Leikkipaikka on taloyhtiön käyntikortti

Kun viime aikoina on puhuttu asumisen turvallisuudesta, keskustelu on paljolti pyörinyt ikäihmisten ympärillä. Väestörakenteen yläpainotteisuudesta huolimatta taloyhtiöissäkin asuu yhä mummo- ja pappaikäistä nuorempiakin ihmisiä – jopa lapsia. Ja he ovat usein muita ikäluokkia vauhdikkaampia tapauksia.

Asuntojen suljettujen ovien takana vastuuta jälkikasvun turvallisuudesta yrittävät kantaa vanhemmat. Taloyhtiöiden rooli aktivoituu, kun juniorikansalaiset astuvat pihamaalle. Taloyhtiö vastaa lastenkin osalta siitä, että pihalla on turvallista. Vahinkotilanteessa syyttävät sormet kääntyvät helposti kohti taloyhtiötä. Yhtiön tulee osoittaa, että vahinko on aiheutunut taloyhtiöstä riippumattomasta seikasta. Muuten ei vapautusta vastuusta tule.

Fiksu yhtiö dokumentoi korjaukset

Leikkipaikan kuntoa kannattaa siis seurata säännöllisesti. Kenen vastuulla seuraaminen on? Huoltoyhtiön? Aktiivisten asukkaiden? Sattuman? Ei ole pöllömpää suunnitella säännöllisiä tarkastuksia, ja huollot kannattaa dokumentoida. Näin taloyhtiö voi tarvittaessa osoittaa toimineensa huolellisesti. Pienet korjaushommat hoituvat varmastikin huoltoyhtiön voimin. Jos leikkipaikka vaatii perusteellista kunnostusta, asiasta päätetään yhtiökokouksessa.

Äkkipikaisemmat saattavat ehdottaa jopa luopumista leikkipaikasta kokonaan; pyhille peltilehmille ja niiden lataustolpillehan tarvitaan nykyään loputtomasti lisätilaa. Päätös leikkipaikan poistamisesta tai alueen muuttamisesta toiseen käyttöön tekee yleensä yhtiökokous. Ennen päätöstä kannattaa tarkastaa kaavamääräykset. Jos asemakaavassa määrätään, että taloyhtiön alueella on leikkipaikka, leikkipaikan poistaminen voi vaatia jopa kaavamuutosta.

Leikkipaikka aktivoi junioriasukkaita

Maalaisjärkikin sanoo, että leikkipaikan korjaus stressaa huomattavasti kaavamuutosta vähemmän! Jos lasten iloksi hankitaan uusia leikkivälineitä, kannattaa hankkia turvallisuusstandardit täyttävät välineet ja asentaa ne ohjeiden mukaisesti.

Tietysti siisti ja ihan kaikille asukkaille turvallinen piha on taloyhtiölle käyntikortti ja kilpailuvaltti. Toki hyvä leikkialue on sijoitus myös Suomen vielä entistäkin parempaan menestykseen kansainvälisessä urheilutiimellyksessä; turvallinen ympäristö tarjoaa virikkeitä ja aktivoi liikkumaan.

Tukesilla on vielä tätäkin tekstiä painavampaa sanottavaa leikkipaikkojen turvallisuudesta.

Tapaturmien ehkäisyverkoston sivuilla on lasten ja nuorten turvallisuudesta paljon tietoa ja tarkistuslistoja.

 

Juha Hassila
Turvallisuusviestinnän asiantuntija
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

Juha Hassila

Kirjoittaja on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) turvallisuusviestinnän asiantuntija. Hänen keskeisimmät työsarkansa osana noin 3,5 hengen tiimiä ovat Paloturvallisuusviikko ja kahdeksasluokkalaisille suunnattu NouHätä! -kampanja. Paloturvallisuuskampanjoinnin lisäksi Juhalla on pitkä kokemus tapaturmien ehkäisystä, kuten Tapaturmapäivästä. Turvallisuusviestinnällisesti hänen keskeisin sanomansa on: ”Onnettomuudet eivät ole tuurista kiinni. Ne ovat tapaturmia!” Vapaa-ajallaan Juha rämpii teiden ja peltojen pientareita kamera kaulassaan.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje