Mahdollisuuksien remontti -kiertue käynnistyy syksyllä

Viime aikoina on käyty vilkasta keskustelua taloyhtiöiden korjausten toteutuksista, kustannuksista ja rahoituksesta. Ja syystäkin. Korjausikään tulee koko ajan eritoten 1970-luvun kerrostaloja.

Hyvät käytännöt loistavat turhan usein poissaolollaan taloyhtiöissä. Toisaalta voidaan hyvin todeta, että hyviä käytäntöjä on kaikkien käytettävissä. Mahdollisuuksia valita esim. korjausmenetelmistä on kaiken lisäksi tullut jatkuvasti lisää. Vaihtoehdot on tunnistettava ja on tehtävä yhtiöt kannalta parhaat valinnat.

Kiinteistöliitto ja sen kumppanit ovat rakentamassa laajaa Mahdollisuuksien remontti -nimellä kulkevaa kiertuetta. Mukana on 21 kaupunkia. Jälleen kerran suurimmassa osassa tilaisuuksia on erilliset seminaarit taloyhtiöiden hallitusjäsenille ja isännöitsijöille/alan ammattilaisille. Asiantuntija-luentojen ja -aineistojen lisäksi tarjolla on näytteilleasettajien messuosastoja ja mahdollisuus keskusteluun asiantuntijoiden kanssa.

Tarkoitus on pureutua korjaushankkeiden erilaisiin vaihtoehtoihin, koski se sitten suunnittelua, toteutusmuotoa, taloutta sekä rahoitusta tai teknisiä vaihtoehtoja.

Remontteihin kannattaa varautua etukäteen

Olosuhteet Suomen eri alueilla vaihtelevat. Vaihtelua on myös huomattavasti taloyhtiökohtaisissa lähtötilanteissa. Taloudelliset olosuhteet mahdollistavat vain harvoin täysin rajattomat vaihtoehdot, ilman tiukkoja reunaehtoja.

Monella yhtiöllä on jo valmiiksi remonttilainoja sisässä, ja pankit eivät välttämättä voi tarjota koko uudelle hankkeelle lainarahoitusta. Tällöin on kerättävä varoja osakkailta hyvissä ajoin etukäteen. Tai ainakin osakkaat itse varautuvat. Tai on löydettävä joitain muita tapoja kerätä varoja, esim. rakennusoikeutta myymällä.

Pääpointtina on se, että isoihin korjaushankkeisiin pitää varautua vuosikausia etukäteen. Katse 10 vuoden päähän ja kauemmaksikin on perusteltua.

Jos korjaushankkeiden talous rajoittaa yhtiön ratkaisuja, korjausten teknisistä vaihtoehdoista täytyy tarkasteluun valita ne, jotka ovat mahdollisia. Hyviin käytäntöihin kuuluu myös se, että taloyhtiön ylläpito- ja korjauspalvelut hankitaan ammattitaidolla, ja sopimukset tehdään huolellisesti.

Alustavan aikataulutuksen mukaan kiertueen koulutuskiertue alkaa Lappeenrannasta 2.10. ja päättyy ensi vuoden huhtikuun puolivälissä Kuopioon. Kannattaakin seurata Mahdollisuuksien remontti -kiertueen markkinointia Kiinteistöliiton eri kanavissa tulevina kuukausina!

Jukka Kero

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistöliiton Tutkimus- ja kehityspalveluiden yksikön johdossa. Erityisenä vastuualueena on kiinteistötalous, joka kattaa kustannuskehityksen seurannan ja ennakoinnin lisäksi tarkastuspalvelut, vakuuttamisen ja jätehuoltoasiat. Vapaalla ajalla intohimoina ovat kuntoliikunta ja rytmimusiikki.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje