Korjausrakentaminen vuonna 2015: Kerrostaloyhtiöiden korjaukset yhä kasvussa

Tilastokeskus julkaisi vuoden 2015 korjausrakentamisen tilastojulkaisun elokuun lopulla. Tulosten mukaan asunto-osakeyhtiöiden korjausrakentamisen arvo kasvoi 2,6 prosenttia edellisvuodesta. Yhtiöiden toteuttamien korjausten arvo kasvoi noin kolme prosenttia, ja osakkaidenkin noin prosentin verran.

Kerrostaloyhtiöt korjasivat edelleen aiempaa enemmän. Nyt kolmannen kerran nykymuotoisella tilastointitavalla julkaistujen tulosten mukaan kerrostalomuotoisten asunto-osakeyhtiöiden korjaukset nousivat 1,97 miljardiin euroon edellisvuoden 1,82 mrd. eurosta. Yhtiön teettämien korjausten lisäksi osakkaat korjasivat huoneistoja 510 meur arvosta. Kokonaisarvo kasvoi kuusi prosenttia.

Merkittävä havainto tuoreessa tilastossa on myös se, että rivitalomuotoisten asunto-osakeyhtiöiden korjausten kokonaissumma edelleen supistui. Vuonna 2015 lukema oli 350 meur, kun edellisvuonna määrä oli 430 meur. Toisaalta osakkaiden tekemien korjausten arvo kasvoi kymmenyksen verran, 330 meur tasolle. Kaiken kaikkiaan kuitenkin rivitaloyhtiöiden korjausten arvo kutistui viime vuonna seitsemisen prosenttia.

Odotusten mukaista kehitystä – Rivitaloyhtiöiden kehitystä syytä seurata

Kun asunto-osakeyhtiöiden talous -tilasto julkaistaan syyskuun puolella, valottuu hieman enemmän myös se, miten yhtiöiden korjaukset jakautuivat ns. vuosikorjauksiin ja perusparannuksiin. Voi kuitenkin jo nyt todeta, että kerrostalokannan korjausbuumi jatkuu oletusten mukaisesti. Rakennuskanta on painottunut voimakkaasti siihen ikäluokkaan, joka edellyttää peruskorjausten toteuttamista. Arviot lähimmän 20 vuoden korjaustarpeista osoittavat, että tarve on edelleen jonkin verran kasvava. Taloudelliset olosuhteet – alueilla ja itse yhtiöissä – lopulta ratkaisevat, kuinka suuri osuus korjaustarpeesta realisoituu.

Rivitaloyhtiöiden ikäjakauma on painottunut kerrostaloja uudempiin ikäluokkiin. Sen perusteella voidaan olettaa, että korjausten huippuvuodet osuvat 2020- ja 2030 -luvuille. Koska rivitalokanta on yhtiöiden keskikokoa tarkastellen pienempää ja yhtiöiden kappalemäärä todella iso, ilmiöllä on tärkeä merkitys. Vielä on hyvää aikaa valmistautua tämän korjaustarpeen kasvuun.

Ks. Tilastokeskuksen tilastojulkaisun aineisto

Korjrak2_jukkak_blogi Korjrak1_jukkak_blogi

Jukka Kero

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistöliiton Tutkimus- ja kehityspalveluiden yksikön johdossa. Erityisenä vastuualueena on kiinteistötalous, joka kattaa kustannuskehityksen seurannan ja ennakoinnin lisäksi tarkastuspalvelut, vakuuttamisen ja jätehuoltoasiat. Vapaalla ajalla intohimoina ovat kuntoliikunta ja rytmimusiikki.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje