuntemuksista

Kylmän tunne voi olla todellinen, vaikka lämpötila on 21,5 astetta. Useimmissa tapauksissa lämmityksen ongelmaa perustellaan myös sillä, että patterit ovat kylmiä. Lämmitysjärjestelmä perustuu normaalissa kaukolämmityskiinteistössä lämmönsiirtimisestä, lämpöverkostosta ja lämmityspattereista. Lämmönsiirrin luovuttaa sopivan lämmintä vettä ja pumppaa sen sopivalla paineella verkostoon.  Verkoston linjasäätöventtiilit säätelevät lämpimän veden kulkeutumista eri patterilinjoihin. Lämpöpattereissa on normaalisti patteriventtiili ja termostaatti. Patteriventtiiliin tulee olla asetettu säätöarvo. Tämä määrittelee sopivan virtauksen patterille huoneen lämpöhävikin ja patterin koon perusteella. Termostaatin tehtävänä on mitata sisäilman lämpötilaa ja säätää venttiilin sulkeutumista ja avautumista lämpötilan perusteella. Termostaattiin voidaan lisäksi myös asettaa rajoitin, joka estää korkeamman lämpötilan säädön.

Jos ulkolämpötila ei ole todella alhainen, on patteriverkostossa olevan veden lämpötila lähtökohtaisestikin matala. Näin syksyllä voi esimerkiksi olla tilanne, jossa lämmönsiirrin luovuttaa 37-asteista vettä verkostoon ja paluuveden lämpötila on 22 astetta. Energiataloudellisesti optimaalisin tilanne saavutetaan silloin kun vesi on jäähtynyt mahdollisimman paljon kierron aikana. Metalliputkessa 22 astetta ei välttämättä tunnu lämpimältä. Useimmissa tapauksissa patteriverkosto säädetään siten, että sisäilman lämpötila asetetaan 21,5 asteeseen. Jos asunnossa on 21,5 astetta, sulkee termostaatti lämpimän veden tulon, jolloin patteri alkaa viilentyä. Tällöin patterin lämpötila on sama kuin asunnossa. Kylmä ikkuna voi vielä aiheuttaa sen, että patteri tuntuu vieläkin kylmemmältä.

Joskus on tilanteita, joissa asunnon lämpötila on liian alhainen. Jos suljetaan pois tilanteet, joissa sen on aiheuttanut avoimet ikkunat, voidaan syy useimmiten löytää viallisista termostaateista, verkoston epätasapainosta tai jopa lämmönsiirtimen ongelmista. Ikävä kyllä suurempi ongelma kansallisesti on se, että meillä on edelleen liikaa kiinteistöjä, joissa ei ole patteriventtiilejä ja termostaatteja ja joissa patteriverkoston säätö on tekemättä. Ongelma nousee esiin myös silloin, jos lämpötilaongelma korjataan nostamalla ns. lämpökäyrää lämmönsiirtimellä. Tämä johtaa helposti huikeisiin energian lisälaskuihin.

Asumisen hyvät olosuhteet ovat tärkeitä. Tunne on aina oikea ja ymmärryksen lisääminen voi auttaa asukkaita hoitamaan itse asiat kuntoon. Asiantuntijat voivat auttaa ja ratkoa taustalla mahdollisesti piilevät tekniset ongelmat.

Kim Karves

Kirjoittaja on Sweco Taloyhtiöpalveluiden yksikön johtaja. Hän tarkastelee kiinteistön kehittämistä kokonaisuutena ja pitkällä tähtäimellä tavoitteenaan tuoda perusteltuja ratkaisuja kiinteistön ylläpitoon ja korjaamiseen. Hän pyrkii blogeissaan esittämään ajatuksia, joiden avulla kiinteistöjen omistajat ja käyttäjät saavat parempia kokemuksia. Vapaa-ajallaan hän harrastaa melontaa, juoksua sekä ruoanlaittoa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje