Kiire välittyy Putkiremonttibarometrin tuloksista

Putkiremonttibarometri 2018 vahvistaa käsityksen, että taloyhtiöt ovat usein myöhässä putkiremonttiensa kanssa. Putkistoissa esiin tulleet vuodot ovat vuosi toisensa jälkeen tärkein syy aloittaa putkiremontti.

PTS:n merkityksen pitäisi olla suurempi

Pitkän tähtäimen suunnitelma eli PTS on vaikuttanut putkiremontin aloitukseen vajaalla puolella vastaajista. PTS:n merkityksen tulisi olla suurempi.

Toimeen tartutaan vasta, kun ongelmia ja vuotoja on jo olemassa. Tämä aiheuttaa kiireen ja se taas vaikuttaa siihen, ettei ehditä katsoa kokonaisuutta ja suurempaa kuvaa. Taloyhtiöiden kannattaisi tutkia hyvissä ajoin esimerkiksi lisärakentamista (ullakko- tai lisäkerrosten rakentaminen), jolla voisi rahoittaa ison remontin. Kiire aiheuttaa myös sen, ettei tutkita ja selvitetä mahdollisuutta erilaisiin hankintamalleihin, esimerkiksi ryhmäkorjaushankkeisiin, jotka voivat tuoda merkittäviä säästöjä taloyhtiöille. Putkiremonttibarometrin mukaan suunnitteluresurssien saatavuus on myös heikentynyt. Kiireessä jää helposti myös tärkeä hankesuunnittelu tekemättä.

Viisi vinkkiä putkiremonttirumban helpottamiseen

  1. Huolehdi pitkäntähtäimen suunnitelma PTS ajantasaiseksi.

Kun suunnitelmat on tehty huolella ja ajoissa, korjauksia ei jouduta tekemään hätäratkaisuina. Suunnittelu ja ennakointi mahdollistavat kokonaisuuden hahmottamisen, jolloin esimerkiksi hankkeen rahoitusta on ehditty jo suunnitella ja kerätä.

  1. Ota asiantuntijat avuksesi.

Taloyhtiön hallituksella ei voida olettaa olevan täydellistä asiantuntemusta putkiremontin vetämiseen. Isännöitsijöillä on usein laaja tietotaito ja kokemusta, mutta putkiremontti on laaja hanke, johon on järkevä ottaa ulkopuolista asiantuntijuutta.

  1. Panosta hankesuunnitteluun

Hankesuunnittelussa selvitetään toteutusvaihtoehtojen ja kustannusten lisäksi energia-asiat, lisä- ja täydennysrakentamisen mahdollisuudet sekä eri hankintatavat. Kiireessä, esimerkiksi putkivuodon sattuessa, tämä ei välttämättä aina ole mahdollista. Lisärakentamisella voidaan rahoittaa merkittävä osa remonttia.

  1. Valitse kumppanisi huolella.

Tarkista aina referenssit ja avainhenkilöiden osaaminen. Kilpailutuksen yhteydessä tulisi aina tehdä riskianalyysit yrityksistä.

  1. Panosta laadunvarmistukseen ja valvontaan.

Tarkoituksenmukainen ja suunniteltu lopputulos on kaikkien tavoitteena. Selvitä minkälaiset laadunvarmistusmenetelmät yhteistyökumppaneilla on ja palkkaa hyvät valvojat. Laadunvarmistus ja valvonta läpi koko ketjun on taloyhtiön etu ja siihen kannattaa sijoittaa.

Sweco Taloyhtiöpalvelut oli mukana Putkiremonttibarometrin toteutuksessa.

Kim Karves

Kirjoittaja on Sweco Taloyhtiöpalveluiden yksikön johtaja. Hän tarkastelee kiinteistön kehittämistä kokonaisuutena ja pitkällä tähtäimellä tavoitteenaan tuoda perusteltuja ratkaisuja kiinteistön ylläpitoon ja korjaamiseen. Hän pyrkii blogeissaan esittämään ajatuksia, joiden avulla kiinteistöjen omistajat ja käyttäjät saavat parempia kokemuksia. Vapaa-ajallaan hän harrastaa melontaa, juoksua sekä ruoanlaittoa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje